Κύριο Άρθρο
0

Παζάρια επί χάρτου

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο αν αρθεί το αδιέξοδο για το πακέτο παροχών Τσίπρα και ιδιαίτερα να καμφθούν οι γερμανικές πιέσεις ώστε να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Παζάρια επί χάρτου

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο αν αρθεί το αδιέξοδο για το πακέτο παροχών Τσίπρα και ιδιαίτερα να καμφθούν οι γερμανικές πιέσεις ώστε να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηματολόγιο από τον ESM αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου στη βάση συγκεκριμένων ερωτήσεων να γραφτεί η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου, με στόχο το «ξεπάγωμα» των βραχυχρόνιων μέτρωνΑπό το πρωί διέρρευσαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup για αποστολή σχετικής επιστολής στις Βρυξέλλες που θα έφερε την υπογραφή-δέσμευση Ευ. Τσακαλώτου, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης με την ελληνική πλευρά να αναμένει πλέον με επίσημο τρόπο την αποστολή ενός κειμένου που θα συμπυκνώνει τις όποιες «ανησυχίες» διασπείρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί απόκλισης των δημοσιονομικών στόχων την επόμενη διετία.

Η διαπραγμάτευση Τσακαλώτου με τον ESM και τους υπόλοιπους θεσμούς θα αποτυπωθεί σε… χαρτί ούτως ώστε να αναλυθούν όλες οι παράμετροι για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ώστε να πειστούν οι εταίροι για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

«Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο EuroWorking Group να μας τις στείλουν οι θεσμοί γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο» ανέφερε σχετικά με το εν λόγω κείμενο στέλεχος από την ελληνική πλευρά των διαπραγματεύσεων. «Αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε» συμπλήρωσε.

«Ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί. Περιμένουμε να το στείλουν. Φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως» είπε η ίδια πηγή και διευκρίνισε πως η παροχή στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και το υπάρχον πλεόνασμα θα οδηγείται εκεί που υπάρχει ανάγκη, σε συνεννόηση και συμφωνία όμως με τους θεσμούς.

«Αδιάβαστος» ο Τσίπρας

Ερωτηματικά εξάλλου δημιούργησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΦΠΑ στα νησιά. Όταν ρωτήθηκε για το αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε στις Βρυξέλλες την επιστολή με τις διαβεβαιώσεις που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, γιατί ήταν στην Κρήτη.

«Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε και διευκρίνησε ότι αναμένει η αξιολόγηση να κλείσει τον Ιανουάριο του 2017.

 

Σύμφωνα πάντως με Έλληνες αξιωματούχους, υπάρχει σταθερή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Από το πρωί εξάλλου οι διαβουλεύσεις είναι εντατικές με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει για το πακέτο παροχών και την αντίδραση της Ευρωζώνης, με το πάγωμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το Βερολίνο επέμεινε στην άποψη, που είχε διατυπώσει από χθες, ότι δηλαδή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Οι «σκληροί» της Ευρωζώνης φέρεται μάλιστα να αξιώνουν νέες απαιτήσεις με «αυτόματο κόφτη» στις συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι…

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Κοινοποιήστε
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Από τον: GP

Δεν υπάρχουν 0 σχόλια

Σχολιάστε

Πείτε μας τη γνώμη σας
Κάντε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση