Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση ζεστού νερού;

Γιατί κάνει καλό να πίνουμε ζεστό νερό

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να στηρίξει την υγεία του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων. Το νερό βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις Η κατανάλωση μερικών ποτηριών ζεστού ή ζεστού νερού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.

Παρόλο που υπάρχει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστού νερού, οι εναλλακτικοί υποστηρικτές της υγείας υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα στοιχεία.

Οφέλη από το πόσιμο ζεστό νερό

Ενώ το πόσιμο νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας μπορεί να υποστηρίξει τη γενική ευημερία, η κατανάλωση ζεστού νερού θεωρείται ότι παρέχει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Οι άνθρωποι έχουν καταναλώσει ζεστά ροφήματα για χιλιάδες χρόνια. Η λαϊκή ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη με ιστορίες για το πώς το ζεστό νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία, αλλά οι ερευνητές έχουν μόλις αρχίσει να εξετάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστού νερού.

Αυτό το άρθρο εξετάζει οκτώ από τα δυνητικά οφέλη και τις θεωρίες πίσω από αυτές.

1. Υγιέστερη πέψη

κυρία πίνοντας ζεστό ρόφημα

Το ζεστό νερό λέγεται ότι είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία.

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού που καταναλώνεται από τα τρόφιμα και το ποτό. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κίνηση του εντέρου.

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχη χρόνια δυσκοιλιότητα . Αυτή η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τις κινήσεις του εντέρου επώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα, όπως αιμορροΐδες και φούσκωμα.

Το πόσιμο ζεστό νερό βοηθά να σπάσει το φαγητό γρηγορότερα από το να πιει κρύο ή ζεστό νερό. Μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας υποστηρίζοντας τακτικές κινήσεις του εντέρου.

2. Αποτοξίνωση του σώματος

Φυσικοί υποστηρικτές της υγείας υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί. Όταν το νερό είναι αρκετά ζεστό ώστε να αυξήσει τη θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Ο ιδρώτας αποβάλλει τις τοξίνες και μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πόρων.

3. Βελτιωμένη κυκλοφορία

Το ζεστό νερό είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι επεκτείνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας την κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να μειώσουν τον πόνο.

Αν και οι μελέτες δεν έχουν συνδέσει άμεσα το ζεστό νερό με τις συνεχείς βελτιώσεις στην κυκλοφορία, ακόμη και οι σύντομες βελτιώσεις στην κυκλοφορία μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερη ροή αίματος στους μύες και τα όργανα.

4. Απώλεια βάρους

Η έρευνα έχει υποστηρίξει από καιρό την ιδέα ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι το πόσιμο νερό αυξάνει τα συναισθήματα της πληρότητας. Το νερό επίσης βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και ξεπλένει τα απόβλητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 διαπίστωσε ότι η αλλαγή από το πόσιμο κρύο νερό στο ζεστό νερό θα μπορούσε να αυξήσει την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το γεύμα αύξησε το μεταβολισμό κατά 30%.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σε 98,6 μοίρες αντιστοιχεί στο 40% της αύξησης του μεταβολισμού. Αυτή η μεταβολική επέκταση διήρκεσε 30-40 λεπτά, μετά την κατανάλωση νερού.

5. Μειωμένος πόνος

Το ζεστό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ροή του αίματος, ιδιαίτερα στους τραυματισμένους μύες. Καμία έρευνα δεν συνδέει άμεσα την κατανάλωση ζεστού νερού με ανακούφιση από τον πόνο.

Ωστόσο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνηθισμένα πακέτα θερμότητας και μπουκάλια ζεστού νερού για τη μείωση του πόνου. Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να προσφέρει κάποια εσωτερική ανακούφιση του πόνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμότητα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το πρήξιμο.

6. Καταπολεμώντας τα κρυολογήματα και βελτιώνοντας την υγεία των κόλπων

Η θερμότητα που εφαρμόζεται στους κόλπους μπορεί να μετριάσει την πίεση που προκαλείται από κρυολογήματα και ρινικές αλλεργίες. Ο ατμός επίσης βοηθά στην αποδέσμευση των ιγμορείων.

Το πόσιμο ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τους βλεννογόνους να κινηθούν πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να ενθαρρύνει το βήχα και τη μύτη να φυσάει για να είναι πιο παραγωγική.

7. Ενθάρρυνση της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού

Το ζεστό νερό που αναμιγνύεται με τσάι ή καφέ μπορεί να προσφέρει κάποια επιπλέον οφέλη για την υγεία

Όταν αναμειγνύεται με καφέ ή τσάι, το ζεστό νερό μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ο καφές και το τσάι με καφεΐνη μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα, ειδικά σε υψηλές δόσεις, αλλά προσφέρουν επίσης κάποια οφέλη για την υγεία με μετριοπάθεια.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 συνδέει την κατανάλωση καφέ με μια μεγαλύτερη ζωή. Άλλες έρευνες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον , κάποιων καρκίνων , του διαβήτη τύπου 2 , ορισμένων ασθενειών του ήπατος και των προβλημάτων υγείας της καρδιάς.

Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου , καρδιακής νόσου , διαβήτη τύπου 2 και ηπατικής νόσου. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει το τσάι με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν.

8. Μειωμένο άγχος

Ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος και το άγχος . Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση θερμών υγρών, όπως το τσάι και ο καφές, θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις οφείλονται στην καφεΐνη, αλλά ότι η ζεστασιά έπαιξε επίσης ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων.

Κίνδυνοι για το πόσιμο ζεστό νερό

ζεστά ποτά που σερβίρονται σε ένα καφέ

Το πόσιμο ζεστό νερό από ένα καλυμμένο φλιτζάνι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καύσης από μια διαρροή.

Ο πρωταρχικός κίνδυνος της κατανάλωσης ζεστού νερού είναι ο κίνδυνος να καεί. Το νερό που αισθάνεται ευχάριστα θερμό στην άκρη ενός δακτύλου μπορεί να καεί ακόμα τη γλώσσα ή το λαιμό. Ένα άτομο πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει νερό που βρίσκεται κοντά στη θερμοκρασία βρασμού και πρέπει πάντα να δοκιμάσει μια μικρή γουλιά πριν πάρετε μια γλύπια.

Το πόσιμο ζεστό νερό σε ένα καλυμμένο, μονωμένο φλιτζάνι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαρροής νερού και να καεί.

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού με καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει στο άτομο να γίνει υπερκαφεϊνοειδές ή θορυβώδες.

Ένα άτομο μπορεί να αποτρέψει αυτό περιορίζοντας τα φλιτζάνια καφέ ή τσάι που καταναλώνουν ή αντικαθιστώντας τα καφεϊνούχα ποτά με καθαρό ζεστό νερό.

Η σωστή θερμοκρασία του νερού

Τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές ή το τσάι, σερβίρονται συχνά σε θερμοκρασίες κοντά στο σημείο βρασμού. Δεν είναι απαραίτητο για ένα άτομο να διακινδυνεύσει ένα κάψιμο για να κερδίσει τα οφέλη του ζεστού νερού. Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν το ζεστό νερό πρέπει να εξετάσουν το πόσιμο νερό σε ή λίγο πάνω από τη θερμοκρασία του σώματος.

Μια μελέτη του 2008 ανέφερε μια βέλτιστη θερμοκρασία κατανάλωσης καφέ 136 ° F (57,8 ° C). Αυτή η θερμοκρασία μείωσε τον κίνδυνο εγκαυμάτων, αλλά προσέφερε τις ευχάριστες αίσθηση ενός ζεστού ποτού.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οι καπνίστριες παχαίνουν περισσότερο απ' ότι οι μη καπνίστριες
Οι καπνίστριες παχαίνουν περισσότερο απ’ ότι οι μη καπνίστριες

Οι νεαρές γυναίκες συχνά επικαλούνται τις «ανορεξιογόνες ιδιότητες» του καπνίσματος για να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους

Close