Η νέα Πάτμος

Ένα υπέροχος προορισμός… Τα τελευταία χρόνια πατά με σταθερά βήματα πάνω σε ένα πιο επίγειο προφίλ ισορροπώντας τη θρησκευτική φύση του με την έμφυτη κοσμικότητά του που πολλοί αγνοούν μέχρι και σήμερα.

Το ιερό νησάκι των Δωδεκανήσων ανανεώθηκε τουριστικά και μπαίνει στο παιχνίδι προτείνοντάς μας διακοπές σε ήπιους τόνους και μια από τις πιο ατμοσφαιρικές Χώρες του Αιγαίου.

Η Χώρα: Πάλλευκα, νησιώτικα σπιτάκια σκαρφαλωμένα στο βράχο και ένας λαβύρινθος από δαιδαλώδη στενά συνθέτουν το μεσαιωνικό οικισμό της εκλεκτικής Χώρας. Στην κορυφή της υψώνεται θεαματικά το βυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, ο τόπος που -σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκεία- συντάχθηκε το Kατά Ιωάννην Ευαγγελίου και φυσικά το βιβλίο της Αποκάλυψης. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, το γεγονός ότι είναι χτισμένο στα πρότυπα του μεσαιωνικού κάστρου με επάλξεις και ψηλά τείχη, μας δίνει έναν καλό λόγο για να το επισκεφθούμε πέρα από την παραδοσιακή αφορμή του προσκυνήματος.

Στο δρόμο προς τη Χώρα βρίσκεται και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, το οποίο μαζί με τη Μονή έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. SHUTTERSTOCK Το βυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Η Σκάλα: Η πρωτεύουσα της Πάτμου και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος οικισμός της βρίσκεται προφυλαγμένη στον στενό κόλπο της ανατολικής πλευράς του νησιού. Στο γραφικό λιμάνι της δένουν καΐκια, πλοία της γραμμής, σκάφη αλλά και κρουαζιερόπλοια που δίνουν ζωή στον οικισμό κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ η περιοχή του λιμανιού συσπειρώνει πλήθος μαγαζιών, καφενείων, εστιατορίων όπως επίσης και το μεγαλύτερο αριθμό ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Από εδώ θα πάρετε το καΐκι προς τους Αρκιούς, τους Φούνους, τους Λειψούς και το Μαράθι, τις κοντινές νησίδες που σας περιμένουν για μπάνιο και μεζεδοκατάσταση. Οι θάλασσες: Η Πάτμος διαθέτει ενδιαφέρουσα ακτογραμμή γεμάτη όρμους, κολπίσκους, ακρωτήρια και δαντελωτές ακτές. Κοντά στη Σκάλα, οι παραλίες του Κάμπου και του Αγριολίβαδου είναι καλά οργανωμένες και κατάλληλες για όλη την οικογένεια, με spots για φαγητό και καφέ.

Για αναχωρητισμό επισκεφθείτε την εξωτική παραλία του Γερανού, μια από τις πιο ήσυχες της Πάτμου και αρκετά απομακρυσμένη από τη Σκάλα και την Ψιλή Άμμο που είναι προσβάσιμη είτε με καΐκι είτε με τα πόδια από το Διακόφτι. Μεγάλα αλμυρίκια δημιουργούν την πολυπόθητη σκιά που όλοι αναζητούμε στο Λιβάδι Γερανού, την παραλία που εκτείνεται μετά τη Βαγιά και τις Δίδυμες Παραλίες και την προσεγγίζει ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Γνωστή για τα πολύχρωμα βότσαλά της, η Λάμπη στον Βορρά είναι εύκολα προσβάσιμη οδικώς ή με καραβάκι από τη Σκάλα και μας δίνει τις επιλογές του beach bar και της ταβέρνας. Οι Δίδυμες Παραλίες στην Πάτμο.

Ο πολιτισμός: Εδώ και οκτώ καλοκαίρια το νησί διοργανώνει το φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης, στο οποίο συμμετέχουν και σεφ από τους τρεις αδελφοποιημένους με την Πάτμο δήμους της Ρώμης, του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου οι σινεφίλ συγκεντρώνονται εδώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, ενώ με το που μπει ο Σεπτέμβρης, η διοργάνωση-θεσμός του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου μας μυεί στη θρησκευτική μουσική, τους ύμνους και τα χωρωδιακά τραγούδια των Δωδεκανήνων αλλά και της Μ. Ασίας στον υπαίθριο χώρο του Σπηλαίου της Αποκάλυψης.

Μια κατανυκτική εμπειρία! Η γεύση: Το ψάρι πλακί, ο αστακός γιαχνί, το κατσικάκι καπαμά, τα γεμιστά καλαμάρια και οι τυρόπιτες που μοιάζουν με τάρτες είναι κάποια από τα τοπικά εδέσματα που θα ζητήσετε να δοκιμάσετε. Η Πάτμος θα σας φιλέψει όμως και ιδιαίτερα γλυκά: απιδάκια με καρύδια και μέλι, πουγκάκια με φύλλο και αμύγδαλα και σβίγκους, τους ντόπιους λουκουμάδες. Στην Πάτμο φτάνετε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, κεντρικά νησιά των Δωδεκανήσων (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Σύμη) και τη Σύρο. Blue Star Ferries: 18130, 210 8919800, www.bluestarferries.gr Dodekanisos Seaways: 22410 70591, www.12ne.gr GA Ferries: www.gaferries.com

Πηγή:  | naftemporiki.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συναξάρι 17-10, Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας
Συναξάρι 17-10, Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας

Ο Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας τιμάτε σήμερα 17 Οκτωβρίου, από την Εκκλησία μας.

Close