Ξεσήκωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης οι Μωμόγεροι! (φωτο, βίντεο)

Ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι Μωμόγεροι του ομώνυμου ελληνικού σωματείου διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης.

 Βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν από καταστήματα και σωματεία, και παρουσίασαν το ιδιαίτερο δρώμενο, την ώρα που και οι Μωμόγεροι της Κοζάνης σκόρπιζαν κέφι και χαρά στους πολίτες της συμπρωτεύουσας. Με τις παραδοσιακές στολές τους έδωσαν χρώμα στο κέντρο της πόλης, μοιράζοντας άρωμα παράδοσης, χαράς και ξεγνοιασιάς.

Ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με τη ρίζα του να φτάνει έως και την αρχαιότητα και τον Θεό Διόνυσο, το οποίο διατηρείται και συνεχίζεται κυρίως από τους, ποντιακής καταγωγής, κατοίκους χωριών και περιοχών της Μακεδονίας. Οι Μωμόγεροι ή Μωμόεροι εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Το κέντρο της συμπρωτεύουσας είχε σήμερα γιορτινό χρώμα όχι μόνο με την παρουσία των Μωμόγερων. Στους δρόμους ξεχύθηκαν και οι «φουστανελάδες» της Χαλάστρας, ενώ μπάντες έπαιζαν τα κάλαντα και άλλα τραγούδια των ημερών στα κεντρικά σημεία, όπως η πλατεία Αριστοτέλους και ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας. Οι Θεσσαλονικείς αψήφησαν το κρύο και αποχαιρέτησαν με γλέντι το 2016 στους δρόμους!

Επίσης, το μεσημέρι, στο ιστορικό σωματείο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν το έθιμο των Μωμόγερων, τα μέλη του θιάσου του ελληνικού σωματείου διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», σε συνεργασία με το σύλλογο «Φάρος Ποντίων» στη Θεσσαλονίκη.

 

ΠΗΓΗ:pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Όταν ο Μέγας Βασίλειος έγινε Αϊ Βασίλης
Όταν ο Μέγας Βασίλειος έγινε Αϊ Βασίλης

Kορυφαίο ασκητικό ανάστημα, κοινωνικός αναμορφωτής, βαθυστόχαστος συγγραφέας, ο Μέγας Βασίλειος.

Close