Το Κωδωνοστάσιο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Το Κωδωνοστάσιο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά

Σε ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλεως της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Όμως το Κωδωνοστάσιο του Αγίου Μηνά έχει γραφτεί στις σελίδες της ιστορίας κατά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Γιατί όμως;

Κατά το έτος 1912 ο Ίων Δραγούμης υπηρετούσε στο Ελληνικό προξενείο της πόλεως της Θεσσαλονίκης ως διπλωμάτης και στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο υπηρετούσε ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Διαπραγματευόταν με τους Τούρκους της παράδοση της πόλης. Μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις ο Ταξίν πασάς υποχώρησε και την 26η Οκτωβρίου υπέγραψε την παράδοση της πόλης αποδεχόμενος τους όρους του διαδόχου Κωνσταντίνου.

Ο Ίων Δραγούμης μαζί με τα τα πρώτα τμήματα του νικητή ελληνικού στρατού που εισήλθαν στην πόλη κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, εκεί ανέβηκε στο Κωδωνοστάσιο και άρχισε να χτυπάει τις καμπάνες χαρμόσυνα, φωνάζοντας: «Χριστός Ανέστη Θεσσαλονίκη, Χριστός Ανέστη Έλληνες». Με αυτό τον τρόπο ο Ίων Δραγούμης ξεσήκωσε τον ελληνικό πληθυσμό της πόλης.

Από τότε το Κωδωνοστάσιο ονομάστηκε «Το Κωδωνοστάσιο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης», και για να τιμηθεί ο Ίων Δραγούμης ο δρόμος που περνάει έμπροσθεν του Ιερού Ναού ονομάστηκε «Οδός Ιώνος Δραγούμη».

proseuxi.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γέροντας Σωφρόνιος: Πως θα αλλάξεις όλον τον κόσμο

Ο Χριστιανισμός διαφέρει από αυτά ριζικά και είναι ο μόνος που πετυχαίνει, γιατί κάνει το ακριβώς αντίστροφο.

Close