Άγγελος Σικελιανός: Η Παναγία και το Έπος του 40

«…Στη μυστικότατη, στην υπερούσιαν αυτήν ώρα, της μετάστασης των πάντων προς τις σφαίρες του υπέρτατου αγνισμού και λυτρωμού που μας προσφέρει η Κοίμηση της Χάρης της, ο ᾿Ιταλός σα νάθελε να πλήξει αντάμα με το ακήρατό της σώμα και το σώμα της βαθιά συναγιασμένης τη στιγμή εκείνη ῾Ελλάδας, ξαφνικά χτυπάει στην Τήνο, δολοφονικά και καίρια, το ιερό απ’ την ώρα αυτή πολεμικό καράβι μας, την «῞Ελλη».

᾿Αργά τ’ απόγεμα μονάχα ήρθε το μήνυμα στη Φτέρη. ῾Ο ξωμάχος λαός που τόφερε είχε κιόλας πάνω στη μορφή του όλη την προεικόνιση του αγώνα, που ξεκίναε τόσο δόλια απ’ τα βάθη του ῞Αδη να προσβάλλει τις κορφές της Λευτεριάς του και της ζωής του. ᾿Αλλά στη μορφή του αντιφεγγούσε κιόλας από τότε η ᾿Αλβανία, αντιφεγγούσε η κορυφαία του Νίκη. Και τεράστιο Σύμβολο αμετάσειστο κι απόρθητο, η Κοιμημένη Παναγιά, μετουσιωμένη τώρα στον υπέρτατον αυτόν αγώνα απ’ την ῾Ελλάδα, αναστημένη πιά, βάδιζε μπροστά του, ᾿Αρχηστρατηγούσα, ακοίμητή ῾Υπέρμαχη, ακατάβλητή του ῾Οδηγήτρα.

῞Οταν το ίδιο βράδυ ωστόσο αποτραβήχτηκα από τον ξώμαχο λαό και γύρισα στο σπίτι μου, εμπήκα στη μικρή μου κάμαρα, που πάνω απ το κρεβάτι μου κρεμόταν μια παλιά εικόνα της Θεοτόκου – ῾Ενωμένη στην ψυχή μου άρρηκτα από την ώρα αυτή με την ῾Ελλάδα – κι όπως όταν είμουνα παιδί, κλειδώθηκα και προσευχήθηκα μπροστά της…».

ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
῎Αρθρο στο περιοδικό «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ», Τεύχος 1ης Νοεμβρίου, 1945.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
28η Οκτωβρίου 1940: «Ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου» – Ντοκουμέντο - ΕΙΚΟΝΕΣ
28η Οκτωβρίου 1940: «Ο μικρότερος δεκανέας του κόσμου» – Ντοκουμέντο – ΕΙΚΟΝΕΣ

Συγκλονιστική ειναι και η ιστορία του μικρού πολεμιστή, Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου. Ο οποίος το 1940 έφυγε με το πατέρα του και...

Close