Άγιος Δημήτριος, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης τα θαύματα προστασίας της πόλης του

Εδώ και 1700 χρόνια, ο άγιος Δημήτριος παρέχει με μύριους θαυμαστούς τρόπους την προστασία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, της οποίας είναι και πολιούχος.

Σώζει την πόλη από την πείνα
● Σε εποχή μεγάλης πείνας, όταν οι Θεσσαλονικείς κινδύνευαν να πεθάνουν από την ασιτία, ο άγιος Δημήτριος εμφανίστηκε τη νύκτα σʼ έναν καπετάνιο εμπορικού πλοίου και του παρήγγειλε το σιτάρι που σχεδίαζε να μεταφέρει στην Ευρώπη να το πάει στη Θεσσαλονίκη όπου υπήρχε μεγάλη έλλειψη. Του έδωσε μάλιστα ως προκαταβολή τρία φλουριά, ενώ τον βεβαίωσε ότι εκεί θα έπαιρ νε και το υπόλοιπο της α ξίας του. Πράγματι, όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έκπληκτοι οι κάτοικοι για το απρόσμενο δώρο, έτρεξαν να αγοράσουν σιτάρι. Τότε ο πλοίαρχος τους διηγήθηκε το θαύμα κι όλοι δόξασαν τον Θεό κι ευχαρίστησαν τον άγιο Δημήτριο για τη σωτήρια παρέμβασή του.

Μια μικρή πέτρα διώχνει τους εχθρούς!

● Σε εχθρικές επιθέσεις ο άγιος Δημήτριος συχνά εμφανιζόταν ως λαμπροφορεμένος καβαλλάρης πάνω στο άλογό του να περιφρουρεί τα τείχη της πόλης και να μάχεται ορμητικά τρέποντας τους εχθρούς σε άτακτη φυγή. Το 617 μ.Χ., όταν συμμάχησαν Σλάβοι, Άβαροι και Βούλγαροι και επιχείρησαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Θεσσαλονίκης, έγινε το εξής θαυμαστό: Είχε
αρχίσει η πολιορκία κι οι εχθροί με τους πελώριους καταπέλτες τους έριχναν τις πέτρες σαν βροχή μέσα στο φρούριο. Τότε κάποιος πιστός χριστιανός πήρε μια μικρή πέτρα κι έγραψε πάνω της: «Εν τω ονόματι Χριστού του Θεού ημών, άγιε Δημήτριε βοήθει»! Έριξε με δύναμη την πέτρα εναντίον των εχθρών κι η μικρή αυτή πέτρα κτύπησε έναν τεράστιο ογκόλιθο που μόλις είχαν εκσφενδονίσει οι βάρβαροι, με αποτέλεσμα ο ογκόλιθος εκείνος να αλλάξει κατεύθυνση και να συντρίψει τον καταπέλτη των εχθρών! Οι Θεσσαλονικείς, βλέποντας ολοφάνερη την προστασία του Αγίου, συνέχισαν να πολεμούν γενναία και τελικά, ύστερα από 33 ημέρες πολιορκίας, τα στρατεύματα των βαρβάρων αποχώρησαν.

 

 

Η απελευθέρωση από τους Τούρκους και τους Γερμανούς έγινε την ημέρα της μνήμης του
● Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, ύστερα από σχεδόν 500 χρόνια(!) σκλαβιά,
έγινε ανήμερα της εορτής του αγίου Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου 1912.

Αλλά και οι Γερμανοί κατακτητές έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη το 1944, την επομένη της εορτής του Αγίου…!

 

Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί με τα θαύματα του αγίου Δημητρίου ο οποίος πάντοτε στέκεται συμπαραστάτης στους αγώνες όλων των Ελλήνων και μάλιστα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Θεσσαλονίκης, σε κάθε δύσκολη περίσταση: σε σεισμούς και πυρκαγιές, σε επιδρομές και επιδημίες, σε εποχές πείνας και στερήσεων… Με απέραντη ευγνωμοσύνη για την ολοφάνερη προστασία του η συμπρωτεύουσα τιμά τον πολιούχο της κάθε χρόνο με μία σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που φέρουν τον τίτλο «Δημήτρια», που κορυφώνονται την ημέρα της μνήμης του.

.
Δίκαια ονόμασαν τον άγιο Δημήτριο «φιλόπατρη» και «σωσίπατρη»∙ διότι αγαπά την πατρίδα του, την οποία έσωσε αμέτρητες

 

 

φορές από ποικίλους κινδύνους. Και θα σώζει πάντοτε την πατρίδα μας, αν εμείς επικαλούμαστε τις ακαταμάχητες πρεσβείες του!
Νικηφόρος

από το περιοδικό Προς τη Νίκη, Οκτώβριος 2013

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πως να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση
Πως να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η βασική οδηγία που δίνουν οι γιατροί σε όσους πάσχουν από υπέρταση, είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Close