Άγιος Παΐσιος: Πως θα φτιάξουμε την Εκκλησία

θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στον π. Παΐσιο.

Νέος άνθρωπος τότε, με τη συνηθι­σμένη στους νέους ανθρώπους έπαρση και οξύτατη κριτική για τα κακώς κείμενα στο χώρο της Εκκλησίας.

Ο γέροντας με δε­χτηκε με πολλή αγάπη και κου­βεντιάσαμε για πολλά θέματα. Προς το τέλος σηκώθηκε, πήγε στο μηχάνημα για να μου φτιά­ξει ένα εικονάκι. Σε μια στιγμή γύρισε και μου είπε:

– «Κοίταξε, εύλογημένε, να φτιάξεις τον εαυτό σου. «Αν φτιάξεις τον εαυτό σου, θα φτιαχτεί κι ένα κομμάτι απ’την Έκκλησία. Κι αν φτιάξουμε ολοί τον εαυτό μας, αυτό θα έχει θετικό αντί­κτυπο στο σώμα της Εκκλήσίας!».
– Δεν αισθανόμαστε το τι σημαίνει να είναι κανείς μέλος της “Εκκλησίας και πόση ευθύνη έχει απέναντι στον Χριστό και τους αδελφούς του. Δεν συναισθανόμαστε το κακό που προκαλεί η δική μας αμαρτία στο σώμα της Εκκλησίας, σαν να ήταν η αμαρτία ιδιωτική μας υπόθεση.

Ούτε συνειδη­τοποιούμε ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για τις πτώσεις των άλλων μελών της’Εκκλησίας.

Η πτώση του άλλου γίνεται αφορμή αδιαφορίας, ειρωνείας η κατακρίσεως, μία κατά­σταση και μία αντιμετώπιση που πολύ συχνά επισημάνθη­κε και στηλιτεύτηκε από τους Αγίους της Εκκλησίας. […]Η κατάκριση έχει γίνει το κυριότερο αμάρτημα και η νόσος των ευσεβών. «Αν πραγματικά είχαμε μία στοιχειώδη αυτογνωσία και ελάχιστη έστω συναίσθη­ση της ευθύνης μας ως μελών της’Εκκλησίας, η στάση μας απέναντι στους άλλους ανθρώπους θα ήταν πολύ πιο επιεικής και διαφορετική.

Αρχ.Νεκταρίου Αντωνόπουλου

agioritikovima.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Ελλάδα είναι χώρα με περιορισμένη εθνική κυριαρχία
Der Spiegel: Τι θα γίνει στην Ελλάδα μετά την απατηλή ηρεμία του Αυγούστου

Στα διλήμματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, μετά το καλοκαίρι, αναφέρεται...

Close