Άγκυρα: Η απόφαση της Δικαιοσύνης θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις
Το κείμενο της ανακοίνωσης σε πλήρη μετάφραση έχει ως εξής:
«Δυστυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη την οποία αναμέναμε δίκαιη και ουδέτερη για ακόμα μια φορά μας απογοήτευσε και απέρριψε το δεύτερο αίτημα για έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που έδρασαν κατά του Συντάγματος την 15η Ιουλίου.
Μέχρι και σήμερα οι ελληνικές αρχές παρεμπόδισαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, στο να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη και τώρα επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος.
Η απόφαση αυτή εμποδίζει τους ενόχους να παρουσιαστούν ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης, εκείνοι που έβαλαν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος φόνευσαν και τραυμάτισαν χιλιάδες πολίτες και ένστολους και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της χώρας.
Παραβλέπει έτσι αυτή η απόφαση τα δικαιώματα των θυμάτων.
Δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν έτσι τη συνεργασία και την υποστήριξη στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος από μια σύμμαχο χώρα.
Αυτή η απόφαση γίνεται η αιτία ώστε οι ένοχοι να μην δικαστούν και το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο. Η απόφαση προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
Οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν. Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κίνητρα και είναι η αιτία οι ένοχοι να παραμείνουν στο απυρόβλητο μακριά από τη Δικαιοσύνη.
Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα με την Ελλάδα που ανοίγει την αγκαλιά της στους πραξικοπηματίες».
Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης και εκ των πραγμάτων διαπιστώνονται τα εξής:
- Για την Άγκυρα η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης επηρεάζει τις διμερής σχέσεις σε περιφερειακά ζητήματα ένα εκ των οποίων είναι το προσφυγικό.
- Θέτει θέμα μη καλής συνεργασίας σε θέματα τρομοκρατίας και εγκλήματος ανοίγοντας έτσι ένα σοβαρό ζήτημα όχι μόνο στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ από τη στιγμή που η Άγκυρα εκούσια παρακάμπτει τη βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών στις δυτικές δημοκρατίες και άρα συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό της και τις πολλές εκκρεμούσες υποθέσεις αναλόγου περιεχομένου με Τούρκους πολίτες που αιτήθηκαν πολιτικού ασύλου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και κυρίως στη Γερμανία, την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες.
- Ο τρίτος λόγος ανησυχίας είναι ότι η προειδοποίηση της Άγκυρας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αυξημένης τουρκικής επιθετικότητας και διπλωματικής νευρικότητας εκ μέρους της Άγκυρας για μια σειρά ζητημάτων όπως τη συνθήκη της Λωζάνης, της κυπριακής ΑΟΖ, τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και λοιπά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.