Άρρηκτα συνδεδεμένες η τρέλα και η δημιουργικότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες

ΚΑΛΙΤΕΧΝΗΣ

Οι καλλιτέχνες πιθανότατα να φέρουν το γονίδιο των ψυχικών παθήσεων λένε σήμερα οι επιστήμονες, και όσο τρομακτικό και να ακούγεται…κρύβει μάλλον μια μεγάλη αλήθεια. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας οι καλλιτεχνικές προσωπικότητες είναι αυτοί που πιθανότατα φέρουν κάποια γονίδια που ευθύνονται για ψυχικές ασθένειες όπως είναι η σχιζοφρένεια κι η διπολική διαταραχή.
Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 250.000 άτομα που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή αναφορικά με τα γονίδια που φέρουν. Στη συνέχεια, μελέτησαν υγιή άτομα των οποίων τα επαγγέλματα είναι ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί και παρατήρησαν ότι είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια από αυτά τα γονίδια. Το ίδιο συνέβαινε και σε ανθρώπους από την Ολλανδία και τη Σουηδία. Και σ’ αυτούς παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν δημιουργικά επαγγέλματα είχαν κάποια από αυτά τα γονίδια. Αντίθετα όσοι ήταν αγρότες, πωλητές ή οικοδόμοι δεν είχαν περισσότερα από τα γονίδια αυτά σε σχέση το μέσο όρο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και όπως αναφέρουν οι ειδικοί πιθανότατα το DNA που προκαλεί τη μανιακή ενέργεια και τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης να συνδέεται άμεσα με αυτό που τροφοδοτεί και τη δημιουργικότητα.
Σημείωσαν μάλιστα ότι δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί, κωμικοί, συγγραφείς κλπ που έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει κάποια ψυχική νόσο. Για παράδειγμα ο Στίβεν Φράι και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς πάσχουν από διπολική διαταραχή, ο ζωγράφος Βαν Γκογκ και ο συγγραφέας Τζακ Κέρουακ έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως ιδιοφυΐες, όμως είχαν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Πηγή:  naftemporiki.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ορθόδοξος Συναξαριστής 9 Μαΐου, Χριστός Ανέστη
Oρθόδοξος Συναξαριστής 18-6, Καλημέρα

18 Ιουνίου Μάρτυρος Λεοντίου του εξ Αιγίνης και των συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου και Αιθέριου (1) (†70). Οσίων Λεοντίου...

Close