Άφωνη η ανθρωπότητα από τα “εγκλήματα πολέμου” των μουσουλμάνων
Το «έγκλημα πολέμου» στο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τελειωμό. Αφωνη η ανθρωπότητα παρακολουθεί εικόνες από νέες καταστροφές, που έγιναν πριν από περίπου έναν μήνα στην αρχαία πόλη Χάτρα και μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας.
Χίλια κομμάτια αρχαίοι θησαυροί
Οι τζιχαντιστές ανέβασαν στο Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει άντρες να καταστρέφουν με βαριοπούλες και καλάσνικοφ λεπτεπίλεπτες διακοσμήσεις από αρχαία κτίσματα και γλυπτά που ήταν εντοιχισμένα σε αυτά.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε μιλήσει για «έγκλημα πολέμου» που έμεινε ατιμώρητο. Παράλληλα τα Ηνωμένα Εθνη εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους και, φυσικά, για την τύχη των αρχαιολογικών θησαυρών που υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή, φοβούμενοι ότι δεν πρόκειται να γλιτώσουν από την καταστροφική μανία των φανατικών.
Εκφράζονται φόβοι και για αρχαιοκαπηλία και για την παράνομη πώληση αγαλμάτων και αντικειμένων της αρχαιότητας. «Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.
Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής δείχνει έναν άνδρα ανεβασμένο σε μία σκάλα να χτυπά με βαριοπούλα ένα από τα γλυπτά που κοσμούν κτίριο, μέχρι αυτό να γίνει χίλια κομμάτια. Είναι ίδιο με αυτό που είχε καταστραφεί στο Μουσείο της Μοσούλης, μόνο που εκείνο ήταν αντίγραφο.
Τα γλυπτά αυτά κεφάλια εντοιχίζονταν στις κατασκευές, καθώς οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης τους έδιναν αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Ενας άλλος τζιχαντιστής χτυπά με μία πέτρα ένα άγαλμα μέχρι να γίνει χίλια κομμάτια. Αλλοι, με τη χρήση καλάσνικοφ, κονιορτοποιούν διακοσμητικά στοιχεία σε κιονόκρανα, τοίχους και θυρώματα κτιρίων.
Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής δείχνει έναν άνδρα ανεβασμένο σε μία σκάλα να χτυπά με βαριοπούλα ένα από τα γλυπτά που κοσμούν κτίριο, ενώ ένας άλλος τζιχαντιστής χτυπά μ
Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής δείχνει έναν άνδρα ανεβασμένο σε μία σκάλα να χτυπά με βαριοπούλα ένα από τα γλυπτά που κοσμούν κτίριο, ενώ ένας άλλος τζιχαντιστής χτυπά με μία πέτρα ένα άγαλμα μέχρι να γίνει χίλια κομμάτια
Στο τέλος του επτάλεπτου βίντεο, δύο άνδρες μιλούν στην κάμερα και απειλούν ότι οι καταστροφές θα συνεχιστούν. Το βίντεο κλείνει με εναέρια λήψη της Χάτρα, όπου φαίνεται ότι πολλά αρχαία κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.
Πριν από έναν μήνα περίοικοι είχαν καταγγείλει ότι είχαν ακουστεί πυροβολισμοί και εκρήξεις μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ολοι είκαζαν πως η Χάτρα πλήρωσε βαρύ φόρο στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν υπήρχαν αποδείξεις. Τώρα οι ίδιοι οι ισλαμιστές βγάζουν στο φως σοκαριστικό οπτικό υλικό από τις αποτρόπαιες πράξεις τους.
Χίλια κομμάτια αρχαίοι θησαυροί
Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, οι αρχαιότητες προωθούν την ειδωλολατρία και γι’ αυτό πρέπει να καταστρέφονται. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων που πέφτουν στα χέρια των τζιχαντιστών πωλούνται στη μαύρη αγορά με στόχο τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους για τη συνέχιση του πολέμου. Σε λίγα χρόνια ό,τι δεν θα έχει τροφοδοτήσει ιδιωτικές συλλογές μεγιστάνων, θα παρουσιαστεί στους οίκους δημοπρασιών και το κράτος του Ιράκ θα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τα πάρει πίσω.
Η Χάτρα ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα π.Χ. η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών. Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές της ελληνικής κουλτούρας με άλλες. Για τους Ιρακινούς η Χάτρα είναι σύμβολο, επειδή συνδέεται με τα πρώτα αραβικά βασίλεια εκτός αραβικής χερσονήσου, καθώς πριν από την άφιξη του Ισλά πολλές αραβικές φυλές είχαν μετοικήσει στη Μεσοποταμία, στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Μαρκ Αλταγουίλ.
Οι ζωφόροι έχουν αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό στυλ, αλλά αναφέρονται σε τοπικούς θεούς και έχουν επιρροές και από την τέχνη της Ανατολής. «Συμβολίζουν την πλούσια και σημαντική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους πολιτισμούς λαών που κατοίκησαν αυτήν την περιοχή», τονίζει ο δρ Αλταγουίλ. «Παρουσιάζει τη μείξη που χαρακτήριζε το παρελθόν του Ιράκ, όπου οι ανατολίτικες παραδόσεις ενώθηκαν με τις δυτικές μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
SOS ΓΙΑ 15.000 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Κλοπές και καταστροφές σε πολλές πόλεις
Φόβους ότι οι 15.000 αρχαιότητες που βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτια ασφαλείας στη συριακή πόλη Ιντλίμπ κινδυνεύουν να πουληθούν στη μαύρη αγορά εξέφρασε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Αγγεία και αγάλματα φυλάσσονται σε διάφορα σημεία της πόλης, ανάμεσά τους και στο μουσείο της. Ενοπλοι του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλοι αντάρτες κατέλαβαν το Σάββατο την πόλη και έδιωξαν τους υπαλλήλους του μουσείου. Η Δαμασκός εκτιμά ότι περισσότερα από 1.500 αντικείμενα έχουν κλαπεί από μουσεία στη Ράκα και το Ντέιρ Ατίγια.
Κλοπές και καταστροφές ανακαλύπτουν οι αξιωματούχοι και στην περιοχή του Τικρίτ στο Ιράκ. Ανάμεσα σε όσα κατέστρεψαν οι ισλαμιστές είναι τζαμιά και εκκλησίες: το τζαμί αλ-Χιντρ, που ανεγέρθηκε το 1133, κοντά στη Μοσούλη είχε αφιερωθεί σε κάποια προσωπικότητα του Ισλάμ, που, ωστόσο, έχουν «υιοθετήσει» στη λατρεία τους οι σουφιστές. Ισοπεδώθηκε τον Φεβρουάριο. Το παλάτι του Ασνά, χτισμένο τον 9ο αιώνα μ.Χ., ήταν ταυτόχρονα και οχυρό και αποτέλεσε κατοικία ενός Τουρκμάνου στρατηγού. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τις πρόσφατες μάχες στην περιοχή, ιδίως στις οχυρώσεις.
Το καθολικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Μοσούλη έχει χτυπηθεί άγρια από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι ύψωσαν στο κεντρικό κτίριο τη σημαία τους. Εσπασαν αγάλματα της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου, κατέστρεψαν εικόνες και αγιογραφίες, κατέσκαψαν τάφους που βρίσκονταν στον περίβολό του. Είναι άγνωστο αν άρπαξαν και τα ιερά σκεύη. Παρότι κανένα από τα ανωτέρω στοιχεία δεν έχει ιδιαίτερη αξία, ωστόσο οι καταστροφές έγιναν επίτηδες, στο πλαίσιο θρησκευτικών αγριοτήτων.
ethnos
Τα σχόλια είναι κλειστά.