Ένας στους τέσσερις γονείς δεν ελέγχει το παιδί του όταν είναι online

Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις γονείς (22%) αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται online.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (48%) ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα cyber-bullying. Ως μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας με στόχο την εκπαίδευση και την υποστήριξη των παιδιών και των γονέων στην καταπολέμηση του cyber-bullying, η Kaspersky Lab διοργάνωσε συζήτηση με υψηλού επίπεδου ομιλητές σχετικά με το ζήτημα, στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2015, στη Βαρκελώνη.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι καλοπροαίρετες προσπάθειες των ενηλίκων να δώσουν στα παιδιά τους «ιδιωτικό χώρο», θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να τα καθιστά πιο ευάλωτα στην online παρενόχληση και κακοποίηση. Για παράδειγμα, μόνο το 19% δηλώνει ότι είναι «φίλος» με τα παιδιά του ή τα «ακολουθεί» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόλις το 39% παρακολουθεί την online δραστηριότητα των παιδιών του. Επίσης, μόλις το 38% έχει μιλήσει στα παιδιά του για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, γεγονός που θα μπορούσε να αντανακλά έλλειψη αυτοπεποίθησης και κατανόησης.

Η έρευνα της Kaspersky Lab διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι συχνά απρόθυμα να παραδεχτούν ότι έχουν πέσει θύματα cyber-bullying. Ένας στους τέσσερις (25%) γονείς, των οποίων τα παιδιά είχαν παρενοχληθεί στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να το αντιληφθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η διαδικτυακή κακοποίηση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε bullying στον πραγματικό κόσμο, όπως έχει παρατηρήσει το 26% των γονέων που τα παιδιά τους έχουν αντιμετωπίσει σχετικά περιστατικά.

Η μακροπρόθεσμη συναισθηματική επίδραση του cyber-bullying μπορεί να είναι καταστροφική για τους νέους και οι γονείς πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, ώστε να μπορούν να ενεργήσουν για να το σταματήσουν. Η έρευνα της Kaspersky Lab διαπίστωσε ότι το 44% των γονέων με παιδιά που είχαν υποστεί cyber-bullying, παρενέβη για να το αποτρέψει, αλλά πάνω από τους μισούς δεν έλαβαν καμία δράση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί εντελώς το cyber-bullying, αλλά υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των παιδιών απ’ αυτά τα περιστατικά και τις συνέπειές τους.

Για παράδειγμα, με μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου των κοινωνικών δικτύων, οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ελέγχουν ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις τους και να τους στέλνει μηνύματα. Η πλήρης χρήση των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου σε εφαρμογές λογισμικού και λύσεις ασφάλειας μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία και ηρεμία.

Αλλά δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην τεχνολογία. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν στα παιδία πόσο σημαντικό είναι οι ιδιωτικές πληροφορίες να παραμένουν ιδιωτικές, αποτρέποντας τα από το να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου, το σχολείο, ο αριθμός πιστωτικής κάρτας. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τι μπορεί να μοιράζονται και με ποιους, σε ποιον να απευθυνθούν για υποστήριξη όταν αισθάνονται κάποιος προσπαθεί να τα κακομεταχειριστεί ή όταν νιώθουν στεναχωρημένα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το cyber-bullying, καθώς και συμβουλές για την καταπολέμησή του, είναι διαθέσιμες στο εκπαιδευτικό portal της Kaspersky Lab kids.kaspersky.com.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Λαρίσης Ιερώνυμος: Η Εκκλησία μας θέλει πρωταγωνιστές στην ζωή και όχι ανθρώπους του καναπέ

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε

Close