Έργα τέχνης τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας

Εκτός από τα φυσικά μνημεία της Ελλάδας, υπάρχουν και τα έργα των ανθρώπων που κάποιες φορές ταίριαξαν τόσο με το φυσικό περιβάλλον ώστε νομίζεις ότι στέκονταν πάντα εκεί, αναλλοίωτα στο χρόνο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα πέτρινα γεφύρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που αποδεικνύουν την τέχνη και το μεράκι των μαστόρων της εποχής.

Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά…

1. Γεφύρι της Άρτας

gefyres1

Το πιο φημισμένο και τραγουδισμένο της Ελλάδας. Στέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο από τον 17ο αιώνα και είναι γνωστό για τον μύθο που το συνοδεύει και από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται σε αυτό. Το συνολικό μήκος του φτάνει περίπου τα 145 μέτρα.

2. Γεφύρι Παλαιοκαρυάς

gefyres2

Το εντυπωσιακό αυτό γεφύρι βρίσκεται στα Τρίκαλα στο συνοικισμό της Κάτω Παλαιοκαρυάς. Το όμορφο σκηνικό συμπληρώνει και ο καταρράκτης που είναι στο σημείο ενώ η κατασκευή του χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Το ύψος του ξεπερνά τα 9 μέτρα και το άνοιγμα του τόξου τα 19,50 μέτρα.

3. Γεφύρι Πορτίτσας

gefyres3

Το γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά είναι σε ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς σημείο. Μαζί με το ομώνυμο φαράγγι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με μια μεγάλη καμάρα νότια και με μια μικρή βόρεια. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα και το πλάτος του 2,70 μέτρα ενώ το ύψος του φτάνει τα 7,80 μέτρα.

4. Κόνιτσας

gefyres4

Ένα από τα πιο φημισμένα γεφύρια στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Χτισμένο το 1870 με επικεφαλής τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ στην καμάρα του υπάρχει το καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς όταν φυσούσε δυνατά ο αέρας.

5. Γεφύρι Κόκκορη

gefyres5

Η Ήπειρος φημίζεται για τα πέτρινα γεφύρια της και αυτό του Κόκκορη στο Κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήπους είναι ιδιαίτερα γνωστό και πολυφωτογραφημένο. Το γεφύρι με τη μοναδική καμάρα του είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα στην περιοχή και χτίστηκε το 1750 με χρήματα του Νούτσου Κοντοδήμου ενώ αργότερα επισκευάστηκε πολλές φορές.

6. Γεφύρι της Πύλης

gefyres6

Ή αλλιώς γεφύρι της Πόρτας. Είναι ένα μονότοξο λίθινο γεφύρι επί του Πορταϊκού και απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Γεφυρώνει τα βουνά Ίταμος και Κόζιακας και θεωρείται έργο του Αγίου Βησσαρίωνα. Είναι ένα γεφύρι πρόσφατα συντηρημένο.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
G.Lekkas: Σαλάτα με σολομό, κάπαρη και πατάτες
G.Lekkas: Σαλάτα με σολομό, κάπαρη και πατάτες

Σαλάτα με σολομό, κάπαρη και πατάτες

Close