Έσπασε τα κοντέρ των αφίξεων ο ελληνικός τουρισμός

Έσπασε όλα τα ρεκόρ των αφίξεων εφέτος ο ελληνικός τουρισμός, καθώς περισσότεροι από 27,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν για διακοπές την Ελλάδα το 2016.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι ο σύνδεσμος έπεσε μέσα την προηγούμενη χρονιά στις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη των αφίξεων το 2016: «Πέσαμε μέσα σε ό,τι αφορά το επιπλέον 1,5 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2015 και έτσι οι διεθνείς αφίξεις, αεροπορικές, οδικές και επισκέπτες κρουαζιέρας έφτασαν τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2016».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε ότι το νούμερο των 30 και πλέον εκατομμυρίων αφίξεων, που γίνεται με την πρόσθεση των στοιχείων από τις αεροπορικές, οδικές και αφίξεις κρουαζιέρας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι ενδεικτικό των πραγματικών αφίξεων, υπογραμμίζοντας ότι «2,5 εκατομμύρια οδικές αφίξεις αφορά Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Αλβανούς που πηγαινοέρχονται για εργασία στην Ελλάδα».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα τουριστική χρονιά, καθώς τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού σε όλες σχεδόν τις αγορές δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό παρατηρούνται μονοψήφια και διψήφια ποσοστά ανόδου.

Αυτές οι κρατήσεις υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς γίνονται σε μια περίοδο που οι τιμές που προσφέρονται είναι χωρίς εκπτώσεις και προϊδεάζουν θετικά για αύξηση των εσόδων το 2017 σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συνιστά προσοχή στις υπερβολές για κρατήσεις πάνω από 40% στη γερμανική αγορά, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για μικρό δείγμα.

Ο Κ. Ανδρεάδης ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει το ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης για το 2018, υπογραμμίζοντας ότι τα 75 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί μπορούν να προκύψουν με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης το δίμηνο της υψηλής τουριστικής ζήτησης Ιουλίου-Αυγούστου. Όπως εξήγησε, θα είναι άδικη η επιβολή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πλήττοντας και περιοχές χαμηλής τουριστικής ζήτησης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία από τις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις στη χώρα το 2016, που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 9%. Το 2017 σε απόλυτα νούμερα οι αφίξεις ανήλθαν στα 16,87 εκατ. ευρώ έναντι 15,47 το 2015. Την ίδια στιγμή, οι οδικές αφίξεις, όπως αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, πάτησαν… γκάζι το τελευταίο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 12,047 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει αύξηση 0,6% σε σχέση με τα 11,97 εκατ. του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 καταγράφεται και ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς οι επιβάτες που διακινήθηκαν το δωδεκάμηνο του 2016 άγγιξαν τα 53,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2015.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο του 2016 έφθασε τους 53.637.249 παρουσιάζοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, κατά το οποίο είχαν διακινηθεί 48.811.600 επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 461.161 (από τις οποίες 189.710 εσωτερικού και 271.451 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 3,8% (+1,2% στις πτήσεις εσωτερικού και + 5,7% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 444.249 πτήσεις.

zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
theatro
Έρχονται τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το πιο πολυδιαβασμένο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης...

Close