Έτσι θα εορταστούν σε Ελλάδα και Ευρώπη τα Χριστούγεννα 2020

Κλειστές οι Εκκλησίες σε Κύπρο και Κοζάνη

Οι νέες εξάρσεις του κορωνοϊού στην χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικότερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν πως ακόμη διανύουμε μια “διαφορετική” κανονικότητα, αυτή του lockdown.
Και ενώ η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης σχεδίαζαν να “σώσουν” τα φετινά Χριστούγεννα, ήρθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ανάγκασε τις κυβερνήσεις να αναβάλλουν τις οποιεσδήποτε σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα.

Κλειστές οι Εκκλησίες στην Κοζάνη τα Χριστούγεννα
Την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης (μετά τους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας και Ελευσίνας) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είπε, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού κρίθηκε αναγκαία η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στην περιοχή αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έγινε γνωστό πως αναστέλλονται και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικές τελετές όλων των δογμάτων, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Επιπλέον, αναστέλλεται η ελεύθερη πρόσβαση σε ναούς για ατομική προσευχή, ενώ η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία κληρικών.

Κλειστές οι Εκκλησίες και στην Κύπρο
Έντονες αντιδράσεις, οργή και θλίψη προκαλεί στην Κύπρο, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκλησίες έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα».

Τα Χριστούγεννα στον… υπόλοιπο κόσμο!
Στην Κροατία η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πιστοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες χωρίς να ισχύει το όριο των 25 πιστών στο εσωτερικό τους. «Οι άνθρωποι έχουν την πνευματική ανάγκη να πάνε στην εκκλησία (…) επομένως λάβαμε την απόφαση να επιτρέψουμε στους πιστούς να το κάνουν για αυτές τις δύο ημέρες», είπε ο Κρούνοσλαβ Τσάπακ, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Σημειώνεται πως περίπου 9 στους 10 Κροάτες είναι Καθολικοί και η Εκκλησία παίζει πολύ ενεργό ρόλο στη χώρα.

Στην Νορβηγία, οι πολίτες μπορούν να καλέσουν έως δέκα επισκέπτες στα σπίτια τους σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ στις Εκκλησίες θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 πιστών.

Στην Γερμανία, έχει ανακοινωθεί καθολικό lockdown μέχρι και τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου.

Στην Βρετανία, το Λονδίνο και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα τεθούν υπό αυστηρότερους περιορισμούς.

Στην Τουρκία, επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για 4 ημέρες από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Το Βέλγιο, είναι μία από τις χώρες με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στον αριθμό των συνδαιτυμόνων ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα: ένας προσκεκλημένος ανά νοικοκυριό, δύο για τα άτομα που ζουν μόνα. Θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα μέχρις τις 05.00 και στο Λουξεμβούργο όλη την περίοδο των γιορτών από τις 23.00 μέχρι τις 06.00.

Στην Γαλλία, όχι περισσότεροι από έξι ενήλικοι στο γιορτινό τραπέζι – Μόνο η παραμονή των Χριστουγέννων εξαιρείται της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ζητεί την αποφυγή μετακινήσεων μεταξύ περιφερειών, εκτός των οικογενειακών επισκέψεων.

Στην Ιταλία, θα εφαρμοστούν πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων ανάμεσα στις περιοχές από τις 21 Δεκεμβρίου και ανάμεσα σε κοινότητες στις 25, στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Ο πάπας θα επισπεύσει κατά δύο ώρες την «νυχτερινή λειτουργία» για να προλάβει την απαγόρευση της κυκλοφορίας

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κορίνθου Διονύσιος: “Αυτά τα Χριστούγεννα να μην λείψει τίποτα σε όσους έχουν ανάγκη”

Σύναξη των Ιερέων της πόλεως της Κορίνθου,

Close