Έχει δικαίωμα η Εκκλησία στην ανυπακοή;

H απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να μην υπακούσει στην απόφαση της Κυβέρνησης για Φώτα με εντελώς κλειστές εκκλησίες, προκάλεσε την οργή αριστερόστροφων δημοσιογράφων. Kάποιοι από αυτούς έγραφαν:
««Εμείς ανυπακοή, η κυβέρνηση ανοχή». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η διοίκηση της Εκκλησίας στο πολιτικό σύστημα. Τη γραμμή αυτή ακολουθούν οι ιεράρχες εδώ και πολλά χρόνια, την τακτική της υποχώρησης έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις. Η ηγεσία της Εκκλησίας θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί νόμους και πολιτικές αποφάσεις όταν πιστεύει ότι θίγονται τα συμφέροντά της και να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να σέβονται την επιλογή της.».

Εμείς θέλουμε απλά να ρωτήσουμε:
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 80588 (ΦΕΚ 5509/Β/15-12-2020) έγραφε:
«Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η.12.2020, την 1η.1.2021 και την 6η.1.2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα είκοσι πέντε (25)φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα πενήντα (50) φυσικά πρόσωπα».

Δηλαδή πρόβλεπε 25 και 50 άτομα για την Θεία Λειτουργία και τα Θεοφάνεια.
Εάν παρέμενε η ΚΥΑ αυτή σε ισχύ, θα έλεγαν τίποτε; Ασφαλώς όχι.
Τώρα εξαπολύουν μύδρους κατά της Εκκλησίας, επειδή η Πολιτεία αναίρεσε ειλημμένη απόφασή της με ΚΥΑ, χωρίς εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και ενώ όλες οι επιστημονικές έρευνες, όπως για παράδειγμα η έρευνα του ΑΠΘ στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι δεν είχαμε καμία έξαρση της πανδημίας από την συμμετοχή των πιστών στα Χριστούγεννα.

Του Γιώργου Θεοχάρη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ελληνοτουρκικά: Στον αέρα οι διερευνητικές επαφές

Απάντηση στην δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών

Close