Αγωνία για την εκλογή πέντε Μητροπολιτών

Όσοι έχουν βλέψεις για τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής, αλλά βέβαια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετρούν δυνάμεις.
Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, μετά από μεγάλη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, διεξάγονται οι εκλογές στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως τής Θεοτόκου Πεντέλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις θέσεις που αναμένεται να πληρωθούν προέρχονται από την κοίμηση των Μητροπολιτών εξαιτίας της πανδημίας, και συγκεκριμένα του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκάδα κυρού Ιωάννη και του αειμνήστου Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται προς την Μητρόπολη Περιστερίου, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του Λεκανοπεδίου.

Κατά το τελευταίο διάστημα είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος σκέπτεται πλήρωση της Μητρόπολης δια μεταθέσεως. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πάντως μεταξύ των υποψηφίων αρχιερέων για μετάθεση έχουν ακουστεί τα ονόματα των Μητροπολιτών Σιδηροκάστου κ. Μακαρίου, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Σερρών κ. Θεολόγου.

Η είδηση αυτή προκάλεσε αγωνία στον λαό του Έβρου, ο οποίος έχει βρει στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Δαμασκηνού τον ποιμενάρχη που έψαχνε τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Μητροπολίτης, από το 2009, έτος εκλογής του στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, κατάφερε να αναγεννήσει την Επαρχία του, επιτελώντας ένα τεράστιο και πολυεπίπεδο έργο.

Επάνδρωσε πολλές κενές θέσεις ιερέων, ανακαίνισε πολλούς ναούς, επάνδρωσε και ίδρυσε μονές, ανέπτυξε ένα μεγάλο πνευματικό και κατηχητικό έργο και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιο. Δικαιολογημένα ο λαός του Έβρου θέλει να κρατήσει τον ποιμενάρχη του.

Για την ίδια Μητρόπολη Περιστεριού ακούγεται και το όνομα του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, εκ των πρώτων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου από την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Ο Αγαθάγγελος είναι ένας Πανάξιος και αγαπητός στην Ιεραρχία Επίσκοπος με υψηλή μόρφωση και βαθιά πνευματικότητα και αποτελεί σίγουρα την καλύτερη επιλογή αλλά…!

Ωστόσο, στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ καταφθάνουν πληροφορίες που λένε ότι την έκπληξη θα κάνει τελικά o γνωστός Καθηγητής και Αρχιμανδρίτης του Λεκανοπεδίου π. Γρηγόριος Παπαθωμάς που έχει επιλεγεί από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο τις τελευταίες ώρες..!

Τον Καθηγητή Πανεπιστημίου και κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να στηρίξει ως διάδοχο του μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος μετά από εισήγηση που είχε κάνει εδώ και καιρό ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, “παλιά καραβάνα” στα εκκλησιαστικά, κ. Βλάσιος Φειδάς.

Πολλοί Μητροπολίτες πλέον επιβεβαιώνουν το νέο που σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στο περιθώριο των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Ιεραρχίας στη Μονή Πεντέλης.
Για την Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, θα δώσουν τη μάχη, όπως όλα δείχνουν, δύο υποψήφιοι.
Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο που σήκωσε το βάρος μιας αδικίας, και για τον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, που είναι από τους αρχαιότερους γραμματείς της Συνόδου, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του πρώτου.

Για την Μητρόπολη Καστορίας η εκλογή θα παιχθεί ανάμεσα στον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ναυπάκτου,και στον Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα, καθώς ο τοποτηρητής, Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα παραδώσει την ποιμαντορική ράβδο, χωρίς εκπλήξεις, στην διαφαινόμενη ισχυρή υποψηφιότητα του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου-Τριανταφυλλίδη, την οποία στηρίζει όλο το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου αλλά και η λοιπή Ιεραρχία.

Για την Μητρόπολη Θήρας ακούγεται το όνομα του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Ρουσάκη, που είναι εκ των παλαιότερων Αρχιμανδριτών που υπηρετούν στη Σύνοδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ποια είναι τα φαβορί για τις Μητροπόλεις

«Πρώτος γνωρίζω να κάνω

Close