Αγωνία να μη γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο!

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία επισημαίνει, σε σχέση με τις ανακοινώσεις Κικίλια για 50 νέες κλίνες Covid-ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, πως «πρόκειται για προσωρινές ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι οποίες θα πάψουν να λειτουργούν όταν επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του συστήματος».

Γίνεται λόγος για «μετατροπές χειρουργικών αιθουσών, καρδιοχειρουργικών μονάδων, γενικών ΜΕΘ και ΜΑΘ» σε ΜΕΘ κορωνοϊού, αποκωδικοποιώντας τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας από τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα σήμερα.

Οι ανάγκες των νοσοκομείων, πάντως, δεν εξαντλούνται στα νέα κρεβάτια, καθώς ο κ. Γιαννάκος εξακολουθεί να εντοπίζει έλλειμα στο δυναμικό των νοσηλευτηρίων. Όπως λέει «τα νοσοκομεία στενάζουν από προσωπικό» και προσπαθούν να ανοίξουν τις προαναφερθείσες κλίνες «εκ των ενόντων».

Σε σχέση με την τρέχουσα εικόνα του ΕΣΥ στα βόρεια της χώρας, όπου σε όλους τους τόνους κυβέρνηση και γιατροί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν τα παρακάτω:
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Η ΜΑΦ μετατρέπεται σε 5 κλίνες Covid-ΜΕΘ. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μία κλινική χειρουργική σήμερα βγήκε εκτός λειτουργίας επειδή νόσησαν συνάδελφοι και οι υπόλοιποι είναι σε καραντίνα. Μετακινούν νοσηλευτικό προσωπικό από κεντρο υγείας Ορεστιάδας που είναι τρεις ώρες δρόμο πήγαινε – έλα.
ΞΑΝΘΗ: 7 κλίνες γενικής ΜΕΘ ήδη λειτουργούν για περιστατικά κορωνοϊού και το μεσημέρι νοσηλεύονταν 3 διασωληνωμένα περιστατικά.
ΑΧΕΠΑ: Πρόκειται για τις 6 γνωστές κλίνες της καρδιοχειρουργικής μονάδας χωρίς προσωπικό. Ανακοινώθηκε χθες ότι λειτουργούν.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 6 χειρουργικές αίθουσες μετατρέπονται σε 15 κλίνες ΜΕΘ.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 6 χειρουργικές αίθουσες μετατρέπονται σε 6 κλίνες ΜΕΘ.
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Η γενική ΜΕΘ – 6 κλινών – μετατρέπεται σε Covid-ΜΕΘ.
ΣΕΡΡΕΣ: Η γενική ΜΕΘ – 6 κλινών – μετατράπηκε σε Covid-ΜΕΘ. Με διαμόρφωση του χώρου προστέθηκαν 4 ακόμη κλίνες και 1 κλίνη στο σηπτικό. Οι εν λόγω 5 κλίνες θα αρχίσουν να λειτουργούν από αύριο».
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως με αυτή την εξέλιξη, τα νοσοκομεία αρχίζουν να θυμίζουν νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος σε δήλωσή του.

Η εικόνα του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Υπ. Υγείας

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, νωρίτερα το απόγευμα.

Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).
Εξάλλου, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από την άλλη, οι ΜΕΘ-COVID είναι 206 σήμερα. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).

«Στη μάχη, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ρίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζεται να ρίξει στην μάχη με τον κορωνοϊό όλα του τα όπλα.

Στο πλαίσιο του γενικού, υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες θέλουν να έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται να προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID ή ακόμη και να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα COVID εντός όμως του νοσοκομείου, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου

Σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους λόγω κορονοϊού

Close