Ακάρ για το Καστελόριζο: Θα έρθουμε!
Με το νέο τουρκικό γεωτρύπανο να ετοιμάζεται μετά βαϊων και κλάδων σήμερα να αναχωρήσει για αποστολή, η ημέρα ξεκινάει με νέες δηλώσεις Ακάρ κατά της Ελλάδος.
“Η Ελλάδα παρενόχλησε τα δικαιώματα της Τουρκίας με όλες τις μέχρι τώρα πρακτικές της” ανέφερε ο Τούρκος υπ. Άμυνας μιλώντας πριν από λίγο στους συμμετέχοντες στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Άγκυρα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο. Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».
Επίσης, αναφέρθηκε στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ακάρ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε.»
Στήνουν φιέστα οι Τούρκοι
Πανηγυρικό τόνο, αναμένεται να δώσει στη σημερινή τελετή απόπλου του Abdulhamid Han η τουρκική Κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να θέλουν τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει στο Λιμάνι της Τασούτσου στην επαρχία της Μερσίνας και να ανακοινώνει ο ίδιος προσωπικά το σημείο της γεώτρησης του νέου γεωτρύπανου, αναφέρει το reporter.com.cy.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Κυβέρνηση, επένδυσε όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά στη συγκεκριμένη γεώτρηση από το Abdulhamid Han, αφού πέραν από το τεράστιο οικονομικό κόστος αγοράς, εξοπλισμού και επάνδρωσης ενός γεωτρύπανου τέταρτης γενιάς, το στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη μετρά οκτώ με εννέα αποτυχημένες απόπειρες γεωτρήσεων. Αντίθετα, θα μπορούσε να το στείλει για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα όπου έχει ήδη εντοπίσει κάποιες ποσότητες Φυσικού Αερίου, ωστόσο επιμένει να διεξάγει έρευνες σε μια περιοχή όπου προεξάρχοντα ρόλο παίζει το πολιτικό μήνυμα που θέλει να αποστείλει και όχι το οικονομικό όφελος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένεται να λάβει χώρα ένα μικρό πανηγύρι, υπό τον τύπο φιέστας, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον των μέσων ενημέρωσης θα ανακοινώσει το σημείο της νέας γεώτρησης. Μέχρι αυτή την ώρα, ο τουρκικός σταθμός έκδοσης Navtex, της Αττάλειας, δεν έχει ανακοινώσει το σημείο που θα κατευθυνθεί το πλοίο, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις του, που εδράζονται στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να γίνει και η επιλογή του σημείου της γεώτρησης, αφού ήδη τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για γεώτρηση ακόμα και στα όρια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντός αδειοδοτημένων οικοπέδων.
Τα σενάρια
Μάλιστα είναι υπαρκτό ακόμα και το σενάριο η τουρκική παράνομη γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του οικοπέδου έξι της ΑΟΖ, βόρεια του σημείου όπου τις προηγούμενες ημέρες, το Turgsten Explorer, για λογαριασμό της ΕΝΙ-Total φέρεται να έχει εντοπίσει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. Ένα άλλο σενάριο είναι το νέο γεωτρύπανο να κατευθυνθεί δυτικότερα του οικοπέδου έξι, εντός ή στα όρια του οικοπέδου πέντε το οποίο είναι αδειοδοτημένο για λογαριασμό της ExxonMobil.
To γεγονός αυτό από μόνο απομακρύνει κάπως αυτό το σενάριο, αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήθελε να δοκιμάσει τις ήδη οριακές σχέσεις του με την αμερικανική διοίκηση. Η γεώτρηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί, πάντως, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα σύνορά της με την ελληνική, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης των θαλάσσιων ζωνών που αναγνωρίζουν σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου πλην της Τουρκίας και της Λιβύης.
Αναλυτές πάντως σε Κύπρο και Ελλάδα θεωρούν πως η γεώτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και ανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, ή νότια της Αμμοχώστου.