Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε Έλληνες, αλλά ανθρώπους

Η Κύπρος, σταυροδρόμι προς τη Μέση Ανατολή, είναι η χώρα όπου με ασφάλεια μπορούν να συναντώνται και να συζητούν θέματα του ποιμνίου τους τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας, δηλώνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ο Β’ ο οποίος βρίσκεται στο νησί και σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Θα απευθύνει, επίσης, χαιρετισμό, και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, που αρχίζει τις εργασίες του στη Λευκωσία.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πατριάρχης είπε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τείνει χέρι βοηθείας σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου εθνικότητας, φυλής και θρησκείας. «Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε Έλληνες αλλά να κάνουμε Ανθρώπους», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι «πολύ καλές». Παρομοίασε με Λερναία Ύδρα την έξαρση του φανατισμού, ευχήθηκε όμως κάθε μέρα να γίνεται ένα βήμα ώστε να μηδενιστεί η δράση του.

Μετά τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στη Λευκωσία, όπου χοροστάτησε, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απαντώντας, σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, είπε ότι «αυτό που θα τονίσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι το τρίγωνο Ελλάδα – Αίγυπτος – Κύπρος πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί για το καλό όλων μας».

«Το σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής είναι η Κύπρος, που αποτελεί το μέρος όπου μπορούμε να συναντιόμαστε, τα κράτη, οι θρησκείες, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας στην φιλόξενη Εκκλησία της Κύπρου εδώ στη Λευκωσία», σημείωσε..

Ερωτηθείς για την παρούσα φάση στασιμότητας στην οποία περιήλθε το Κυπριακό, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε ότι «το κυπριακό θέμα παραμένει ένα ζήτημα άλυτο γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλησαν ποτέ να το δούνε σοβαρά και πάντα ο κάθε ένας κοιτάζει τι θα τον ωφελήσει και κατά το δοκούν εκφράζονται. Υπάρχει όμως και η φωνή της αδικίας, μια φωνή λησμονιάς, μια φωνή που δεν τους ενδιαφέρει γιατί κάτι το οποίο τους ενδιαφέρει, αυθημερόν το λύνουνε».

Ανέφερε ότι «πάντα πληγώνεται η καρδιά μας με το Κυπριακό γιατί από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι να συζητείται» ενώ έστειλε μήνυμα «στους αδελφούς Κυπρίους τους οποίους λατρεύω, να παραμείνουν όρθιοι, στα δικά τους πόδια, και να μην περιμένουν ότι ο άλλος θα δει το θέμα το Κυπριακό όπως θα το δούνε οι ίδιοι οι Κύπριοι».

Ο Πατριάρχης είπε ότι κατά την εδώ επίσκεψή του θα προχωρήσει σε μια κίνηση συμπαράστασης προς όλους τους Έλληνες που από την Αφρική επαναπατρίζονται στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα επιστρέφεται στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλη έκταση γης εντός των ορίων του Δήμου Γερίου, την οποία δώρισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όντας και συγγενής με τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο τον Ζ’ ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2004 σε αεροπορικό ατύχημα καθ’ οδόν προς το Άγιο Όρος.

Όπως είπε, «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αυτή την μεγάλη έκταση γης θα την αφιερώσει στους απόδημους Κύπριους, Έλληνες, που επαναπατρίζονται από το χώρο της Αφρικής και εκεί προγραμματίζεται να ανεγερθούν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένας παιδικός σταθμός για άπορα παιδιά καθώς και ιατρικά κέντρα».

«Οι Έλληνες που επαναπατρίζονται έχουν κουραστεί πάρα πολύ, ζώντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα στη μοναξιά της ξενιτειάς, έχοντας όμως διατηρήσει ακέραια την αξιοπρέπειά τους ως Έλληνες και εμείς θα τους ανταμείψουμε με μια σύγχρονη πνευματική γωνιά», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Κοπτική Εκκλησία, είπε ότι «είναι αδέλφια μας η Κοπτική Εκκλησία, ζούμε συναδελφωμένοι εκατοντάδες χρόνια έχουμε όμως δυστυχώς την έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και ένα Ισλάμ φανατικό το οποίο εκφράζεται με τις επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων αν και υπάρχει και το ειρηνικό Ισλάμ που διδάσκει την ειρήνη και την αγάπη».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σημείωσε τις «απεγνωσμένες προσπάθειες για μετριασμό του φανατισμού» που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προσθέτοντας ότι ο ισλαμικός φανατισμός «είναι όμως μια Λερναία Ύδρα με τα κεφάλια των φανατικών να αναγεννιούνται ξανά και ξανά».

«Ελπίζουμε ότι κάθε μέρα θα γίνεται ένα βήμα μπροστά ώστε αυτό το κακό να φτάσει κάποτε στο τέλος του», είπε ο Πατριάρχης ενώ για τις σχέσεις του με την αιγυπτιακή κυβέρνηση είπε ότι «είναι πάρα πολύ καλές διότι μόλις ακούσουνε τη λέξη ‘Έλληνας’ για αυτούς είναι ένα σύμβολο».
Για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, είπε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει ιεραποστολική παρουσία σε 48 από τα 54 αφρικανικά κράτη, με 2000 σχολεία και 3500 ιατρικά κέντρα».

Σημείωσε ότι «δεν είμαστε πλούσια Εκκλησία αλλά έχουμε μάθει από το υστέρημά μας να δίνουμε συνεχώς χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση και αυτό οι Αφρικανοί αδελφοί μας το ξέρουνε και τους καταλαβαίνουμε και μας καταλαβαίνουν».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε ότι «στις επαρχίες του Θρόνου γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο και τώρα τα τελευταία χρόνια με σύνθημα ‘Καθαρό Νερό’ έχουμε φροντίσει όπου υπάρχει σχολείο και εκκλησία να υπάρχει και ένα πηγάδι με νερό στην αυλή και να έρχεται ο κόσμος να παίρνει».

Ανέφερε ότι «στα σχολεία μας τους διδάσκουμε τέχνη» ενώ ο ίδιος είπε ότι ασπάζεται την κινέζικη παροιμία που λέει : ‘Μην δώσεις το ψάρι, δώσε ένα καλάμι και μάθε τον να ψαρεύει’, έτσι λοιπόν έχουμε κάνει ένα μεγάλο αγώνα για να μάθουν τα παιδιά τέχνες και να μπορούν να παίρνουν την ζωή στα χέρια τους».

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, «σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε Έλληνες, είναι να κάνουμε Ανθρώπους, προσπαθούμε να τους μάθουμε την καθαριότητα, ότι υπάρχει και για αυτούς κάπου ένα καλύτερο αύριο, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τον δικό τους δρόμο».

«Τα φάρμακα και η εκπαίδευση είναι βασικά αγαθά που αξίζει να έχει κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου χώρας, φυλής και θρησκείας. Εμείς ποτέ δεν εκμεταλλευτήκαμε τον ντόπιο πληθυσμό και αυτό το αισθάνονται και το εκτιμούν», είπε ο Πατριάρχης.

Πρόσθεσε ότι «στην αφρικανική ήπειρο υπάρχει και το ποσοστό του 0,5% που είναι ειδωλολάτρες και δεν ξέρουν τίποτα και ερχόμαστε εμείς να τους διδάξουμε ανθρωπισμό, πώς θα πλυθούν, πώς θα ντυθούν, τα πολύ βασικά για μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής».

Επίσης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διατηρεί και πέντε μεγάλα πανεπιστήμια στην αγγλόφωνη και γαλλόφωνη Αφρική.

«Η δική μου όμως έδρα παραμένει η Αλεξάνδρεια, η ελληνική Αλεξάνδρεια με την ιστορία, τον πολιτισμό το ένδοξο παρελθόν, με τα σχολεία και τις εκκλησίες μας, όσος Ελληνισμός έχει απομείνει», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Αφρική είναι η ήπειρος του μέλλοντος, είναι μια αποθήκη που μπορεί να θρέψει όλες τις γερασμένες ηπείρους, οι άνθρωποι όμως δεν το έχουν καταλάβει και κυρίως προηγείται η Ευρώπη και η Αμερική χωρίς να έχουν λησμονήσει ότι η αποθήκη του μέλλοντος λέγεται Αφρική».

Για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε πως «όταν ετοιμαζόταν το ταξίδι μου στην Κύπρο έμαθα ότι αύριο, Δευτέρα, ξεκινάει το Συνέδριο και ζήτησα να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό διότι το 80% του ελληνικού ποιμνίου μου στο χώρο της Αφρικής κατάγεται από την Κύπρο».

«Και μάλιστα είναι οι βασικοί παράγοντες που με βοηθάνε υλικά, πνευματικά στο έργο μου το μεγάλο, πάντα έχουν ανοικτή την πόρτα τους, την καρδιά τους, πάντα δίνουν από το υστέρημά τους και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

ΚΥΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Έχετε τα μάτια κλειστά, το στόμα κλειστό, τα αυτιά κλειστά

Ο Θεός σας έδωσε τα υπάρχοντα, ο Θεός έδωσε ευλογία

Close