Αλλεργική αντίδραση στο σκύλο και στη γάτα

Η αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτική) είναι μία οξεία και σοβαρή, ανοσολογικής προέλευσης, αντίδραση υπερευαισθησίας.

Εκδηλώνεται όταν το ζώο εκτεθεί σε κάποιο αλλεργιογόνο(αντιμικροβιακά φάρμακα, εμβόλια, δηλητήριο φιδιών και εντόμων και τροφές)στο οποίο έχει προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί.
Η ευαισθητοποίηση συμβαίνει μέσω προηγούμενης επαφής με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματα, αρχικά, μπορεί να είναι μόνο τοπικα όπως πόνος, κνησμός, διόγκωση και ερύθημα του δέρματος.
Στην οξεία αναφυλλακτική αντίδραση τα συμπτώμτα μπορεί να είναι γενικευμένα εξαρχής ή να γενικευτούν προοδευτικά.
Τα συμπτώματα μπορεί να φορούν το πεπτικό σύστημα (ναυτία, έμετος, διάρροια), το καρδιαγγειακό (ταχυκαρδία, υπόταση, αρρυθμίες, καρδιακή ανακοπή), το αναπνευστικό (δύσπνοια, πταρμός, συρριγμώδης αναπνοή, οίδημα του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα) και το νευρικό (διέγερση, επιληπτική κρίση).
Περιστατικά που δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να καταλήξουν σε κώμα ή και θάνατο.
Θεραπεία
Σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε κτηνίατρο.
Η επείγουσα αντιμετώπιση μιας αναφυλακτικής αντίδρασης περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση κρυσταλοειδών υγρών, αδρεναλίνης, αντισταμινικών, γλυκοκορτικοειδών και οξυγόνου.
Πρόληψη
Σε περίπτωση που γνωρίζουμε ότι ένα ζώο έχει εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν σε κάποιο αλλεργιογόνο δεν πρέπει να έρθει ξανά σε επαφή με αυτό.
Να επιλέγετε να γίνονται τα εμβόλια του ζώου μας μόνο από κτηνίατρο γιατί αυτός έχει τα μέσα και γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει μια πιθανή αναφυλακτική αντίδραση

vetmenow.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το μεγαλύτερο εμπόδιο
Συμβουλές για την Σωτηρία της ψυχής μας

Είκοσι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε

Close