-Λιτές, καθαρές και γεμάτες αγάπη, όπως πάντα, ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστασίου, στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς, λίγο μετά την άφιξή του. Ο Μακαριώτατος επέλεξε να μιλήσει για την κεφαλλονίτικη καταγωγή του, τα χαρακτηριστικά των Κεφαλλονιτών, το έργο του ως καθηγητής, αλλά και την παρουσία του στην Αλβανία.

Αποκάλεσε την Κεφαλλονιά “ευλογημένο νησί” και σχολίασε πως οι Κεφαλλονίτες έχουν ξεχωριστά στοιχεία στον χαρακτήρα τους, εστιάζοντας στην εύκολη αποδοχή για το καινούριο και το απροσδόκητο, το χιούμορ και την τόλμη τους, την αγάπη για τον τόπο τους, αλλά και την παράλληλη “οικουμενικότητά” τους.

Παίρνοντας ως αφορμή τα καλά λόγια του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου για την προσφορά του ως κληρικός και καθηγητής (ο ίδιος ήταν φοιτητής του) απάντησε πως αισθάνεται ευγνώμων για τους ανθρώπους που γνώρισε από όλον τον κόσμο και σχολίασε με νόημα πως “πλούσιος είναι εκείνος που μπορεί να δει και να προσφέρει”…

Τέλος, σε ερώτηση για το τεράστιο έργο του στην Αλβανία, έκανε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, επικεντρώνοντας στις δεκαετίες του 70 και του 80 όταν όλοι νόμιζαν ότι εκεί η Ορθοδοξία “έσβησε” και έκλεισε χαρακτηρίζοντας “ευλογημένη” την κατάσταση που επικρατεί εκεί σήμερα, κάνοντας παράλληλα πρόσκληση προς όλους να τον επισκεφθούν και να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ανθίζει εκεί η Ορθοδοξία.

Δείτε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του, καθώς και το ανέκδοτο με την κατάληξη -ατος για τους Κεφαλλονίτες.

πηγη