Αντίθετος στη χειροτονία γυναικών ο Μητροπολίτης Λαγκαδά

Ο κ. Ραγκούσης καλό θα είναι να ασχοληθεί με τα θέματα της αρμοδιότητάς του που είναι θέματα σημαντικά και απαιτούν σημαντικές επιλύσεις και προστάσεις και τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία ας τα αφήσει να τα χειρίζεται η Εκκλησία όπως διαμέσου των αιώνων πολύ σοφά τα διαχειρίστηκε» δήλωσε στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Iωάννης αναφορικά με τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη χειροτονίατων γυναικών.

Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος «Μόνο με σκωπτικό τρόπο θα μπορούσε κανείς να πλησιάσει το θέμα αυτό όπως το έθεσε ο κ. Ραγκούσης διότι αυτά τα θέματα αυτά έχουν λυθεί εξ αρχής και είναι πράγματα ξεπερασμένα ως προς την αντιμετώπιση και ως προς την όλη τους δομή και φύση».

Και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει τέτοια εκδοχή το πρώτο πρόσωπο καταξιωμένο για μία τέτοια διακονία στην εκκλησία μας θα ήταν το πρόσωπο της Παναγίας μας αλλά η ιεροσύνη απορρέει από την θεανδρική υπόσταση του Κυρίου μας. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες που δε στηρίζονται σε σοβαρά επιχειρήματα».

Όπως είπε στην Εκκλησία η γυναίκα βρίσκεται σε θέση πρώτης τιμής αφού το πρώτο πρόσωπο που τιμάται μετά το Θεό είναι η γυναίκα. «Οι γυναίκες είναι η σπονδυλική στήλη στην ποιμαντική διακονία του έργου. Η γυναίκα δεν αποκλείεται από τη ζωή της Εκκλησίας. Δεν υπάρχει θεώρηση με κριτήρια περιφρονητικά στο πρόσωπο της γυναίκας. Θα πρέπει να σεβαστούμε τη γυναίκα και να της δώσουμε το ρόλο που έχει μέσα από τη δημιουργία και τη φύση της. Ο υπερτονισμός πράγματων που δεν ανήκουν στη φύση των γυναικών την κάνουν να χάσει τη θηλυκότητα, την ευαισθησία, την προσέγγιση της ως μητέρας ως συζύγου. Θέλει προσοχή το όλο θέμα. Δεν υποτιμούμε τη γυναίκα σε καμία περίπτωση».

Ερωτηθείς για το αν πίσω από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως κρύβονται σενάρια άρσης του άβατου απάντησε πως «Αυτό είναι μία πράξη αυθαιρεσίας που προσβάλλει την ελευθερία του προσώπου διότι οι μοναχοί που βρίσκονται στα άβατα πήραν την απόφαση να ζήσουν δια βίου την ζωή της εγκρατείας. Γιατί η εγωιστική εμμονή να καταργήσεις την ελευθέρια του προσώπου του άλλου ανθρώπου; Οι γυναίκες είναι ελεύθερες να επισκεφτούν τα πάντα και μονές υπάρχουν και μοναστήρια …».

Όσον αφορά στις συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς για τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας είπε πως «αυτά είναι βλακώδεις επιδιώξεις το να θέλουν να δημιουργήσουν ένα θόρυβο για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα που αποτελεί πολιτική επιδίωξη είναι κάτι το οποίο ξεπερνά ένα επίπεδο νοημοσύνης που δε νομίζω ότι ταιριάζει στους πολιτικούς μας να σκέφτονται πλέον έτσι όταν έχει αποδειχθεί εν τοις πράγμασι ποιος ήταν και ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας  στη ζωή αυτού του τόπου».

Μάλιστα τόνισε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός των διακριτών ρόλων και «να καταλάβουμε ότι παρωχημένες ιδεολογίες που θέλουν όλα να τα βλέπουν με μία μορφή φαντασμάτων εξωπραγματικών δεδομένων θα πρέπει να κάνουν βήμα και να προσαρμοστούν σε αυτό που εκφράζει η αλήθεια των πραγμάτων».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Έγγραφο-«φωτιά»: Και επισήμως η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια;
Σκόπια: Eπανέφεραν ταμπέλα που γράφει “Δημοκρατία της Μακεδονίας”!

Σε μια προκλητική ενέργεια προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων, Ρασέλα Μιζράχι, επαναφέροντας στο...

Close