Αντιδρούν οι Μητροπολίτες για την αφαίρεση του Σταυρού – Τι λέει ο Θήρας Επιφάνιος

Με ανησυχία παρακολουθούν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας τις κινήσεις εταιρειών που κρύβουν τον Σταυρό από τα προϊόντα τους, αλλοιώνοντας φωτογραφίες εκκλησιών.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κίνηση αυτή, αρχικά από τα σούπερ μάρκετ Lidl και έπειτα από ΜΕΒΓΑΛ και Nestle, Μητροπολίτες αναφέρθηκαν άμεσα ή έμμεσα στο θέμα.

Εντονη είναι η ενόχληση του Μητροπολίτη Θήρας Επιφάνιου, που σε ανακοίνωση κάνει γνωστή και άλλη μια είδηση. Χωρίς την άδεια της Μητρόπολης έγιναν γυρίσματα βίντεο κλιπ μέσα σε Εκκλησία ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, και μάλιστα εστάλη προσωπικά σε κάθε Μητροπολίτη, αναφέρει:

Με θλίψη σήμερα λάβαμε γνώση της χρήσεως του εσωτερικού χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Ευστρατίου Βουρβούλου Θήρας ως «σκηνικού» για την κινηματογράφηση μουσικού βίντεο.

Το επαίσχυντο αυτό γεγονός συνέβη χωρίς καμία γνώση και άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού & Νήσων.

Αυθημερόν διατάχθηκε πειθαρχική διαδικασία για την εξακρίβωση των συνθηκών του περιστατικού και την απόδοση ευθυνών για τη βεβήλωση του ιερού χώρου, ενώ θα ζητηθεί και δικαστική προστασία κατά παντός υπευθύνου.

Σήμερα, επίσης, ημέρα τιμής και μνήμης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να σχολιάσουμε την πρόσφατη παραχάραξη των φωτογραφιών Ιερών Ναών της Θήρας λόγω της αφαιρέσεως του Τιμίου Σταυρού από τις εταιρείες LIDL και ΜΕΒΓΑΛ.

Επειδή η Ιερά Μητρόπολη δεν είναι θιασώτης της θεωρίας περί «πολυπολιτισμικού» χαρακτήρα των μνημείων, καθιστούμε σαφές ότι η παραχάραξη στην φωτογραφική αποτύπωση ενός Ιερού Ναού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή για λόγους πολιτικής ή εμπορικής σκοπιμότητας. Αντίθετα προδίδει έλλειψη σεβασμού στην ακεραιότητα και στην ιερότητα των μνημείων και δυστυχώς έλλειψη μορφώσεως.

Αν ως Έλληνες αποδεχόμαστε ελαφρά τη καρδία τέτοια επιχειρήματα «πολιτικής ορθότητας» ή «πολυπολιτισμικότητας» για την νόθευση των σεβασμάτων της πίστεως μας και του πολιτισμού μας εντός Ελλάδος, ας έχουμε πάντως υπ’ όψιν μας ότι συναφείς δικαιολογίες χρησιμοποιούνται και από αλλόθρησκα κράτη για να δικαιολογήσουν βεβηλώσεις σε χριστιανικούς Ναούς.

«Να αντιδράσουμε ως Εκκλησία»
Η εξαφάνιση του Σταυρού από φωτογραφίες έχει ενοχλήσει Ιεράρχες. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Μητροπολίτης των Παλαιών Χωρών τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτά που γίνονται είναι επικίνδυνα. Νομίζω πως πρέπει να αντιδράσουμε έντονα ως Εκκλησία».

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος πριν από μερικές ημέρες σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθερία» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Σταυρός που αφαίρεσαν είναι η δόξα της. Σηκώνει το Σταυρό της αυτή η Ορθόδοξη χώρα, η οποία απαρτίζεται από ένα λαό ο οποίος πιστεύει σ’ αυτό το Σταυρό. Και το αποδεικνύει κάθε μέρα πόσο πιστεύει. Όχι μόνο εκκλησιάζεται και μετέχει στα Ιερά Μυστήρια της Πίστεώς μας, αλλά στο μεγάλο του ποσοστό ζεί την ασκητική της, και αγωνίζεται για την εν πνεύματι ζωή. Κι όλοι, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, την Εκκλησία έχουμε για μητέρα και τροφό πνευματική, που μας ζωογονεί και μας παίρνει όλη τη μελαγχολία και τον πόνο που μας προκαλούν οι τάχα ισχυροί της γης. Η ισχύς δεν ευρίσκεται στη Lidl, ούτε στις άλλες παμφάγες διεθνείς εταιρείες, αλλά στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού, στον οποίο οι προσευχές μας θα είναι πάντα: «Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει σου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πολυλογία: Η είσοδος στην κατάκριση
Ανώνυμος Ασκητής προτρέπει…

Κάνε κάτι περισσότερο από το να ακολουθείς. Να συνεργάζεσαι.

Close