Ανω κάτω για την κηδεία του τελευταίου Βασιλιά των Ελλήνων!

Αναβρασμός και συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης, Εκκλησίας και πολιτικών κομμάτων για την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να τελεστεί η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο με Τιμές Αρχηγού Κράτους!
Δυσαρέσκεια υπάρχει και στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
“Καρφιά” Σαμαρά κατά Μητσοτάκη
Τη δυσαρέσκεια του για την στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

 

“Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ανώτατος άρχοντας της χώρας, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Ολυμπιονίκης.

Με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημόσια δαπάνη.

 

Ο κ. Σαμαράς άλλωστε διαχρονικά υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει έμφαση στη δεξιά της πτέρυγα και διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει τη μάχη και στο κέντρο.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
H ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 

Η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ:
“Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή – και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων – μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό. Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

 

 

 

 

Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…

 

 

 

 

 

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.”

 

 

 

 

Αιχμές και από τον Ισίδωρο Κούβελο
Οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και το εάν θα πρέπει να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, σχολιάστηκαν από τον Ισίδωρο Κούβελο.

Μέσω μονόστηλου στην σημερινή (12.01) εφημερίδα “Τα Νέα”, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, δηλώνει πως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους!

 

 

 

Παράλληλα, έκανε λόγο για “μαύρο μελάνι” με το οποίο κάποιοι βρήκαν “την ευκαιρία να ξεθάψουν την Ιστορία και να επιχειρήσουν να τη ξαναγράψουν ανάλογα με το τι πιστεύουν πως πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση του εκλιπόντος”

 

 

 

Ο Ισίδωρος Κούβελος ισχυρίζεται ότι “θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρακτική που προβλέπεται και ακολουθήθηκε σε όλες τις ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις” και θέτει το ερώτημα: “Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;”

 

 

 

 

Θυμίζουμε ότι πέρα από αρχηγός κράτους και Ολυμπιονίκης, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα.

 

 

 

 

Επίσης, ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 1974 και αμέσως μετά του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους της ΔΟΕ για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην καλλιέργεια και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

 

 

 

 

Η άποψη του Ισίδωρου Κούβελου
“Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες ώρες, μετά τον θάνατο του βασιλιά Κωνσταντίνου, για το αν θα έπρεπε να ταφεί με τιμές που αναλογούν σε πρώην αρχηγό κράτους!

Και επειδή το μελάνι είναι συνήθως μαύρο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να ξεθάψουν την Ιστορία και να επιχειρήσουν να τη ξαναγράψουν ανάλογα με το τι πιστεύουν πως πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση του εκλιπόντος.

 

 

 

 

 

 

Ζούμε σε εποχές που είναι άκρως επικίνδυνο να αναθεωρείται η Ιστορία ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός και σύμφωνα με τις προσωπικές του ιδεοληψίες. Φρονώ, λοιπόν, πως και στην περίπτωση του πρώην βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου και μέχρι πρότινος απλώς βασιλιά Κωνσταντίνου, θα πρέπει να εφαρμοστεί η πρακτική που προβλέπεται και ακολουθήθηκε σε όλες τις ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις και συνεπώς ο εκλιπών να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους!

 

 

 

 

Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;

Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη Ιστορία που μας συνοδεύει, απέναντι στην οποία πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση ειλικρινείς.

Εμένα πάντως ποτέ δεν με φόβισε το παρελθόν μας αλλά αντίθετα, πάντα μου έδινε ελπίδα για το μέλλον”.

 

 

 

Πως θα γίνει η κηδεία – Οι καλεσμένοι
Η εξόδιος ακολουθία από τη στιγμή που δεν θα αποδοθούν τιμές δεν θα διαφέρει σε τίποτα από αυτή των ιδιωτών, ενώ το πρωτόκολλο η τέως βασιλική οικογένεια έχει αποφασίσει να ακολουθηθεί για τις περιπτώσεις των υψηλών καλεσμένων της κατά την είσοδο στην Μητρόπολη. Έτσι οι καλεσμένοι θα μπουν και θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμα τους. Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.

 

 

 

 

 

 

Ποιοι επίσημοι θα παραστούν

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

 

 

 

 

Ας σημειωθεί πως όταν φάνηκε ότι ο τέως βασιλιάς δεν είχε πλέον καμία ελπίδα, οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του θανόντος πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να θέσουν τα αιτήματά τους σχετικά με το τελετουργικό. Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Σ’ αυτήν αποφασίστηκαν τα εξής:

 

 

 

 

 

Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, όπου είναι θαμένοι και οι πρόγονοί του. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.

 

 

 

 

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν, όπως αναμένεται, η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία. Πιθανότατα, θα επιτραπεί να παρεβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και σε πολίτες που το επιθυμούν. Όπως προαναφέρθηκε, η ταφή θα γίνει στους βασιλικούς τάφους, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και η Φρειδερίκη. Eιδικά συνεργεία, μάλιστα, πραγματοποιούν με πυρετώδη ρυθμό εργασίες στην περιοχή.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβερνητική απόφαση προσδιόρισε ότι ο Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, υπάρχει ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους θα της προσδώσουν άλλο χαρακτήρα

 

 

Ανεξαρτήτως αυτού, η όλη τελετή δεν θα θυμίζει ταφή ιδιώτη, αφού θα παρευρεθούν πολλοί επίσημοι. Πρώτος ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Η μητέρα του και αδερφή του θανόντος Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη. Είχε έλθει από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι

 

 

 

 

Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν συγγενής του Βρετανού πρίγκιπα, αφού ο παππούς του Φίλιππος ήταν Γλύξμπουργκ. Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου. Επίσης είναι σίγουρο πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν. Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών ήταν νονός της. Ο πατέρας της ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα με τον τέως βασιλιά

 

 

 

 

Όπως είναι γνωστό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης. Μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί είχαν ενημερώσει εγκαίρως την οικογένειά του για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα, αλλά πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο και ο κορονοϊός είχαν επιβαρύνει την εύθραυστη υγεία του. Ας σημειωθεί ότι ο 82χρονος εδώ και μήνες δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει δίχως τη βοήθεια αμαξιδίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Συναξάρι 13 Ιανουαρίου, Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Όσιος Μάξιμος, κατά κόσμο Μανουήλ, γεννήθηκε στην πόλη Λάμψακο

Close