Αν έχετε κατάθλιψη, φαίνεται στις φωτογραφίες στο Instagram

Χρησιμοποιούν κατάλληλους αλγόριθμους και «διαβάζουν» φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Instagram. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Βερμόντ και Χάρβαρντ ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο, όπως λένε, μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης μόνο και μόνο από τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η «απλή» σκέψη πίσω από το πρόγραμμα είναι ότι όταν κάποιος αρχίζει να μην αισθάνεται καλά αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες που βγάζει.
Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί με 166 χρήστες και σχεδόν 44.000 φωτογραφίες – το ποσοστό επιτυχημένης διάγνωσης είναι περίπου στο 70%. Το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχημένης διάγνωσης από παθολόγους και γενικούς γιατρούς (όχι ψυχολόγους και ψυχίατρους) είναι στο 42%.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρις Ντάνφορθ και τον Άντριου Ρις, στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό πληροφορικής EPJ Data Science σημειώνουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέου τύπου σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμα και σε εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο.
Η μελέτη δείχνει ότι οι φωτογραφίες των χρηστών με κατάθλιψη στα πρώτα στάδια τείνουν να έχουν πιο σκούρα χρώματα, να περιέχουν λιγότερα πρόσωπα και πιο μοναχικές σέλφι, να προσελκύουν περισσότερα σχόλια από άλλους χρήστες (όχι πάντα θετικά), και να μην έχουν υποστεί εξεργασία με κάποιο φίλτρο.
Όταν γίνεται χρήση φίλτρου συχνότερα χρησιμοποιείται κάποιο που μετατρέπει τις έγχρωμες φωτογραφίες σε ασπρόμαυρες. Αντίθετα, οι ψυχικά υγιείς χρήστες προτιμούν φίλτρα που προσδίδουν στις φωτογραφίες έναν πιο ζεστό και φωτεινό τόνο. Επιπλέον, οι άνθρωποι με κατάθλιψη κάνουν συχνότερες αναρτήσεις φωτογραφιών σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.
πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να βαφτιστεί Ορθόδοξη

Ταξίδεψε από την Αυστραλία μόνο και μόνο για να βαπτιστεί επί ελληνικού εδάφους Χριστιανή Ορθόδοξη

Close