Απεβίωσε ο Τάσος Ρούσσος

 

Τάσος Ρούσσος

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε χθες από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα, στις 3.00 μ.μ., από το Νεκροταφείο Καισαριανής, ο φιλόλογος, συγγραφέας και μεταφραστής Τάσος Ρούσσος, ο οποίος από το 1965 ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του οποίου δίδασκε από το 1978, ενώ υπήρξε διευθυντής της για μία εικοσαετία (1989-2007).
Γεννημένος στην Αθήνα το 1934, ο Τ. Ρούσος ήταν σπουδαίος φιλόλογος και μεταφραστής, αλλά και ένας σημαντικός πεζογράφος της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Καλλιέργησε όλα τα είδη του λόγου, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πλήθος μεταφράσεών του έργων του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου έχουν παιχτεί από το Εθνικό Θέατρο, ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε την αποσπασματικά σωζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη Yψιπύλη.
Για το μεταφραστικό του έργο είχε βραβευτεί πολλές φορές, ενώ το 2003 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε για το σύνολο της προσφοράς του στα γράμματα.
Ο Τ. Ρούσος ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Θεατρικού Μουσείου και του ελληνικού Πεν Kλαμπ, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και αντιπρόεδρος του Eλληνικού Φεστιβάλ.
“Με κάθε ιδιότητά του, ο Τάσος Ρούσσος δεν έπαψε επί μισόν αιώνα να υπηρετεί αυθεντικά, ακούραστα και δημιουργικά τον ελληνικό λόγο και το θέατρο και να διδάσκει τις νεότερες γενιές πώς να ακολουθούν το φιλότιμο παράδειγμά του” σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.
Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του Τάσου Ρούσου εξέδωσαν επίσης η Εταιρεία Συγγραφέων και το Εθνικό Θέατρο.

avgi

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
20 + 5 μαθήματα κομψότητας από τη μαμά στην κόρη!
20 + 5 μαθήματα κομψότητας από τη μαμά στην κόρη!

Η Coco Chanel έλεγε: «Ένα κορίτσι πρέπει να είναι δύο πράγματα: κομψό και υπέροχο».

Close