Απειλές από τον Τούρκο ΥΠΕΞ:”Ετοιμάζουμε νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα”

Η Άγκυρα απειλεί ξανά την Ελλάδα, στον απόηχο της απόπειρας “γκριζαρίσματος” του Έβρου και δύο μήνες σχεδόν μετά την αποτυχημένη προώθηση μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, προαναγγέλει νέες “υβριδικές” επιχειρήσεις σε βάρος της χώρας μας.«Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου αφού ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε ανέφερε πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες και ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Μόνο η Τουρκία συνεχίζει γεωτρήσεις στην Κύπρο, όλοι οι άλλοι αποχώρησαν λόγω πανδημίας, δήλωσε επιπλέον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα από αυτό είναι πως η Ε/κ πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Τ/κ πλευρά. Πάντως ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για το φυσικό αέριο, η Άγκυρα θα επαναθεωρήσει τη συμφωνία ‘αδειοδότησης’ της με το ψευδοκράτος, ωστόσο θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Για το μεταναστευτικό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως μετά την πανδημία οι μετανάστες οπωσδήποτε θα θέλουν να πάνε ξανά στα σύνορα με την Ελλάδα, και αυτό δεν το λέει ως απειλή, όπως ανέφερε. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει επαναθεώρηση της Συμφωνίας που σύναψε η Τουρκία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό το 2016.

Τη σκυτάλη πήρε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. “Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανασχεδιάσει μονομερώς τα σύνορα με τετελεσμένα γεγονότα, αλλά διμερείς τεχνικές συνομιλίες”, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος το Σάββατο.

“Αφού η Ελλάδα κοινοποίησε στις 15 Απριλίου στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ότι χτίζει φράχτη στα κοινά χερσαία σύνορά τους, το υπουργείο απάντησε στις 11 Μαΐου ζητώντας από την Αθήνα να δώσει την ακριβή τοποθεσία του φράχτη και να συγκαλέσει διμερή επιτροπή για να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιαστούν τα σύνορα”, είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Χάμι Ακσόι σε δήλωση.

“Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών. Ένα τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό”, πρόσθεσε προκλητικά, αφού η Τουρκία πλέον αρέσκεται σε καθημερινές προκλήσεις και παραβάσεις επί ελληνικών εδαφών.

P.F

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Ένα θαύμα που εμφανίζεται πότε στους Ορθοδόξους Χριστιανούς;
Ένα θαύμα που εμφανίζεται πότε και πως στους Ορθοδόξους Χριστιανούς;

Ένα θαύμα που εμφανίζεται πότε στους Ορθοδόξους Χριστιανούς;

Close