“Αποδείχθηκε ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον”: Νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στο Μαυροβούνιο

“Αποδείχθηκε ανά τους αιώνες ότι στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Σερβίας μετά την υπογραφή της θεμελιώδους συμφωνίας μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ποντγκόριτσα την Τετάρτη 3 Αυγούστου, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντ. Αμπάζοβιτς έκανε λόγο για μια κίνηση «ειρήνης και ανεξιθρησκείας».

 

 

Το έγγραφο που ρυθμίζει το νομικό καθεστώς και εγγυάται τα περιουσιακά και λοιπά δικαιώματα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο έδαφος του Μαυροβουνίου υπεγράφη παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και ιεραρχών των επαρχιών του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο.

 

 

Επίσης στην τελετή υπογραφής παρευρίσκονταν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ντζούριτς και μέλη του ανώτατου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας στο Μαυροβούνιο.

 

 

 

Στον λόγο του μετά την υπογραφή ο πρωθυπουργός Ντ. Αμπάζοβιτς χαρακτήρισε το γεγονός «μήνυμα ειρήνης και ανεξιθρησκείας», το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στο Μαυροβούνιο.

 

 

 

“Αποδείχθηκε ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον”: Νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους στο Μαυροβούνιο

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας ευχαρίστησε τον κ. Ντ. Αμπάζοβιτς και τα υπό αυτόν μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την επιδειχθείσα αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες, που κατέβαλαν, τονίζοντας ότι η σύναψη της συμφωνίας, που καθιερώνει το νομικό καθεστώς της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας.

 

 

 

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Πορφύριος με ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στους κόπους του αοιδίμου μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, εν πολλοίς τυγχάνει προσωπική του ιστορική προσφορά.

 

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απευθύνθηκε με θερμά λόγια σε όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου ανεξαρτήτως κοσμοθεωρίας, θρησκεύματος ή εθνικής προέλευσης.

 

«Αποδείχθηκε ανά τους αιώνες ότι στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι χωρίς τους άλλους και ότι μπορούμε τα πάντα όταν είμαστε μαζί και όταν στην καρδιά μας ευρίσκεται χώρος για τον άλλον», είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος και συνέχισε: «Η ευλογία του Θεού ας κατέλθει στο Μαυροβούνιο, σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν εδώ και το επισκέπτονται».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Ο Άγιος Βασίλειος: O 'Αγιος του Παραδείσου...(Διαβάστε γιατί)
Ο Άγιος Βασίλειος: O ‘Αγιος του Παραδείσου…(Διαβάστε γιατί)

Ευλογία φέρνει, όχι παιχνίδια – δεν είναι άγιος του εμπορίου, αλλά του παραδείσου!…

Close