Αποκάλυψη Ρώσου Πρέσβη! Αυτή είναι η “μοίρα” των ψηφιδωτών στην Αγιά Σοφιά

Οι τουρκικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι τουρίστες θα μπορούν να δουν τα ψηφιδωτά του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων επισκευών εκεί, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Αλεξέι Γέρκοφ στο RIA Novosti.
“Στη Ρωσία υπάρχει όλο και περισσότερη ανησυχία ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορούν πλέον να δουν σωστά τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφιάς. Η πρεσβεία λαμβάνει ερωτήσεις από πολίτες σχετικά με το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το σύστημα ανύψωσης των καλυμμάτων” είπε. Έκανε δε ειδική αναφορά στις κρυμμένες εικόνες της αψίδας και του νάρθηκα αλλά και στην πρόσβαση στον δεύτερο όροφο.

Σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά θέτει αυτά τα ζητήματα στις τουρκικές αρχές. “Είμαστε σίγουροι ότι η προγραμματισμένη ανακαίνιση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αγία Σοφία, μετά την οποία οι τουρίστες θα μπορούν πάλι να επισκεφθούν τις γκαλερί και να δουν τα μοναδικά βυζαντινά ψηφιδωτά που βρίσκονται εκεί. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις θα εκπληρωθούν”, ανέφερε η πηγή.

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές αρχές επιδεικνύουν ειλικρίνεια, ετοιμότητα να λάβουν υπόψη όλες τις απαιτήσεις της UNESCO, να παρέχουν στους τουρίστες πρόσβαση στην Αγία Σοφία.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει το Μουσείο Kariye (Μοναστήρι Χώρας) στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, ο Yerkhov σημείωσε ότι η χρήση αυτής της εγκατάστασης στην Τουρκία εμπίπτει στην αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για το ρωσικό κοινό να έχουν πρόσβαση οι τουρίστες σε αυτό το μοναδικό αντικείμενο του παγκόσμιου πολιτισμού και του χριστιανικού πολιτισμού.

“Είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα πιο πολύτιμα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης της βυζαντινής περιόδου, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που διατηρούνται στην αρχική τους μορφή. Μετά από όλα, η Μονή Χώρας είναι κυριολεκτικά ζωγραφισμένη με αυτά τα αριστουργήματα: οροφές, θόλους, τοξωτά θησαυροφυλάκια. Τόσες πολλές ψηφιδωτές εικόνες αξεπέραστης ποιότητας δεν θα βρείτεσε κανένα ναό, και αυτό καθιστά το εσωτερικό της Χώρας πραγματικά μοναδικό”, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιες μηχανικές λύσεις μπορεί να απαιτηθούν για να τηρηθούν οι παραδόσεις του Ισλάμ και ταυτόχρονα να αφήσουν την ευκαιρία στους τουρίστες να δουν αυτήν τη λαμπρότητα». “Ωστόσο, σίγουρα πρέπει να βρεθούν”, πρόσθεσε ο Yerkhov.

pentapostagma.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν: Μην αλλοιώσετε την ιστορικότητα της Μονής της Χώρας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν: Μην αλλοιώσετε την ιστορικότητα της Μονής της Χώρας

Close