ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πλαστά διαβατήρια εκδίδει το Ισλαμικό Κράτος

 

Αποκάλυψη πολλών μεγατόνων κάνει σήμερα στο κυριακάτικο φύλλο της η γερμανική εφημερίδα die Welt. Επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να εκδώσει διαβατήρια που φαίνονται ως αυθεντικά χωρίς να είναι, αφού χρησιμοποιεί μηχανήματα υπηρεσιών έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιοχές χωρών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προμηθεύτηκε τα αυθεντικά διαβατήρια όπως επίσης και τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την έκδοση επίσημων εγγράφων, όπως ταυτότητες και διαβατήρια, από αρχές και υπηρεσίες των πόλεων που κατέκτησε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και πιθανώς αλλού. Ο αριθμός των εγγράφων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες επικαλείται η κυριακάτικη die Welt, αναφέρουν ότι η τιμή ενός διαβατηρίου στη μαύρη αγορά ανέρχεται στα 1000 με 1500 δολάρια. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτά τα διαβατήρια και για να στείλουν τρομοκράτες υπό τον μανδύα του πρόσφυγα στην Ευρώπη.

Ενδελεχείς έλεγχοι

«Θα ήταν λάθος να θεωρούνται γενικά οι πρόσφυγες ως δυνητικοί τρομοκράτες», προειδοποιεί στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Όμως, «οι μεγάλες ροές ανθρώπων, που εισέρχονται ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο Λετζέρι πρόσθεσε ότι ναι μεν οι υπάλληλοι της FRONTEX ελέγχουν διεξοδικά εάν τα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία οι πρόσφυγες εισέρχονται στην Ευρώπη, είναι κλεμμένα ή πλαστά, είναι όμως πολύ δύσκολο να πει κανείς μετά βεβαιότητας εάν ένα διαβατήριο από μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου εκδόθηκε από επίσημη αρχή και αν ο κάτοχος του διαβατηρίου είναι πράγματι αυτός ο οποίος αναφέρεται στο έγγραφο.

Πάντως,σύμφωνα με τη WELT, ξένη μυστική υπηρεσία έχει παραδώσει στις γερμανικές αρχές κατάλογο με τους αριθμούς συριακών διαβατηρίων που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Τα στοιχεία αυτά έχουν καταχωρηθεί στο μεταξύ στο σύστηµα πληροφοριών Σένγκεν (SIS), στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη – μέλη. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν ενδιαφέρονται όμως μόνο για αραβικά διαβατήρια, Την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συνελήφθηκαν δύο άνδρες, που πέρασαν λαθραία 100 ευρωπαϊκά διαβατήρια. Βρέθηκαν κρυμμένα σε φούρνους για πίτσες μαζί με φωτογραφικές μηχανές και κάρτες SIM για κινητά τηλέφωνα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

dw.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Δύσκολες ώρες περνά η Ειρήνη Παππά
Δύσκολες ώρες περνά η Ειρήνη Παππά

Τις πιο δραματικές στιγμές τής γεμάτης επιτυχίες ζωής της περνάει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ειρήνη Παππά.

Close