Αποκαλύφθηκαν τα τρία είδη βλακείας

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν τα τρία είδη βλακείας, σε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από τον πειραματικό ψυχολόγο Balazs Aczel, από το ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Intelligence, βρήκε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται ως ανόητες.

Η ομάδα έρευνας συγκέντρωσε ιστορίες που έχουν δημοσιευθεί και έχουν χαρακτηριστεί ως βλακώδης συμπεριφορές σε ΜΜΕ όπως το BBC και οι New York Times και ζήτησαν από 26 φοιτητές πανεπιστημίων να κρατήσουν ημερολόγιο για 5 ημέρες που θα καταγράφουν περιστατικά που οι άνθρωποι σύμφωνα με την εκτίμησή τους λειτουργούν ηλίθια.

Οι ιστορίες αυτές δόθηκαν σε 154 φοιτητές και τους ζητήθηκαν να αξιολογήσουν την ένταση της ηλιθιότητας και ρωτήθηκαν για το ποιες θεωρούν ότι είναι οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς.

Η έρευνα έδειξε ότι οι φοιτητές πιστεύουν ότι υπάρχουν τρία είδη βλακείας. Η πρώτη κατηγορία είναι η άγνοια των συνεπειών και υπερβολική αυτοπεποίθηση και αφορά ανθρώπους που υποβαθμίζουν το ρίσκο των ενεργειών που κάνουν χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Αυτή η κατηγορία συγκέντρωση τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η έλλειψη ελέγχου για τα αποτελέσματα που προκαλούν κάποιες εμμονές στη συμπεριφορά μας και τέλος η τελευταία κατηγορία είναι η έλλειψη πρακτικότητας στις πράξεις μας.

Η έρευνα τονίζει ότι η μελέτη, του γιατί και τι θεωρούν οι άνθρωποι ηλίθια συμπεριφορά έχει ψυχολογικό ενδιαφέρον όχι μόνο για να παρατηρηθεί η συχνότητά τους στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως γιατί η αίσθησή μας για το τι είναι ηλίθιο αντανακλά και διαμορφώνει τον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε και τις προσδοκίες μας από τη συμπεριφορά των άλλων.

Αυτά τα αποτελέσματα μας φέρνουν πιο κοντά στο να κατανοήσουμε το πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τις μη έξυπνες συμπεριφορές, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του ατόμου των συμπεριφορών που χαρακτηρίζει ηλίθιες.

topontiki

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μία αξέχαστη Ηρωική και ένας μεγάλος Έλληνας
Μία αξέχαστη Ηρωική και ένας μεγάλος Έλληνας

Μία αξέχαστη Ηρωική και ένας μεγάλος Έλληνας. Της  Γιώτας Παμπάλου Μία μοναδικής αξίας συναυλία, με τίτλο "Eroica" του Μπετόβεν, πραγματοποιήθηκε στις...

Close