Αποκαλύψεις ενός ορθόδοξου ιερέα, αιχμάλωτου των Τζιχαντιστών

Ήταν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το χωριό Καριατάιν, στην επαρχία Χομς, όπου κατοικούν κυρίως Ορθόδοξοι, πιάνοντας αιχμαλώτους 277 Χριστιανούς.

Έκτοτε το Καριατάιν μετατράπηκε σε γκέτο για τους 277 Ορθόδοξους, που αδυνατούσαν να φύγουν χωρίς βοήθεια απ’ έξω. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν όλα τα νεκροταφεία και τις εκκλησίες, ανάμεσα τους και την εκκλησία του Αγίου Ηλία, του 4ου αιώνα μ.Χ.

«Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το χωριό στις αρχές Αυγούστου», αφηγείται ο Ζόκρι Χαζαλεμάχ, ο ιερέας της εκκλησίας του κοντινού χωριού Φαϊρούζα. Χάρη στις προσπάθειες του, με την υποστήριξη και άλλων, οι 172 από τους 277 πιστούς έχουν μέχρι σήμερα διασωθεί. «Επέβαλαν τους δικούς τους νόμους, όπως κι έναν ειδικό φόρο στους Χριστιανούς, αναγκάζοντας τους να ζουν με το μόνιμο φόβο του θανάτου», πρόσθεσε.

Ο ιερέας περιέγραψε στον ανταποκριτή του RIA Novosti πώς ο ίδιος και μια ομάδα υποστηρικτών του απελευθέρωσαν τους ενορίτες από ένα ουσιαστικά «στρατόπεδο συγκέντρωσης των “απίστων”» τους τελευταίους δύο μήνες.

Κατά την αφήγηση του Χαζαλεμάχ, το πρώτο πράγμα που διατάχθηκαν να κάνουν οι χριστιανοί ήταν να ξυρίσουν τα μαλλιά τους, ώστε να διακρίνονται στο πλήθος από τους Μουσουλμάνους. Όλοι οι «άπιστοι» άνδρες κλήθηκαν επίσης να πληρώσουν φόρο τεσσάρων χρυσών δηναρίων το χρόνο (4,25 γραμμάρια καθαρού χρυσού). Απαγορεύτηκε ακόμη στον χριστιανικό πληθυσμό να παρέχει υπηρεσίες, να επιδίδεται σε εμπορικές συναλλαγές, ή να θάβει τους νεκρούς του.

«Τις πρώτες μέρες, οι τζιχαντιστές έδωσαν εντολή στους υποστηρικτές τους στις τάξεις του ντόπιου πληθυσμού να υποδείξουν τα σπίτια όπου διέμεναν Χριστιανοί και να εντοπίσουν όσους έχουν κρυφτεί σε κοντινά αγροκτήματα ή σε υπόγεια των σπιτιών τους. Εκείνη την στιγμή ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε την διάσωση τους», δήλωσε ο Χαζαλεμάχ.

Τη δεύτερη μέρα κατοχής του χωριού από το ΙΚ ο ιερέας έσωσε 16 ανθρώπους με τη βοήθεια του στρατού και μουσουλμάνων πολιτών. Εννέα κάτοικοι του χωριού επίσης απεγκλωβίστηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Βοήθεια προσέφεραν και Βεδουίνοι –μουσουλμάνοι νομάδες της ερήμου–, που ξεκίνησαν να βγάζουν κρυφά Χριστιανούς από το χωριό χρησιμοποιώντας μονοπάτια.

Ο ιερέας ανέφερε πως ήταν πιο εύκολη η διάσωση των γυναικών, καθώς οι τζιχαντιστές δεν μπορούσαν στα σημεία ελέγχου γύρω από το χωριό να εξακριβώσουν τις ταυτότητες τους. Το κύριο πρόβλημα όπως ανέφερε ήταν ότι τα μέλη των οικογενειών έπρεπε να φύγουν ταυτόχρονο υπό τον φόβο πράξεων αντεκδίκησης των τζιχαντιστών σε όσους έμεναν πίσω.

Ο ανιψιός του Χαζαλεμάχ ήταν ανάμεσα στα θύματα των εκτελέσεων του ΙΚ γιατί επέκρινε δημόσια τους νόμους και τις μεθόδους του ΙΚ, όπως ανέφερε.

Δεν είναι όμως μόνο οι Χριστιανοί που πέφτουν θύματα του ΙΚ στο χωριό. «Πέντε Μουσουλμάνοι αποκεφαλίστηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στο κέντρο του χωριού, μόνο και μόνο επειδή υποδείχτηκαν ως άπιστοι».

«Οι εναπομείναντες Σύροι Ορθόδοξοι του Καριατάιν ζουν υπό καθεστώς διαρκούς φόβου. Κάτω από τους νόμους του ΙΚ, οι Χριστιανοί απαγορεύεται να κοιτούν στα μάτια τους Μουσουλμάνους και πρέπει να σκύβουν το κεφάλι όταν συναντούν ένα μέλος του ΙΚ. Δεν τους επιτρέπεται να κάθονται σε καρέκλα παρόντος ενός καθισμένου τζιχαντιστή», εξήγησε ο ιερέας.

Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης απέτυχε εξαιτίας της αυξημένης ετοιμότητας των τζιχαντιστών. Οι εθελοντές που εισέβαλαν στο περίκλειστο χωριό την τελευταία φορά ήταν λιγότερο πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο, λόγω του φόβου να αποκεφαλιστούν εάν συλλαμβάνονταν, ενώ οι χριστιανοί κάτοικοι προτιμούσαν να παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και να υποφέρουν τον εξευτελισμό.

Όμως ο Χαζαλεμάχ τόνισε πως θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους να απεγκλωβίζει Χριστιανούς από το χωριό.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πως βγαίνει και πως μοιράζεται το Αντίδωρον;  
Πως βγαίνει και πως μοιράζεται το Αντίδωρον;  

Πρώτα εξάγεται ο αμνός που συμβολίζει και τυποί το σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Δεύτερον εξάγεται η....

Close