Αποκαλύψεις Σίντλερ για τις παρακολουθήσεις

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στη «Frankfurter Allgmeine Zeitung» ο πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Γκέρχαρντ Σίντλερ (BND), η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταγγελιών ή αναφορών περί παράνομων παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι νέες αυτές αναφορές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από αναλυτές και υπέρμαχους της υπεράσπισης του δικαιώματος στην ιδιωτικότηταΟ Σίντλερ ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαίωσε τα όσα έχουν ειπωθεί από ειδικούς και στο παρελθόν, πως δηλαδή εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google κ.ο.κ., προχωρούν στη συλλογή δισεκατομμυρίων δεδομένων, κάτι που μπορεί εν μέρει να γίνεται «με την ενεργή υποστήριξη των χρηστών», εντούτοις συλλέγουν μεγαλύτερο όγκο στοιχείων από όσο «θα μπορούσε ποτέ να συγκεντρώσει η BND».

O Σίντλερ, πάντως, κάθε άλλο παρά επικριτικός ήταν έναντι της πρακτικής αυτής, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν ενδιαφέρονται για τόσο μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ενδιαφέρονται για λιγότερο από το 1 τοις χιλίοις των παγκοσμίως διαθέσιμων πληροφοριών».

Οι νέες αυτές αναφορές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από αναλυτές και υπέρμαχους της υπεράσπισης του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ακόμη μία επιβεβαίωση κατάφωρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις πρακτικές παρακολούθησης».

Η συνέντευξη του Σίντλερ

«Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των πολιτών για τη δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών. Μια τόσο στενή παρακολούθηση δεν τη θέλει κανείς, ούτε εγώ. Κίνδυνοι όμως όπως η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζονται εάν οι μυστικές υπηρεσίες δεν συλλέγουν πληροφορίες οι οποίες μπορεί να περιέχουν και ψηφιακά ίχνη. Στον βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, η Ομοσπoνδιακή (Γερμανική) Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) προσπαθεί όμως να το κάνει επιλεκτικά και να αποθηκεύει δεδομένα με προκαθορισμένο συγκεκριμένο στόχο. Κάθε χρήστης κινητού τηλεφώνου δίνει οικειοθελώς καθημερινά -και εν μέρει ενεργά- σε τρίτoυς περισσότερα στοιχεία από όσα θα μπορούσε ποτέ να συγκεντρώσει η BND» είπε σε συνέντευξή του ο πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν οι πραγματικοί πολυπλόκαμοι συλλέκτες δεδομένων είναι οι Apple, Google και Σία, απάντησε: «Θα έπαιρνα αποστάσεις από τέτοιες εκφράσεις. Είναι γεγονός, όμως, ότι οι μεγάλες πολυεθνικές συγκεντρώνουν κάθε λεπτό -εν μέρει με την ενεργή υποστήριξη των χρηστών- δισεκατομμύρια δεδομένων, καθετί το οποίο κρίνεται σημαντικό. Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν ενδιαφέρονται για τόσο μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ενδιαφέρονται για λιγότερο από το 1 τοις χιλίοις των παγκοσμίως διαθέσιμων πληροφοριών. Και αυτές είναι αναγκαίες για την επιτυχή δουλειά των μυστικών υπηρεσιών. Εάν παραιτηθούν από αυτές, δεν θα μπορούσαν να κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».

Ερωτηθείς αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι οι πολίτες θεωρούν τον Έντουαρντ Σνόουντεν ήρωα κι αν τον εκνευρίζει αυτό, ο πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών τόνισε: «Μέρος των πολιτών τον τιμά ως ήρωα και η ταινία του Όλιβερ Στόουν κάνει το ίδιο… Όχι, δεν με εκνευρίζει, πρέπει κάποιος να το αντιμετωπίζει χαλαρά. Είμαι όμως της γνώμης ότι ο Σνόουντεν πρόδωσε την πατρίδα του, τις ΗΠΑ. Παραβίασε νόμους. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό. Ούτε στις ΗΠΑ ούτε στη Γερμανία. Πρόκειται για κάποιον ο οποίος διέπραξε ένα ποινικό αδίκημα και επ΄ αυτού θα αποφανθούν τα αμερικανικά δικαστήρια. Πέραν τούτου θεωρώ απαράδεκτο ότι παραδόθηκε οικειοθελώς στους Ρώσους. Δεν θα έπρεπε να το είχε κάνει. Είχε κι άλλες εναλλακτικές. Έτσι ο κίνδυνος να γίνει μπαλάκι διεθνών συμφερόντων είναι μεγάλος και οπωσδήποτε βλάπτει τη χώρα του και τη δυτική συμμαχία αξιών ακόμα περισσότερο. Στον βαθμό αυτό είναι μια τραγική φιγούρα παρά ένας ήρωας» είπε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ στη «FAZ».

 

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πρ. Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε αμφισβήτηση των συνόρων μας
Πρ. Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε αμφισβήτηση των συνόρων μας

Με αφορμή την Hμέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φρόντισε να στείλει μηνύματα προς όσους ονειρεύονται...

Close