Αποκριάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα

Φυσικά και το Πατρινό Καρναβάλι είναι το πιο φημισμένο στην Ελλάδα αλλά αν έχετε ήδη βρεθεί εκεί ή θέλετε να περάσετε διαφορετικές Απόκριες μπορείτε να το κάνετε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Με καλή διάθεση και όρεξη για νέες εμπειρίες μπορείτε να διαλέξετε τον δικό σας «αποκριάτικο προορισμό» από το βορρά ως το νότο της χώρας…

Ξάνθη

karn03

Ένα επίσης από τα πιο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας. Εκεί αναβιώνει το έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου», ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια, που καίγεται και «ξορκίζει το κακό». Πολλοί χαρακτηρίζουν το Καρναβάλι της Ξάνθης ως εναλλακτικό και χωρίς αμφιβολία θα δείτε την συμμετοχή πολλών φοιτητών. Το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί και σίγουρα θα σας αφήσει μια μοναδική ανάμνηση.

Ρέθυμνο

karn02

Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι είναι πλέον ένας θεσμός με πιστούς οπαδούς. Με την τελετή έναρξης στο Ενετικό Λιμάνι δίνεται το σύνθημα και ακολουθούν πολλές εκδηλώσεις, το κυνήγι του θησαυρού και οι παραδοσιακές καντάδες! Αποκορύφωμα η παρέλαση των αρμάτων και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Ιωάννινα

karn05

Το έθιμο των Τζαμάλων θα δει κανείς αν βρεθεί Απόκριες στα Ιωάννινα. Οι αποκριάτικες φωτιές, ανάβουν σε διάφορες συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων το βράδυ της τελευταίας Κυριακής και αποτελούν ένα πολύ παλιό έθιμο που αναβιώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με μικρούς και μεγάλους να βγαίνουν στους δρόμους και να συμμετέχουν σε αυτό.

Νάουσα

karn01

Σίγουρα θα έχετε ακούσει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που κάνει τις Απόκριες στη Νάουσα ξεχωριστές. Υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά, ένα μπουλούκι με «γενίτσαρους» περιφέρεται στους δρόμους της πόλης στο οποίο ενσωματώνονται σταδιακά και οι μπούλες με μια «μεγαλειώδη» πομπή από ανθρώπους όλων των ηλικιών που συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου.

Άμφισσα

karn04

Αν βρεθείτε στην Άμφισσα τις Απόκριες θα γνωρίσετε το έθιμο με το θρύλο του «στοιχειού». Το «στοιχειό» περνάει από τις συνοικίες και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι. Γενικότερα οι θρύλοι για τα «στοιχειά» είχαν μεγάλη διάδοση στην περιοχή.

Κως

Ένα έθιμο που διατηρείται πάνω από μισό αιώνα στο νησί της Κω είναι οι «καμουζέλες». Μασκαράδες βαμμένοι με κάρβουνα και φορώντας πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες γυρνούν στους δρόμους και δίνουν μια εύθυμη νότα παρασύροντας και τους επισκέπτες. Επιπλέον η Κως είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσετε…

newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οι ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να σώσουν τη ζωή μας
Οι ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να σώσουν τη ζωή μας

  Λίγα γραμμάρια ξηροί καρποί την ημέρα

Close