Αρχ.Αλβανίας Αναστάσιος : Είμαστε πλούσιοι στην Ελλάδα με τις ευλογίες του Θεού, ΒΙΝΤΕΟ

Εντυπωσίασε με την απλότητά του, την ανθρωπιά του και το μήνυμα της αγάπης του Θεού που πρέπει να προσφερθεί σε όλο τον κόσμο, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, χθες κατά την πρώτη μέρα της παρουσίας του στην Καλαμάτα.

Στο Μέγαρο Χορού του απονεμήθηκαν ο τίτλος του επίτιμου δημότη Καλαμάτας και το βραβείο πολιτικού δοκιμίου και στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας». Τα 3.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο βραβείο «Φωτέα», ο σπουδαίος ιεράρχης τα μοίρασε, από 1.000 ευρώ: στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο, στο Ορφανοτροφείο («Σπίτι Ελπίδας» και στο ξεκίνημα του Γηροκομείου («Οικογένεια Αγάπης») στα Τίρανα.

Ο Αναστάσιος αποκάλυψε ότι ο κυρός μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης τον χειροτόνησε το 1974, στις 24 Μαΐου και την επόμενη μέρα έφυγε για την ιεραποστολική του δράση στην Αφρική.

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας έγινε στις 5 το απόγευμα, στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Καλωσορίζοντάς τον ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επεσήμανε ότι ο σύνδεσμος του κ. Αναστασίου με τη Μεσσηνία είναι εκκλησιαστικός, όταν ο Ιερώνυμος ο Α’ του απένειμε τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης για 25 χρόνια. Εξήρε την ιεραποστολική του αυτοσυνειδησία, τόνισε ότι αναγέννησε σε ζώσα και σφύζουσα την Εκκλησία της Αλβανίας που την καταδυνάστευε η σκλαβιά και ο φόβος. Σημείωσε πως μαρτύρησε το νέος ήθος της Ορθοδοξίας, υπενθυμίζοντας πως όταν στην Αλβανία του πέταξαν πέτρες, αυτός έστειλε μήνυμα ότι δε θα τους χτυπήσουμε με αυτές, αλλά με αυτές θα κτίσουμε τα θεμέλια της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος παρατήρησε ότι τούτος ο τόπος είναι πολλαπλά ευλογημένος από το Θεό κι επεσήμανε πως ο Ιωσήφ Ανδρούσης ήταν ο πρώτος υπουργός Παιδείας της Ελλάδας.

Μίλησε με κολακευτικά λόγια για το μητροπολίτη Μεσσηνίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ευλογημένο και διακεκριμένο ιεράρχη» κι εξέφρασε τη χαρά του που «οι νεότεροι συνεχίζουν καλύτερα από μας».

Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πολύ δύσκολο έργο ανασυγκρότησης της Εκκλησίας της Αλβανίας, επεσήμανε πως «μεταφέρουμε την ελπίδα, το μήνυμα της Ανάστασης» και τόνισε: «Εμείς εδώ είμαστε πολύ ευεργετημένοι από το Θεό. Και τις ευεργεσίες αυτές πρέπει να τις μοιραζόμαστε με τους άλλους. Για να βρει κάποιος τον εαυτό του, πρέπει να τον προσφέρει».

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου παρέδωσε στο Μακαριώτατο το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας του προσέφερε την Προκήρυξη προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, το χρυσό κλειδί της πόλης και την πρώτη σφραγίδα του ελληνικού κράτους, της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Το βραβείο «Παναγιώτη Φωτέα», την περγαμηνή βράβευσης, παρέδωσε στο Μακαριώτατο ο πρόεδρος της επιτροπής – καθηγητής της Νομικής Σχολής Μαριάνος Καράσης.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στην ιεραποστολική του δράση, στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Αλβανίας, στον αγώνα του για την ειρήνη και τη συναδέλφωση, στη βοήθεια στον άνθρωπο της φτώχειας, στο παράδειγμα ζωής του. Μίλησε για τον ιεράρχη που κοσμεί την Εκκλησία και σημείωσε πως θα είναι ξεχωριστός συνδημότης και το παράδειγμα ζωής του θα είναι σημείο αναφοράς.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι «η Καλαμάτα σας ευγνωμονεί για την ευλογημένη παρουσία σας».

Ο κ. Αναστάσιος στάθηκε στο γεγονός ότι «ο Θεός αγάπη εστί», αναφέρθηκε στο μυστήριο της προσφοράς και της θυσίας και τόνισε την υποχρέωση «να μεταφέρετε την αλήθεια παντού, δεν έχετε το δικαίωμα να την κρατήσετε για σας». Σημείωσε πως «είμαστε πλούσιοι στην Ελλάδα

με τις ευλογίες του Θεού. Και αυτές τις ευλογίες δεν μπορούμε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας».

Αποκάλυψε ότι στην Κένυα «ζήτησε συγγνώμη που ήρθαμε τόσο αργά». Εκανε λόγο για «ύπαρξη, συνύπαρξη αρμονική, κοινωνία προσώπων» και ζήτησε «να αντιμετωπιστεί ο εγωκεντρισμός που μολύνει τις σχέσεις των ανθρώπων. Το αντίδοτο είναι η αγάπη στην ουσιαστική ενσάρκωσή της».

Ακολούθησε προβολή βίντεο με το σπουδαίο έργο του Μακαριώτατου στην Αφρική και την Αλβανία.

Στη συνέχεια επιδόθηκαν οι υποτροφίες σε 5 φοιτήτριες και φοιτητές της Νομικής Σχολής, που ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε θεσπίσει στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα. Τις υποτροφίες συνολικού ποσού 17.500 ευρώ, πήραν οι: Σταυρούλα Ψώνη, Βασιλική Ψιλοπούλου, Παντελία Χριστοπούλου, Αικατερίνη Ροκανά και Γιώργος Ελευθεράκης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία «Μελίφωνο» του Δήμου Καλαμάτας.

Παρέστησαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, ο μέχρι πρότινος πρέσβ της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χρήστος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Ακολούθησε επίσημο δείπνο του Δήμου Καλαμάτας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στο «Elite City Resort».

 

ΠΗΓΗ: vimaorthodoxias.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μας έλεγε για όλα που γίνονται σήμερα - video
Το μήνυμα της φάτνης

Χριστοδούλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Close