Ασφαλιστικό: Εκτός πραγματικότητος το σχέδιο Κατρούγκαλου

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
“Πάγο” έβαλαν στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών κατά τη συνάντηση που είχαν χθες σε σχέση με το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.
Την… τιμητική τους είχαν όλες οι κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση των εισφορών σε βάρος των εργοδοτών και των επαγγελματιών, τη δημοσιονομική απόδοση των οποίων όμως αμφισβήτησαν πλήρως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για άμεσες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Στη σημερινή συνάντηση, το βάρος της συζήτησης μεταξύ Υπ. Εργασίας –θεσμών θα πέσει στις δομικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.
Στο σημείο μηδέν μετά από ενάμισι μήνα

Η δήλωση που έκανε εξερχόμενος ο κ. Κατρούγκαλος από τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την οποία “οι Θεσμοί έθεσαν τα ίδια ζητήματα που θέτουν πάντα” ήταν χαρακτηριστική της τεράστιας απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη συνάντηση έγινε πριν από περισσότερο από ενάμισι μήνα μετά την τελευταία δια ζώσης επαφή τους (10 Δεκεμβρίου).
Έκτοτε έχει μεσολαβήσει η παρουσίαση του 170σελιδου κυβερνητικού προσχεδίου για το Ασφαλιστικό, οι αλλεπάλληλες επαφές του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Κατρούγκαλου με τους ομολόγους τους, το ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, αλλά και οι συνεχείς επαφές των τεχνικών κλιμακίων.
Εν τούτοις, κανένα θετικό νεότερο δεν φάνηκε -τουλάχιστον χθες- από το “μέτωπο” της διαπραγμάτευσης. Γι΄ αυτό και τελικά δεν θα γίνει μόνο ακόμη μία συνάντηση με τους θεσμούς –όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί– αλλά δύο. Συγκεκριμένα, η δεύτερη κατά σειρά θα γίνει σήμερα στις 4.30 μμ και η τρίτη την Πέμπτη –ανήμερα δηλαδή της Γενικής Απεργίας– στις 2.30 μμ.

Δεν περνάνε οι κυβερνητικές προτάσεις για αυξήσεις στις εισφορές

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως οι θεσμοί εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις όχι μόνο για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% ή 1,5%, αλλά και για την εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα των μειώσεων, όχι μόνο στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις κύριες. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης επιδιώκει να αποφύγει τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ με την εισφορά του 20% επιδιώκει να αποφύγει τις μειώσεις κατά 15% στις κύριες συντάξεις (όχι μόνο στις μελλοντικές αλλά και στις σημερινές) και κυρίως σε εκείνες του πρώην ΤΕΒΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως στην κυβέρνηση έχει ωριμάσει σε σημαντικό βαθμό η ιδέα μίας συμφωνίας με “αμοιβαίες υποχωρήσεις”, δηλαδή με μία μικρότερη επιβάρυνση των εργοδοτών (πχ 0,5% αντί για 1-1,5%) και των επαγγελματιών (πχ εισφορά 17% αντί για 20%) από εκείνη που είχε προτείνει η κυβέρνηση στο προσχέδιο της και –όπως όλα δείχνουν– μία αισθητή επιβάρυνση των συντάξεων των μεσαίων και υψηλών στρωμάτων.

capital.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Εύγε Ευρωπαίε βλάξ, τα κατάφερες, δες στο Μόναχο…

Η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να υποστεί τις συνέπειες της πανευρωπαϊκής βλακείας που έχει χτυπήσει τους πάντες, με άξιο εκπρόσωπο του...

Close