Α. Μέρκελ: Η Γερμανία θέλει παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά…

Η Γερμανία θέλει την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι διαφωνούν με διπλωματικό τρόπο.

Μιλώντας τη στιγμή που οι ανησυχίες για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο κορυφώνονται λόγω των διαφορών με την Ευρώπη, η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε τελεσίδικα το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όμως φάνηκε να μεταθέτει το όλο θέμα για το μέλλον, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η γερμανίδα ηγέτιδα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί οδοί και εργαλεία που δίνουν περαιτέρω δυνατότητες σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, όμως υπογράμμισε ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις.

«Όροι πρέπει να εφαρμοστούν [και] ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Christine Lagarde: «Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει»

«Ο λογαριασμός των μέτρων πρέπει να βγαίνει» ξεκαθάρισε προς Αθήνα και Ευρώπη η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg.

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Ελλάδα) θα συνεχιστούν, είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, οι στόχοι δεν άλλαξαν» ξεκαθάρισε.

«Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο, γιατί αυτό μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός (σ.σ όπως ζητεί το ΔΝΤ με 1,5% έναντι στόχου 3,5% το 2018) πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη ‘επέμβαση’ στο χρέος» τόνισε ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, στην Ελλάδα πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις για να είναι ανεξάρτητη ως χώρα πολύ καιρό αφότου το Ταμείο έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο είναι ανεξάρτητος οργανισμός και τηρεί τα ίδια μέτρα και σταθμά για τα προγράμματα όλων των χωρών στα οποία συμμετέχει, ενώ έκανε ακόμη λόγο για «πολύ ικανά στελέχη του Ταμείου» στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο, πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια» παρατήρησε.

Η Γερμανία θέλει την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.

“Καμπανάκι” για την παγκόσμια οικονομία

Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Christine Lagarde ενίσχυσε τις εκκλήσεις για ισχυρότερη δράση από τις παγκόσμιες οικονομίες προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται χωρίς αποφασιστικά μέτρα.

Σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, η Lagarde αναφέρεται σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ, την βελτίωση της εργασιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τη μείωση των επιδοτήσεων καυσίμων και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Lagarde λέει ότι η ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 «παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητα της αυξάνονται».

«Ας είμαι ξεκάθαρη: είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια στη δυναμική της ανάπτυξης», αναφέρει η Lagarde σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

«Ωστόσο, εάν οι φορείς χάραξης της πολιτικής μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν από κοινού, οι θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εμπιστοσύνη – και την παγκόσμια οικονομία – θα είναι ουσιαστικές».

Τα σχόλιά της γίνονται την ώρα που απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη συνάντηση υψηλόβαθμων υπουργών, κεντρικών τραπεζών και άλλων αξιωματούχων από τα 188 κράτη-μέλη του Ταμείου στην Ουάσινγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να αξιολογήσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενώ η αμερικανική ανάκαμψη κερδίζει δυναμική και κάποιες αναδυόμενες αγορές όπως το Μεξικό καταγράφουν καλές επιδόσεις, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα έχει πλήξει χώρες με εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι αντιξοότητες, η Lagarde ζητεί επιτάχυνση των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αυξημένη δημοσιονομική στήριξη και συνεχή διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Για πρώτη φορά, μιλά για συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής σε αυτούς τους τομείς. Αύξηση του κατώτατου μισθού, διευρυμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους με χαμηλές αποδοχές και βελτίωση των αδειών που παρέχονται για οικογενειακούς λόγους θα μπορούσαν να βοηθήσουν το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, δηλώνει η Lagarde.

Η Lagarde λέει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόσουν καλύτερες πολιτικές για την εκπαίδευση και την απασχόληση προκειμένου να βοηθήσουν να μειωθεί η ανεργία ανάμεσα στους νέους.

Παράλληλα, ζητεί καλύτερα φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και περισσότερες δημόσιες δαπάνες στον τομέα αυτό, επικαλούμενη έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι μια αύξηση κατά 40% στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να παράγει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% σε ορίζοντα 20ετίας.

Εάν οι σημερινές δαπάνες παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, αυτό θα συνεπαγόταν ένα μικρό δημοσιονομικό κόστος της τάξης περίπου του 0,4% του ΑΕΠ ετησίως, προσθέτει.

Οι χώρες με υψηλά και αυξανόμενα χρέη και ενισχυμένο κόστος δανεισμού θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, δηλώνει η Lagarde.

Ωστόσο, στα σχόλιά της δεν υπάρχει καμία αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαίων δανειστών και της Ελλάδας για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

liberal.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Θα πάνε στην κόλαση οι πλούσιοι;
κ.ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΑΚΚΟΣ : Κόλαση και Παράδεισος

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ κ.ΣΤΕΡΓΙΟ ΣΑΚΚΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΟΛΑΣΗ-ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ"

Close