Βίτσας για τις τουρκικές προκλήσεις: Νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ετοιμότητα

«Στο Κόκκινο», ο Βίτσας, ενώ αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονα χώρας, «που έχει μεγάλη σημασία».

 

Ψυχραιμία» συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας.

«Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή, που λέει νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και βέβαια ετοιμότητα, όπως θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της αποτροπής από τη μεριά των ενόπλων δυνάμεων», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», ο Βίτσας, ενώ αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονα χώρας, «που έχει μεγάλη σημασία».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «ορίζονται τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις, των οποίων αναθεώρηση δεν είναι ούτε ανεκτή και πολύ περισσότερο δεν είναι δεκτή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτιμώντας ότι «αυτό που προχωράμε αυτή τη στιγμή είναι: Η ανασυγκρότηση του Στρατού, που είναι ένα σχέδιο το οποίο προχωράει και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2017. Η αναβάθμιση και η ένταση των εκπαιδευτικών διαδικασιών».

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις και τα επόμενα χρόνια, για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων στη λογική της πρόσφατης προκήρυξης για την κατάταξη 10.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.

Όσον αφορά στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, ο Βίτσας ανέφερε ότι «με δεδομένη τη ρητορική της έντασης, αυτήν την περίοδο μας απασχολεί, όχι η διάρκεια της θητείας, αλλά το να είναι ωφέλιμη η θητεία για την πατρίδα, την κοινωνία, αλλά ωφέλιμη και για τον ίδιο τον στρατευμένο. Δηλαδή, να αποκτά δεξιότητες πέρα από το χειρισμό στρατιωτικών μέσων. Να αποκτά δυνατότητες που θα τον βοηθήσουν στη ζωή του μετά τη θητεία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, ενώ ξεκινάμε σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας και για μια σειρά τεχνικά επαγγέλματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού διευκρίνισε ότι την κεντρική ευθύνη έχουν οι Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε τους εργαζομένους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. «Κανένας εργαζόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ήδη υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Η πλευρά του Σάφα δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τη διαδικασία της στρατιωτικής συμφωνίας και να αναπτυχθεί και το εμπορικό κομμάτι στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά και να υπάρχει και το στρατιωτικό κομμάτι. Για το πώς αυτό θα γίνει τεχνικά, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται» ανέφερε σχετικά.

Για τα γερμανικά αρχεία της περιόδου της Κατοχής που έχουν περιέλθει στη διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, παρατήρησε ότι «όλη αυτή η προσπάθεια θα διαρκέσει χρόνια, αλλά είμαστε αρκετά ώριμοι στο να παρουσιάζουμε κομμάτια τους, ενώ η Ελλάδα αναμένει «έναν κατάλογο αρχείων που είναι ακόμα στις ΗΠΑ, τα οποία συνδέονται με την απαίτησή μας για τις γερμανικές οφειλές. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα στους ιστορικούς» πρόσθεσε, με βάση πάντα τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «επίτευγμα τεχνικού χαρακτήρα» τη μετακίνηση του θωρηκτού Αβέρωφ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εργασίες συντήρησης: «Είναι μια μεγάλη πράξη αυτή, γιατί διατηρείται, όχι μόνο η ιστορική μνήμη αλλά και η ζωντανή ιστορία του πολεμικού μας ναυτικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πραξικόπημα στην ΠΓΔΜ – Οι Σλάβοι «θερίζουν» τους Αλβανούς

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ ) Πραξικόπημα εν εξελίξει από ότι φαίνεται...

Close