Βαλλιστική δύναμη η Τουρκία: Εντάχθηκε στο τουρκικό οπλοστάσιο o BORA – Εντός εμβέλειας ελληνικά αστικά κέντρα
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ
Θανάσιμα όπλα πρώτου αιφνιδιαστικού πλήγματος απέκτησαν οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις γεγονός που μεταβάλλει άρδην την εικόνα στο πεδίο της μάχης. Φανταστείτε μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους BORA και με οπλισμένα ή drone καμικάζι εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Εντάχθηκε άρον –άρον στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το τακτικό πυραυλικό συγκρότημα BORA με βεληνεκές μάχης 280χλμ ενώ οι Τούρκοι κινούνται για το BORA-2 με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.
«Από τη Σμύρνη στην Αθήνα η απόσταση είναι περίπου 230 χιλιόμετρα και η εμβέλεια του πυραύλου BORA-1 (KAAN-1) είναι 280 χιλιόμετρα» λένε οι Τούρκοι και πλέον απειλούν ανοιχτά.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Κανίκλι ανακοίνωσε ότι ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος Bora που ανέπτυξε η τουρκική εταιρεία ROKETSAN, εντάχθηκε στην δύναμη του τουρκικού στρατού .
Η Τουρκία πλέον έγινε «βαλλιστική δύναμη» . Eκτός από τον «Bora»,ο οποίος καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος , υπάρχει και ο Yıldırım-1 με βεληνεκές 150 χλμ, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις αυτού που παρουσιάστηκαν λίγο αργότερα έχουν βεληνεκές 300 χλμ (Yıldırım-2) και 900 χλμ (Yıldırım-3) αντίστοιχα»…
Είναι πλέον θέμα χρόνου να ωριμάσουν και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα τους και να έχουν το πάνω χέρι σε περίπτωση που επιλέξουν μια αιφνιδιαστική επίθεση η οποία μπορεί να ξεκινήσει στοχοποιώντας κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις με το πρώτο κύμα.
Ολα δείχνουν ότι μετά τον BORA ακολουθούν και τα υπόλοιπα βαλλιστικά συστήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, η ROKETSAN ξεκίνησε την ανάπτυξη μιας έκδοσης …με μεγαλύτερη φονική εμβέλεια.
Πρόκειται για το γνωστό σύστημα που μας «απειλούσε» ο τουρκικός τύπος πριν καιρό το οποίο φτάνει στην Αθήνα απειλώντας την χώρα μας ξεκάθαρα εφόσον συστοιχίες αυτού του συστήματος τοποθετηθούν στα μικρασιατικά παράλια.
Και τι κάναμε ως χώρα; Τίποτα απολύτως.
Η Άγκυρα έχει όντως πλέον την πυραυλική δύναμη να χτυπήσει την ελληνική πρωτεύουσα αλλάζοντας όλα τα αμυντικά δεδομένα και την γεωπολιτική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών αναφέρουν έγκριτοι αμυντικοί αναλυτές.
Από την Σμύρνη η Αθήνα απέχει περίπου 230 χιλιόμετρα ενώ η εμβέλεια του τουρκικού πυραύλου ανέρχεται στα 280 χιλιόμετρα .
Τεχνικές προδιαγραφές πυραύλου Bora
Διάμετρος 610 mm
Βάρος 2.500 kg
Κατευθυνόμενο σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (KCS) με υποβοηθούμενη αδράνεια
Σύστημα πλοήγησης (ANS)
Αεροδυναμικός έλεγχος με σύστημα ελέγχου ηλεκτρομηχανικής κίνησης
Τύπος καυσίμου: Σύνθετο στερεό καύσιμο
Βάρος κεφαλής 470 kg
Ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Bora με εμβέλεια 280 χλμ. (γνωστός στην εξαγωγική του έκδοση ως Khan), είναι το τελευταίο επίτευγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Πρόκειται για μια ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών πυραυλικών δυνάμεων , μετά τους πυραύλους J-600Yildirim, οι οποίοι μαζί με το BORA αποτελούν « στρατηγικό όπλο» στα «χέρια» του σουλτάνου Ερντογάν…στην μάχη για την διεκδίκηση του μισού Αιγαίου πελάγους και των τεράστιων κοιτασμάτων που ευρίσκονται κάτω από την θάλασσα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερης εμβέλειας βαλλιστικό σύστημα που εντάσσει σε υπηρεσία ο τουρκικός Στρατός και αναμφισβήτητα συνιστά κύρια απειλή όχι μόνο για τον Έβρο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου.
Ο πύραυλος ο οποίος έγινε για πρώτη φορά γνωστός μόλις τον περασμένο Μάιο μετά τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα έχει διάμετρο 610 χλστ. στη βάση του, συνολικό βάρος 2.500 χλγρ. μέγιστη εμβέλεια 280 χλμ. αν και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερη, ενώ για την ναυτιλία του χρησιμοποιεί σύστημα GPS σε συνδυασμό με αδρανειακό INS. Ο πύραυλος φέρει πολεμική κεφαλή 470 χλγρ. και η ακρίβειά τoυ εκτιμάται στα 30 με 50 μ. CEP.
Μέχρι τώρα στον τουρκικό Στρατό υπηρετούσαν 36 εκτοξευτές του F-600T Yildirim των 150 χλμ. εμβέλειας ενώ σημαντική είναι και η ύπαρξη των ρουκετών T-300 Kasirga των 100 χλμ. εμβέλειας οι οποίοι επίσης θα αρχίσουν να παραδίδονται.
Η προσθήκη όμως του πυραύλου Bora στο τουρκικό οπλοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα για την ελληνική άμυνα με το κυρίαρχο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με μια βαλλιστική Τουρκία.
Τις τελευταίες δεκαετίες η τουρκική πολιτική έδωσε την δυνατότητα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία να προμηθεύει με τα απαραίτητα οπλικά συστήματα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με την βοήθεια των κρατικών αμυντικών εταιρειών (ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN και TAI).
Μόνη λύση πλέον για να εξισορροπηθεί ο τουρκικός βαλλιστικός κίνδυνος είναι η αγορά των βαλλιστικών συστημάτων Iskander από τη Μόσχα ή η παραχώρηση αμερικανικών αντιμέτρων/ νέων συστημάτων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σύστημα Iskander-Μ χρησιμοποιεί δύο τύπους πυραύλων αναλόγως της αποστολής που θα επιτελέσει.
Η μία έκδοση είναι η Iskander-M 9M723 η οποία φέρει δύο τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους 9Κ720 κατά ΝΑΤΟ SS-26 Stone οι οποίοι έχουν εμβέλεια 415 χλμ η επίσημα ανακοινώσιμη (λόγω της συνθήκης για τα βαλλιστικά όπλα που θέτουν όριο στα 500 χλμ) αλλά πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η εμβέλεια του ξεπερνά τα 700 χλμ.
Μάλιστα στην εκσυχγρονισμένη έκδοση του πυραύλου η οποία έχει ενσωματώσει ηλεκτροοπτικό αισθητήρα σε συνδυασμό με σύστημα Glonass επιτυγχάνει ακρίβεια (sep) μεταξύ 5-7 μέτρων με βάρος κεφαλής που κυμαίνεται μεταξύ 480 κιλών και ενός τόνου αναλόγως της απαιτούμενης εμβέλειας.
Ο εκτοξευτής είναι ο 9P78-1 και το όχημα είναι 8 επί 8 με MZKT-79306. Μία πυροβολαρχία του συστήματος αποτελείται από 4-8 εκτοξευτές δίδυμους και ανάλογο αριθμό οχημάτων αναχορηγίας που είναι επί του ίδιου σασί.
Έχει ένα κέντρο διεύθυνσης πυρός επί οχήματος 6 επί 6 της Kamaz, σταθμό ελέγχου προετοιμασίες θέσης επί του ίδιου οχήματος, ένα όχημα συντήρησης επί Kamaz 6 επί 6 και ένα όχημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σύστημα εκτόξευσης που βασίζεται σε φορτηγό βαρέως τύπου έχει μέγιστο βάρος 42 τόνους έχει τριμελές πλήρωμα και φέρει έτοιμους για εκτόξευση δύο πυραύλους.
Το βάρος του πυραύλου ανέρχεται στα 3.800 κιλά, έχει μήκος 7,3 μέτρα ενώ η ταχύτητα καθόδου στο στόχο μετά από ύψος πτήσης 50 χλμ φτάνει τα 2,100 m/s ή 6,2 mah.
Η δεύτερη έκδοση Iskander-K χρησιμοποιεί τον πύραυλο κρουζ τύπου 9Μ728 ο οποίος βασίζεται στην παρακολούθηση εδαφικού αναγλύφου με αυτόματη διόρθωση πορείας και εμβέλεια 500 χλμ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.