Βαρθολομαίος: “H επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μ. Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονα βιώματα”

“H επίσκεψη στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας προκαλεί πάντοτε έντονα βιώματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Πάνορμο της Κυζίκου και την Θεία Λειτουργία όπου και χοροστάτησε.
O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022, στην Πάνορμο της Κυζίκου.

Εκκλησιάστηκαν σλαβόφωνοι πιστοί, οι οποίοι κατοικούν στην ιστορική αυτή πόλη της Προποντίδας, όπου άλλοτε λειτουργούσαν δύο ιεροί Ναοί και δύο ιερές Μονές.

 

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε, μετά την χορήγηση της σχετικής άδειας από τις κρατικές αρχές, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλεως.

 

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά και τη συγκίνησή του για την ευκαιρία της συναντήσεως “πρόσωπον πρός πρόσωπον” με τα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας που διαβιούν στην Πάνορμο.

 

“Ήλθαμε, με την τιμία συνοδεία μας, για να ενώσουμε τις δεήσεις μας προς τον Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, για να χαρίζη σε όλους μας υγεία, δύναμη, προκοπή και κάθε ευλογία. Είμαστε μαζί σας, για να συμπροσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε τον φιλάνθρωπο Κύριο για να τερματισθή ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος σκορπίζει πόνο και θάνατο. Για να φωτίση ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης τους υπευθύνους, ώστε να επιστρέψη στην πολύπαθη αυτή χώρα η ειρήνη, η καταλλαγή και η δικαιοσύνη.

 

 

Όταν τελείται η Θεία Λειτουργία, ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα γεμίζουν με το φως της Αναστάσεως. Συλλειτουργούν και δοξάζουν τον εν Τριάδι Θεό με όλους εμάς και οι ψυχές των παλαιών κατοίκων της Πανόρμου, οι οποίοι επί αιώνες διατηρούσαν και καλλιεργούσαν τις πανίερες παραδόσεις της Ορθοδοξίας και μοιράζονταν ειρηνικά τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της, με τους λοιπούς κατοίκους της περιοχής.

 

 

Η δύναμη της Εκκλησίας είναι πνευματική. Είναι η ισχύς μιάς μακράς παράδοσης, ενός μεγάλου πολιτισμού που άλλαξε τον κόσμο και εξακολουθεί να αποτελή ελπίδα για το μέλλον. Οφείλουμε όλοι να αγωνιζόμαστε για τη διάσωση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς. Πρέπει, πάση θυσία, να μη χαθή από την ψυχή της νέας γενιάς, να μην ατονίση, το αισθητήριο για τον πνευματικό μας πολιτισμό και τις υψηλές αξίες του. Όπου κι αν βρισκόμαστε, μακριά από την πατρώα γη, αν διατηρήσουμε αυτή την πολιτισμική παρακαταθήκη ανέγγιχτη μέσα μας, τότε έχουμε πατρίδα, έχουμε ταυτότητα, έχουμε αιώνιο προορισμό.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Πώς ξεπερνιέται το σοκ της αποτυχίας;

Πώς ξεπερνιέται το σοκ της αποτυχία;

Close