Βελβεντό Κοζάνης: Μια ανάσα ξεκούρασης και γαλήνης – Δείτε τις φωτογραφίες

Αν θέλετε να περάσετε μερικές μέρες ή ακόμη και ένα σαββατοκύριακο χαλάρωσης και ηρεμίας κοντά στη φύση τότε το Βελβεντό Κοζάνης είναι ένας προορισμός που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας. Ιδιαίτερα αν μένετε στην βόρεια Ελλάδα, όπου και η απόσταση είναι μικρότερη αξίζει να βρείτε δύο μέρες για να γνωρίσετε το όμορφο αυτό μέρος.

Πρόκειται για μια κωμόπολη 33 χιλιόμετρα μακριά από την Κοζάνη και αποτελεί μια γραφική βάση για να εξερευνήσετε την όμορφη γύρω περιοχή. Δυτικά του Βελβεντού κυλάει ο Αλιάκμονας και στα ανατολικά υψώνονται τα Πιέρια Όρη. Τα στενά σοκάκια, το ιστορικό κέντρο με τα παραδοσιακά αλλά και τα σύγχρονα σπίτια με τις στολισμένες αυλές σε μεταφέρουν σε ένα άλλο, τόσο διαφορετικό σκηνικό.

Το αρμονικό αυτό οικιστικό σύνολο του νομού Κοζάνης βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας. Κτήρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και μικρές πλατείες, σε μια παραδοσιακή κοινωνία που προσκαλεί τον επισκέπτη να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές. Πολλοί σημαντικά μνημεία του Βελβεντού αποτελούν οι ιεροί ναοί που σώζονται μέχρι σήμερα με τον παλιότερο να είναι ο Άγιος Μηνάς στην είσοδο του οικισμού. Η κατασκευή του συγκεκριμένου ναού χρονολογείται κατά τον 12ο αιώνα μ.Χ., ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δει επίσης τον Άγιο Νικόλαο που χρονολογείται τον 16ο αιώνα αλλά τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία του Βελβεντού μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή ενώ ένας παλιός θρύλος διηγείται πως στα μέρη αυτά κάποτε έφτασε η Άρτεμις να κυνηγήσει συνοδευόμενη από πανώριες Νύμφες. Αν βρεθείτε στην περιοχή του Βελβεντού μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον καταρράκτη του Σκεπασμένου και να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της περιοχής. Οι βόλτες στην περιοχή, σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με φυσικές λίμνες, καταρράκτες και πλούσια βλάστηση παρασύρουν τους επισκέπτες από την καθημερινότητα και προσφέρουν στιγμές πραγματικής ξεκούρασης.

Λίμνη Πολυφύτου

1024px-Polyfytos_lake

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα που σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος στον ποταμό και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού, ενώ η περιοχή του Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο σημείο και να μάθετε πληροφορίες από τους ντόπιους…

Στην περιοχή του Βελβεντού θα βρείτε καταλύματα που καλύπτουν όλα τα γούστα αλλά και ταβερνούλες με γνήσιες, παραδοσιακές γεύσεις…

01_velvento

assets_LARGE_t_183762_54148798

fs

fs2

fs4

fs5

Πηγή φωτογραφιών: 9mouses-velvento.gr

newsbeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ειδομένη: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν
Ειδομένη: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Κομισιόν

Στην Ειδομένη συνεχίζει να επικρατεί ασφυξία, με τους 10.000 εγκλωβισμένους να ζουν σε άθλιες συνθήκες,

Close