Βεροίας Παντελεήμων: Η αρχή του νέου χρόνου μας γεμίζει με προσδοκίες και με αισιοδοξία

Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου το βράδυ τελέστηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας η τελετή αλλαγής του έτους χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
Στο τέλος της ιερής ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος διάβασε σχετική ευχή, ευλόγησε την βασιλόπιτα την οποία και διένειμε στους πατέρες της Ιεράς Μονής και ευχήθηκε πατρικώς σε όλους.

Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος».

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Λίγη ώρα μετά την είσοδό μας στον νέο χρόνο η σκέψη μας στρέφεται, όπως είναι φυσικό, στον χρόνο που πέρασε. Έναν χρόνο τόσο διαφορετικό από όλους όσους ζήσαμε στο παρελθόν.

Έναν χρόνο διαφορετικό ακόμη και σε αυτές τις τελευταίες στιγμές του, κατά τις οποίες άλλες φορές βρισκόμασταν όλοι μαζί στον ναό του πολιούχου μας αγίου Αντωνίου για να ευχαριστήσουμε τον Θεό για τον χρόνο που μας χάρισε και να του ζητήσουμε την ευλογία και τη χάρη του για τον νέο χρόνο.

Απόρρητο: roula_manika

Ήταν μία ευλογημένη ευκαιρία για όλους τους μοναχικούς ανθρώπους αλλά και για όλους εκείνους οι οποίοι επιθυμούσαν «από Θεού άρξασθαι» τη νέα χρονιά, γι᾽ αυτό και ήταν χιλιάδες αυτοί που ερχόταν για να λάβουν την ευλογία της Εκκλησίας.

Έστω όμως και αν οι συνθήκες της πανδημίας δεν μας το επιτρέπουν, έστω και αν όσα ζήσαμε φέτος ήταν δύσκολα και οδυνηρά για όλους μας, απόψε δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε το βλέμμα στον χρόνο που πέρασε, να κάνουμε μία ανασκόπηση, όχι από συνήθεια αλλά από εσωτερική ανάγκη.

Να στρέψουμε το βλέμμα για να ευχαριστήσουμε τον Θεό, που μας αξίωσε να φθάσουμε μέχρι αυτή τη στιγμή υγιείς και ανοίγει μπροστά μας την προοπτική του νέου χρόνου. Να στρέψουμε το βλέμμα μας σε όλα όσα έπέτρεψε ο Θεός να ζήσουμε τον χρόνο που κλείνει και να σκεφθούμε πως τα διαχειρισθήκαμε, πως τα αξιοποιήσαμε και συγχρόνως πως μπορούν να μας βοηθήσουν στη ζωή μας τον νέο χρόνο.

Ο χρόνος που κλείνει απόψε ήταν όντως ένας δύσκολος χρόνος. Η τοπική μας Εκκλησία τον είχε αφιερώσει, μέσα από το εγκόλπιο ημερολόγιό της, σε έναν σύγχρονο άγιο της Εκκλησίας μας, στον άγιο Αμφιλόχιο της Πάτμου, έναν άγιο που κατά τη διάρκεια της ζωής του αντιμετώπισε πολλά εμπόδια και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Αγωνίσθηκε όμως για να τις υπερνικήσει και να κάνει πράξη στη ζωή του το θέλημα του Θεού και να στηρίξει με κάθε τρόπο τους αδελφούς του.

Είναι ακόμη ένας χρόνος στον οποίο η Εκκλησία μας εόρτασε την επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από την κοίμηση ενός άλλου αγίου της εποχής μας, του αγίου Νεκταρίου, αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού, ενός αγίου που έλαμψε με την υπομονή του και ο οποίος, όπως απεκάλυψε σε ένα πνευματικό του τέκνο, «εδιώχθη, υπέμεινε και εσώθη».

Ο χρόνος που τελειώνει σήμερα μας έφερε όλους αντιμέτωπους με ασυνήθιστα γεγονότα και καταστάσεις που δεν μπορούσαμε ούτε να φαντασθούμε. Και δεν τα έφερε μόνο σε μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που δοκιμάσθηκε και δοκιμάζεται από μία πρωτόγνωρη πανδημία.

Ζήσαμε περιορισμένοι στα σπίτια μας, χωρισμένοι από οικεία και προσφιλή μας πρόσωπα, στερημένοι ιδιαιτέρως από τη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Αισθανθήκαμε φοβισμένοι και αδύναμοι, ανήσυχοι για τον εαυτό μας και για τους συνανθρώπους μας, για τις εξελίξεις και τις συνέπειες της πανδημίας. Όλα αυτά μας προκάλεσαν πόνο και θλίψη, και όλοι ευχόμευα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα περάσουν και θα ανήκουν μόνο στο παρελθόν.

Ναί, το ευχόμεθα και προσευχόμεθα γι᾽ αυτό. Αλλά ας μην ξεχάσουμε και ας εκμεταλλευθούμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη δοκιμασία της πανδημίας. Ας ζητήσουμεταπεινά το έλεος του Θεού για τις αδυναμίες και τις παραλείψεις μας και άςτού εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας, γιατί μας αξιώνει να εισέλθουμε με τη χάρη του σε λίγο υγιείςστό νέο έτος.

Η σκέψη μας αυτή την ώρα στρέφεται προς τους αδελφούς μας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κατέβαλεκαί καταβάλλει όλους αυτούς τους μήνες υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τους αδελφούς μας που νόσησαν και κινδύνευσαν από τον κορωνοιό.

Τους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και ευχόμεθα από καρδίας ο Θεός να τους ενισχύει στο έργο τους και να τους ανταποδώσει την προσφορά τους.

Η σκέψη μας βρίσκεται και σε όλους εκείνους που από διάφορες θέσεις εξυπηρέτησαν το δύσκολο αυτό διάστημα τις ανάγκες μας και εργάσθηκαν για την προστασία μας από την πανδημία, αλλά και εκείνους οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες αγρυπνούσαν και αγρυπνούν για την ασφάλεια της πατρίδος μας και στα σύνορα και στα νησιά μας.

Ιδιαιτέρως όμως ο νούς μας στρέφεται προς τους αδελφούς μας που νοσηλεύονται και εκείνους που δοκιμάσθηκαν από τη στέρηση των προσφιλών τους προσώπων, και επικαλούμεθα τη χάρη και την άνωθεν παρηγορία.

Ιδιαιτέρως στρέφεται ο νούς μας και η προσευχή μας σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, στους δύο αρχιερείς της Μακεδονίας μας, στον Άγιο Λαγκαδά κυρό Ιωάννη και στον Καστορίας κυρό Σεραφείμ, στους ιερείς, στους μοναχούς, στις μοναχές και σε όλους εκείνους τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοιό. Ο Θεός να τους έχει κοντά του.

Όπως κάθε αρχή έτσι και η αρχή του νέου χρόνου μας γεμίζει με προσδοκίες και με αισιοδοξία. Ας στηρίξουμε την αισιοδοξία μας στην αγάπη και το έλεος του Θεού και ας τον ικετεύσουμε να μας απαλλάξει από τη δοκιμασία της πανδημίας.

Ας τον παρακαλέσουμε να μας αξιώσει διά πρεσβειών τήςΥπεραγίας Θεοτόκου, του Μεγάλου Βασιλείου και του εν αγίοις πατρός ημών Λουκά, του ιατρού και θαυματουργού, να διέλθουμε τον νέο χρόνο με υγεία και να είναι για όλους μας ένας χρόνος ειρηνικός, ένας χρόνος στον οποίο θα ζήσουμε πιο κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία μας, πιο κοντά στη λατρευτική και μυστηριακή ζωή που στερηθήκαμε τον χρόνο που κλείνει, ένας χρόνος στον οποίο θα ζήσουμε ακολουθώντας με μεγαλύτερη συνέπεια το θέλημα του Θεού, για να έχουμε πλούσια τη χάρη και την ευλογία του στη ζωή μας και στον κόσμο μας, την οποία εύχομαι ταπεινώς να χαρίζει ο Κύριος σε όλους σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Γόρτυνος Ιερεμίας: Ο καθένας μας ας κάνει τον σταυρό του, ας κάνει την προσευχή του στην Παναγιά, και ας σκεφτεί ήρεμα και λογικα τι πρέπει να κάνει
Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Γόρτυνος Ιερεμία

Με τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα

Close