Βρέθηκαν εκπληκτικές τοιχογραφίες θαμμένες 3.500 χρόνια
Για τρεισίμιση χιλιάδες χρόνια οι τοιχογραφίες του τάφου στο Λούξορ των αρχαίων Θηβών, την πρωτεύουσα του βασιλείου και πόλης του Άμων Ρα, έμεναν βαθιά κρυμμένες στη γη, μακριά από ανθρώπου μάτι. ΄Επρεπε να φτάσει εκεί η αρχαιολογική σκαπάνη του Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου για να… χτυπήσει φλέβα χρυσού. Μπροστά στα μάτια των ερευνητών άστραψαν μαγευτικές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης.
Χρώματα ζωηρά, αποτυπώσεις της καθημερινής ζωής και γιορτινών σκηνών του ζεύγους που είχε ταφεί, όλες γεμάτες ζωντάνια και άρτια τεχνική συνδυάστηκαν γι’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ο τάφος του Σα Μουτ και της Τα Κχαέν
Ο τάφος εκτιμάται πως ανήκει σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Σα Μουτ και στη σύζυγό του Τα Κχαέν, που έζησαν κατά τη 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου (1550-1070 π.Χ.). Ο Σα Μουτ ήταν φύλακας του ναού του Αμούν. Η τελευταία κατοικία του στο Λούξορ, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, υπέστη βανδαλισμούς κατά τα αρχαία χρόνια για άγνωστο λόγο. «Το όνομα και οι τίτλοι του νεκρού του τάφου και κάποια ιερογλυφικά και σκηνές όπως και το όνομα του Αμούν διαγράφηκαν σκόπιμα», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αρχαιοτήτων Σουλτάν Εϊντ.
Η σημασία της πόλης ήταν μεγάλη ήδη από την Ενδέκατη δυναστεία Φαραώ, όταν έγινε μια ακμάζουσα πόλη με υψηλό κοινωνικό καθεστώς και πολυτέλεια, ενώ ως πόλη των τεχνών, των γραμμάτων, της σοφίας και της πολιτικής ανωτερότητας, έφτασε στην ακμή της κατά την διάρκεια του Νέου Βασιλείου
Σύμφωνα με δηλώσεις του Σουλτάν Εϊντ. στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», πιθανώς οι απαλοιφές να έγιναν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών διαμαχών όταν Φαραώ ήταν ο Ακενατόν. Ο τάφος έχει επίσης μια αίθουσα και ημιτελείς πλάγιους θαλάμους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. «Περιέχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές με φωτεινά χρώματα ζωγραφισμένες σε επίχρισμα. Πoλλές από αυτές απεικονίζουν τον νεκρό του και τη σύζυγό του μπροστά από ένα τραπέζι και τη μορφή μιας θεάς να φροντίζει ένα βασιλόπουλο, όπως και σκηνές από την καθημερινή ζωή», σημείωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων.
Καθημερινές δραστηριότητες και σκηνές γιορτινές
Οι απίστευτες φωτογραφίες δείχνουν έναν τάφο με φωτεινές πράσινες και καφέ τοιχογραφίες με ιερογλυφικά που απεικονίζουν σκηνές γιορτινές όπως και καθημερινές δραστηριότητες και που παρά την ηλικία τους παραμένουν εξαιρετικά ζωντανές και πολύχρωμες. Με την αποκρυπτογράφηση των επιγραφών στα ιερογλυφικά, θα έχουμε κι άλλες πληροφορίες για το ποιοι ήταν οι νεκροί ή για το τι παρουσιάζουν οι σκηνές που έχουν εικονογραφηθεί.
Δίπλα στον τάφο του ζευγαριού αποκαλύφθηκε και άλλος τάφος, για τον οποίο οι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι ανήκει στον πατέρα του Σα Μουτ, Αμενχοτέπ. Αυτός έχει σχήμα «Τ». Οι δύο τάφοι είναι πιθανό να προέρχονται από την ίδια χρονική περίοδο και να μοιράζονται την ίδια είσοδο, ανέφερε το υπουργείο. Η πρώτη ανακάλυψη έγινε τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και με τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών ήρθε και η δεύτερη.
ΠΗΓΗ: Εθνος
Τα σχόλια είναι κλειστά.