Βρέθηκαν 65 τάφοι της βυζαντινής περιόδου

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως. Στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια στην Τουρκία, η οποία είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και είναι γνωστή ως η πόλη των μονομάχων, βρέθηκαν περίπου 65 τάφοι βυζαντινής περιόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.
Στους τάφους βρέθηκαν τα οστά ενήλικων, αλλά και παιδιών που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός που βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.500 χρόνια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Βιλάλ Σογούτ, οι αρχαιολόγοι βρήκαν σκελετό 120 εκατοστών σε ένα τάφο που ανοίχθηκε πρόσφατα. Πιστεύεται ότι ανήκει σε γυναίκα η οποία πέθανε πριν από 1.300 χρόνια.

Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα (281-261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη, και κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες.
«Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα», σύμφωνα τον Βιλάλ Σογούτ, επικεφαλής των ερευνών και καθητηγή του πανεπιστημίου Πουμάκαλε.

Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D τεχνολογίας την δομή της αρχαίας πόλης. «Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πως ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και την βυζαντινή περίοδο της πόλης με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο τούρκος επικεφαλής.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι μας λέει ο Άγ.Παίσιος για την αδικία προς τον συνάνθρωπο
Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Παλάβωσε ο κόσμος»

Υπάρχει ένα πνεύμα χλιαρό, καθόλου ανδρισμός. Χαλάσαμε τελείως! Πώς μας ανέχεται ο Θεός!

Close