«Βόμβα» Δ. Καμμένου: «Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην κυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια»

Νομικοί ζητούν να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Ρουκέτα έριξε ο Δ. Καμμένος τράζοντας συθύμελα το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος επέμεινε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο «μεταξύ Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση» και επικαλέστηκε μάλιστα την δήλωση του ίδιου του Πάνου Καμμένου ότι «θα κάνουμε εκλογές όποτε μας συμφέρει».

«Την Τετάρτη αναμένουμε από την Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδας – Αυστραλίας μία τεκμηρίωση ιστορικών, που μου την έστειλε ο Πρόεδρος κ. Μιχαλόπουλος, βάση της οποίας, η σύμβαση μπορεί να κηρυχθεί άκυρη διότι πρέπει να κηρυχθεί πρώτα άκυρη η Σύμβαση του Βουκουρεστίου για να υπογραφεί αυτή που υπέγραψαν στις Πρέσπες.

Θα έχουν πλήρη νομική και ιστορική τεκμηρίωση. Το λέω για να καταλάβουμε ότι δίνεται ένας αγώνας, δεν είπα τυχαία ότι δεν έχει ισχύ η υπογραφή του κ. Κοτζιά, διότι η κυβέρνηση μας έχει συνεννοηθεί να πέσει και να μην την κυρώσει στην Ελλάδα και εσείς κάνετε τσάμπα δουλειά κ. Ζάεφ» δήλωσε ο Δημήτρης Καμμένος στον ΣΚΑΪ.

Τέλος, εκτίμησε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, θα ψήφιζαν την πρόταση μομφής, σημειώνοντας «Αν τους άφηναν ελεύθερους οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν την πρόταση μομφής», ενώ ανέφερε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ συχνά αναγκάζονται να καλύπτουν τις υπερβολές του Πάνου Καμμένου.

Στέλνοντας ωστόσο και τα δικά του μηνύματα ο κ. Καμμένος επανέλαβε σχετικά με το Σκοπιανό: «Οι νονοί να μην κλαίνε, δεν έχουν πια αυτό το δικαίωμα», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταγραφής του στη ΝΔ.

Δείτε το βίντεο:

Εξετάζεται προσφυγή στο ΣτΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό ετοιμάζουν νομικοί οι οποίοι ζητούν ταυτόχρονα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η συγκατάθεση του ελληνικού λαού.

Έγκριτοι δικηγόροι κλήθηκαν από το «Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία» να προσεγγίσουν νομικά την εγκυρότητα της συμφωνίας των Πρεσπών. Μεταξύ αυτών ήταν ο ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι Αριάνδη Νούπκα, Αναστάσιος Καραϊσκος και Πέτρος Χασάπης.

Ο κ. Κασιμάτης τόνισε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ ότι «η συμφωνία είναι άκυρη νομικά και κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά το Σύνταγμά μας. Κι αυτό διότι όλα τα στοιχεία που περιέχει είναι αντικειμενικά, επιστημονικά και πολιτικά αναληθή». Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν επιτρέπεται να συνάπτεται μία συμφωνία σε οποιοδήποτε επίπεδο με εντελώς αναληθή στοιχεία.

Από την πλευρά της η Αριάνδη Νούκα ανέλυσε τους εφτά λόγους που καθιστούν – όπως υποστηρίζει – τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ άκυρη.

Οι νομικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση ανέφεραν πως διερευνούν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο ΣτΕ, με αφετηρία σχετική νομολογία. Ανέφεραν χαρακτηριστικά «ότι αξιοποιώντας την κρίση ισχυρής μειοψηφίας σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ, βάσει της οποίας όταν από την οποιαδήποτε κυβερνητική πράξη προσβάλλονται ατομικά δικαιώματα, δηλαδή αντανακλώνται συνέπειες σε ατομικά δικαιώματα, τότε υπ΄παρχει έννομο συμφέρον έτσι ώστε ο προσβληθεί να προσφύγει δικαστικά».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προσθέτουν, τα ατομικά δικαιώματα που προσβάλλονται είναι υψίστης σημασίας.

Η νομικός Αριάνδη Νούκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέλυσε τους λόγους που καθιστούν, όπως υποστηρίζει, τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ άκυρη. 

1. Υφίσταται αναρμοδιότητα του κρατικού οργάνου που σύνηψε τη συμφωνία υψίστης εθνικής σημασίας για να εξυπηρετηθεί δήθεν σπουδαίο εθνικό συμφέρον.

2. H συμφωνία: α) παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, την αρχή της ορθότητας, της σαφήνειας και του καθήκοντος αληθείας και β) τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και συγκρούεται με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και με το Δίκαιο των Διεθνών Συμβάσεων.

3. Η συμφωνία: α) αντιτίθεται στις διεθνείς συμβάσεις προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς (Σύμβαση της Χάγης το 1954, ο Ν. 360/1976, ο Ν. 1126/1981, ο Ν. 3028/2002 και προεχόντως η Σύμβαση της UNESCO που έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – Ν. 3521/2006 ) και β) προκαλεί σύγχυση στην πολιτιστική ταυτότητα των λαών και εθνών.

4. Η συμφωνία συγκρούεται: με το Σύνταγμα, διότι παραβιάζει την αρχή της αμοιβαιότητας και με αναγκαστικούς κανόνες του Γενικού Διεθνούς Δικαίου, διότι δεν περιλαμβάνει: α) όρους λύσης, καταγγελίας, αποχώρησης, παραίτησης, ανάκλησης, β) καθορισμένο όργανο ως θεματοφύλακα της Συνθήκης.

5. Η συμφωνία συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Ιθαγένειας (Στρασβούργο 6 Νοεμβρίου 1997), σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα κράτη κατά τη σύναψη συμβάσεων σε ζητήματα ιθαγένειας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των κρατών όσο και των ατόμων.

6. Η συμφωνία παραβιάζει άλλες διεθνείς συνθήκες (Πρωτόκολλο Αθηνών 1913, Συνθήκη Βουκουρεστίου, Συνθήκη της Λωζάννης).

7. Η συμφωνία α) επιτείνει την «κρίση της κρατικής κυριαρχίας», η οποία διακρίνεται σε εσωτερική και εξωτερική, δηλαδή στη νομική ικανότητα του κράτους να μην περιορίζεται παρά μόνον καθόσον το επιθυμεί, και στη νομική ανεξαρτησία του κράτους έναντι των άλλων κρατών αντίστοιχα

και β) αντίκειται επιπλέον στο Σύνταγμα διότι δεν υφίστατο σύμπραξη των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η κυβέρνηση η οποία ασκεί την εξωτερική πολιτική αποτελείται από δύο κυβερνητικούς εταίρους. Εκ των οποίων κανένας δεν έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως αυτοτελές κυβερνών κόμμα. Εκ των λόγων αυτών οι πρόεδροι των κυβερνητικών κομμάτων οφείλουν αποδεδειγμένη σύμπραξη στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση και συνομολόγηση της Συμφωνίας, ώστε να υφίσταται η δέουσα πολιτική νομιμοποίηση της εν λόγω κυβερνητικής πράξης.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Ζει ο Μ. Αλέξανδρος και τον κόσμο κυριεύει!» – Κοσμοσυρροή στην Βέροια

Με Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Υπαίθριος Εσπερινός στο Βήμα του Απ. Παύλου, στη Βέροια, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουνίου...

Close