Γαλάζιες σημαίες 2020: 2η διεθνώς η Ελλάδα ανάμεσα σε 47 χώρες

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας

, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Xαιρετισμός Νίκου Πέτρου Προέδρου ΕΕΠΦ
Το πρόγραμμα ΓΣ απευθύνεται μόνο σε οργανωμένες ακτές, και φυσικά τις μαρίνες και τα σκάφη τουρισμού. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, και εμπεριέχει τη δέσμευση του Διαχειριστή να συμμορφωθεί με τα αυστηρά του κριτήρια. Οι περισσότερες οργανωμένες της χώρας συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Πρωταρχικό ανάμεσα στα 33 κριτήρια είναι η εξαιρετική ποιότητα υδάτων κολύμβησης, δεν αρκεί όμως μόνον αυτή. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ποιότητα υπηρεσιών, προστασία και αειφορική διαχείριση του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας με την εγγύηση εξαιρετικής ποιότητας υδάτων καθαριότητας και υγιεινής, της ασφάλειας με την παρουσία ναυαγοσωστών, και της πρόσβασης σε όλους με προβλέψεις για ΑΜΕΑ είναι σημαντικά κίνητρα ώστε το κοινό να επιλέξει βραβευμένες ακτές. Η πολλοστή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση διεθνώς μεταξύ των 47 χωρών ου συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά την Ισπανία και πριν την Τουρκία. Στην παρούσα συγκυρία, η χώρα μας είναι πιο ασφαλής προορισμός, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την φετινή κολυμβητική περίοδο.

Xαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη
Φίλες και φίλοι το 2020 περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. Κάθε Γαλάζια Σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι όσοι δουλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό, θα έλεγα όλοι οι Έλληνες χαιρετίζουμε τις φετινές βραβεύσεις του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία σαν ένα σύνθημα, ότι ο αγώνας για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας έχει ξεκινήσει. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους.

Xαιρετισμός Υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα
Τα βραβεία που απονέμονται φέτος έχουν ξεχωριστή σημασία, γιατί η σημαία θα είναι ψηλά και όλοι μαζί κρατάμε δυνατά τη Σημαία τη Γαλάζια, γιατί μας ενώνει στη δύσκολη περίοδο η θάλασσα ο ουρανός αλλά και ο βυθός είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και τον τουρισμό μας. Το καταδυτικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή και ψηφίζεται γιατί θέλουμε να δώσουμε υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό έρχεται με αυτά τα βραβεία να δώσει ακόμα μεγαλύτερο εύρος στο τουριστικό προϊόν. Όλοι θα ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Σ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία λοιπόν θέλω να συγχαρώ τους συνδιοργανωτές για την ευκαιρία που μου δίνουνε να απευθύνω το μήνυμα της ελπίδας. Αφήνουμε πίσω το γκρίζο το σκοτεινό και τη θλιβερή περίοδο και ατενίζουμε με αισιοδοξία την χρονιά αυτή που έρχεται και ακόμα με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη χρονιά, που είναι η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, που θα ξεπεράσει κάθε όριο. Η Γαλάζια Σημαία, εσείς δηλαδή είστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη.

Xαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνου Αραβώση
Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά σε εφαρμογή της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Η επιλογή των ακτών έχει πραγματοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις Κεντρικές και Περιφερειακές συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας. Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουόμενων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για την διενέργεια εκτεταμένων δειγματοληψιών σε 1.634 ακτές της χώρας, μέχρι το έτος 2023 μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, προγραμμάτων. Οι λεπτομερείς πιστοποιημένες μετρήσεις και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων. Σχεδόν το σύνολο των ακτών που παρακολουθούνται βρίσκονται σε εξαιρετική ποιοτική κατάσταση, γεγονός που αναδεικνύει τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου, διασφαλίζει την υγεία των πολιτών, και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Ο συνδυασμός δε, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID19 με την εξαιρετική κατάσταση των ακτών μας, προσδίδει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην χώρα μας ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Οι συνθήκες των δειγματοληψιών, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος χρησιμεύουν στην εφαρμογή του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education). Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την οποία η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 2η θέση σε σύνολο 47 χωρών παγκοσμίως, με αριθμό περίπου 500 βραβευμένων ακτών με γαλάζια σημαία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τόσο την εξαιρετική κατάσταση των συγκεκριμένων ακτών όσο και τον υψηλό βαθμό οργάνωσής τους. Βούλησή μας είναι η αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, χρόνο με το χρόνο. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος και καλή δύναμη για την επίτευξη ολοένα υψηλότερων στόχων.

Xαιρετισμός Προέδρου του ΕΟΤ Άτζελας Γκερέκου
Για αρκετά χρόνια η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης μέσω του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία, βοηθάει τις ελληνικές παραλίες να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα διεθνώς. Η Ελλάδα ως χώρα με πλούσια περιβαλλοντική ποικιλότητα συνδυάζει ένα υψηλό επίπεδο παροχών προς τους επισκέπτες της μαζί με ένα αντίστοιχα υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής κατάστασης που αφορά τον αιγιαλό και τις παραλίες, καθιστώντας την μία μοναδική επιλογή παγκοσμίως. Όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ποιότητα των ακτών μας δεν είναι δεδομένη αλλά εξαρτάται από την τήρηση και την διαρκή εφαρμογή κανόνων και πρακτικών που αφορούν ταυτόχρονα, το κράτος, την Αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που κάνουν χρήση των παραλιών, ώστε να επιτυγχάνουμε ένα πραγματικό υψηλό επίπεδο λειτουργίας. Η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος συναρτάται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και της αποφυγής πράξεων που μολύνουν ή επιβαρύνουν τις ελληνικές παραλίες, και εδώ η τήρηση και η εμβάθυνση της νομιμότητας είναι επιτακτική. Διότι αν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον πλούτο για εμάς και τις επόμενες γενιές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προωθούμε ελέγχους, πρακτικές και μέτρα που να βελτιώνουν την κατάσταση του ελληνικού αιγιαλού. Σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία που διανύουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνάρτηση με την νέα απειλή του Covid-19, οφείλουμε να μην κάνουμε καμία περιβαλλοντική έκπτωση αλλά να επιτείνουμε τις προσπάθειες ώστε μέσα από αυτή την κρίση να δούμε καλύτερα τη σχέση μας με το περιβάλλον, όπου η πρόσβαση στην παραλία και στη ζωογόνο θάλασσα να είναι εφικτή και ασφαλής για κάθε πολίτη. Φέτος το 2020 ο ελληνικός τουρισμός μέσα από την αναγνώριση που προσφέρεται από το Πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, μπορεί να δώσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό για τους Έλληνες πολίτες και για τους διεθνείς μας επισκέπτες. Φυσική ομορφιά, ποικιλία τοποθεσιών, υγειονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες και παραλίες. Αυτή την εικόνα ο ΕΟΤ προωθεί δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία.

Xαιρετισμός Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιου
H Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν καθαρό, υγιή και ασφαλή προορισμό, μεσούσης μιας παγκόσμιας πανδημίας. Σε έναν κόσμο που ο τουρισμός θα συνοδεύεται όλο και πιο έντονα από ένα οικολογικό πρόσημο, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να σχεδιάσουμε πάνω στα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως χώρα, το ελληνικό τουριστικό προιόν του 21ου αιώνα. Και είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε να το κερδίσουμε όλοι μαζί γιατί ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση για την Ελλάδα. Η μεγάλη επιβράβευση για άλλη μια φορά της χώρας μας μέσα από το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας, αποδεικνύει ότι ο σεβασμός, ο εθελοντισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο φυσικό μας πλούτο, απέναντι στις ακτές και τις μαρίνες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα προτερήματα για την ευημερία, την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και την προστασία των επισκεπτών μας. Οι Γαλάζιες Σημαίες μας, από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον τουρισμό, δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη συμβολή και την ενσυναίσθηση όλων μας. Ένα προστατευμένο περιβάλλον με εξαιρετική ποιότητα νερών και οργάνωση παραλιών κάτω από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας δεν έγινε μόνο του. Πρέπει να ενώνονται πολλά χέρια για να πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους. Η διατήρηση της δεύτερης θέσης στην κατάταξη των Γαλάζιων Σημαιών ανάμεσα σε τουριστικούς προορισμούς – κολοσσούς παγκοσμίως, μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους και αισιόδοξους. Είναι γνωστό ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν τεράστια σημασία στο θεσμό και συνιστούν στους πελάτες τους να επισκέπτονται προορισμούς με Γαλάζιες Σημαίες, άρα η χώρα μας κερδίζει άμεσα ένα ισχυρό προβάδισμα. Η αναγνώριση αυτή μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι να κατακτάμε σπουδαίους στόχους. Με προσπάθεια είναι ρεαλιστικός ο στόχος του χρόνου να είμαστε πρώτοι στην κορυφή και να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε ένα σπουδαίο μήνυμα: Η Ελλάδα, ακόμη και στα δύσκολα, ξέρει να υπερασπίζεται τις αξίες του πολιτισμού της και να δείχνει το δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Xαιρετισμός Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνας Τετράδη
Η Γαλάζια Σημαία αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας που αναδεικνύει την ποιοτική διαφορά των ελληνικών ακτών στο επίπεδο των περιβαλλοντικών παραμέτρων αλλά και της τήρησης αυστηρών κριτηρίων ασφάλειας και υγιεινής. Θέτοντας στο επίκεντρό της το περιβάλλον, τον άνθρωπο και, εν τέλει, την ίδια τη ζωή αποτελεί από μόνη της εχέγγυο μιας μακρόπνοης επένδυσης. Το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα, αυτός ο αδιαμφισβήτητος πλούτος της χώρας μας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που δεν μπορεί επουδενί να αποσυνδεθεί από το επιχειρείν του τουρισμό. Κατά συνέπεια, η Γαλάζια Σημαία αποτελεί θεσμό που προσδίδει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Είναι θεσμός που εγγυάται μια τουριστική βιομηχανία που σέβεται τις αξίες της ζωής και του πολιτισμού, και προωθεί έμπρακτα τις αρχές της οικολογίας και της αειφορίας. Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία, η Ελλάδα προβάλλει ως ένας ασφαλής προορισμός, και με σύμμαχό της τη Γαλάζια Σημαία θα κερδίσει το στοίχημα της επανάκαμψης. Συγχαίρουμε για ακόμα μία φορά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για την άρτια υλοποίηση του διεθνούς προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας που αναδεικνύει τη χώρας μας στη 2η θέση διεθνώς αναβαθμίζοντας συγχρόνως το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Ευχή μας είναι η Ελλάδα να κατακτήσει σύντομα την πρωτιά!

Xαιρετισμός Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργου Βερνίκου
Ονομάζομαι Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Την εποχή της πανδημίας, όπου διαχειριζόμαστε το φόβο μας από τον κορονοϊό έχουν ιδιαίτερη σημασία θετικά γεγονότα, γιατί είναι σίγουρο από την αμέσως επόμενη περίοδο σιγά σιγά θα χαλαρώσουμε και θα αρχίσει ο κόσμος να μετακινείται και ο Τουρισμός παρ’ όλες τις δυσμενείς συνθήκες θα βρεθεί σε μία νέα περίοδο. Στα πλαίσια αυτά αισιόδοξα γεγονότα όπως ότι η χώρα μας τιμάται με Γαλάζια Σημαία που είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας και είμαστε σε 47 χώρες στη δεύτερη θέση κατάταξης είναι μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί πάντα μία από τις πρώτες επιλογές για Τουρισμό. Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα αποτελεί πάντα ένα βασικό στοιχείο του ελληνικού Τουρισμού και φέτος το καλοκαίρι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες και είμαστε σίγουροι, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερος εφησυχασμός και θα υπάρχει όλο και περισσότερη πεποίθηση, ότι μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει ασφαλώς. Άλλωστε τα καλά αποτελέσματα που είχε η χώρα μας στη διάρκεια της πανδημίας εγγυώνται, ότι και σήμερα, που θα έχει περάσει αυτός ο κίνδυνος θα είμαστε κατεξοχήν χώρα που θα την προτιμούν. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις επιλογές, σε όλους όσους δίνουν σημασία στην προστασία της φύσης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και για τον Τουρισμό και να συγχαρώ όλους όσους συμβάλλουνε, να έχουμε καθαρές θάλασσες, καθαρές μαρίνες και καλές προϋποθέσεις στα σκάφη να ταξιδεύουνε και να έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Xαιρετισμός Προέδρου ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου
Το τελευταίο διάστημα δείξαμε πως πραγματικά στην Ελλάδα όταν θέλουμε μπορούμε, όταν βάζουμε πρώτα το εμείς και όχι το εγώ μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα ανακοινώνουμε τις Γαλάζιες Σημαίες με τη βαρύτητα και το κύρος ενός οργανισμού που διαχρονικά στην Ελλάδα έχει δείξει την αξία του. Οι Γαλάζιες Σημαίες που είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών και των πολιτών. Και κυρίως θέλω να σταθώ στην ευθύνη των πολιτών, στην ατομική ευθύνη που μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, να είναι αυτή η σημαία Γαλάζια, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη ή ότι άλλο χρώμα θέλουμε προκειμένου να φύγουμε μπροστά να φύγουμε στο αύριο, σε μία νέα πολύ πιο υπεύθυνη και ισχυρή Ελλάδα.

Xαιρετισμός Προέδρου Ένωσης Μαρινών Ελλάδος Σταύρου Κατσικάδη
Αγαπητοί φίλοι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, καλησπέρα από την Ένωση Μαρινών Ελλάδας είμαι ο Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, σας χαιρετίζουμε και εσάς και την προσπάθειά σας, σας στέλνουμε συγχαρητήρια πολλά, έστω και με ηλεκτρονικό τρόπο για τις προσπάθειες σας και την επιτυχή βράβευση, τη δεύτερη θέση που πήραμε στο Πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας. Αυτό οφείλεται στις δικές σας τις προσπάθειες, τις οποίες εκτιμούμε πάρα πολύ στο χώρο των μαρινών. Οι μαρίνες συμμετέχουν με χαρά σε αυτό το Πρόγραμμα πιστεύουμε πως έτσι οφείλουμε απέναντι στο περιβάλλον μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη φύση και το περιβάλλον στη χώρα μας. Οι μαρίνες εκτός από το αυστηρό πρόγραμμα με τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας πιστεύουμε ότι βοηθάμε και την ελληνική οικονομία κατά αυτόν τον τρόπο και την ελληνική κοινωνία, γιατί κρατώντας καθαρή και ασφαλή μία μαρίνα συνεισφέρουμε στην οικονομία της χώρας και στην τοπική κοινωνία. 45.000 περίπου θέσεις εργασίας υπάρχουν στην χώρα μας εξαιτίας των μαρινών, έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας και εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την αναβάθμιση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα μας, με νέες επενδύσεις που πρέπει να προσελκύσουμε σε μαρίνες, θα αυξηθούν αυτές οι θέσεις και μπορούν να φτάσουν έως και τέσσερεις φορές περισσότερες . Πάνω από 1 δις συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία ο χώρος των μαρινών και πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για την αύξηση αυτού του ποσού και την συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Θέλουμε πάλι εκ μέρους όλων των μελών της Ένωσης να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και προσωπικά στον καθέναν από εσάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις προσπάθειες που κάνετε και την συνεισφορά στην χώρα μας. Να είστε καλά.

Xαιρετισμός Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γεώργιου Πελεκανάκη
Στην σύγχρονη Παγκόσμια Τουριστική πραγματικότητα η τουριστική ανάπτυξη σε διαρκώς περισσότερα σημεία του πλανήτη μας συνοδεύεται από την ανάγκη για ορθολογικότερη, πιο συντονισμένη και αποδοτική διαχείριση του περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν για τη σωστή διαχείριση του οικοσυστήματος που μας περιβάλει, πρέπει το κάθε ξενοδοχείο ή επιχείρηση, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, να αναπτύσσουν στρατηγικές και πρακτικές για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ακτών και παραλιών. Ταυτόχρονα οι πρακτικές αυτές μπορούν και οφείλουν να βοηθούν στην προώθηση & προβολή των τουριστικών προορισμών ως προορισμών που σέβονται το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους. Η περιβαλλοντική πολιτική μιας ξενοδοχειακής μονάδας ταυτίζεται με την ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών και προσδίδει κύρος σε αυτές που την εφαρμόζουν. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής των ξενοδοχείων έρχεται η επιβράβευση των προσπαθειών αυτών για τις μαρίνες, ακτές και παραλίες, με το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα της Γαλάζιας Σημαίας. Ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως που στόχο έχει την ασφαλή απόλαυση των παραλιών από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος που αφορούν στην καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής, την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων υποστηρίζει την Ελληνική Εταιρεία της Φύσης και τα περιβαλλοντικά της προγράμματα, αυτά της Γαλάζιας Σημαίας και των Πράσινων Κλειδιών, και συγχαίρει όλους όσοι με τις καθημερινές τους προσπάθειες και την αγάπη τους στο περιβάλλον, φέρνουν την Ελλάδα στην 2η θέση παγκοσμίως!

Xαιρετισμός του Διευθυντή Περιοχής Μεσογείου του GSTC Ιωάννη Παππά
Καλημέρα σας ονομάζομαι Ιωάννης Παππάς και εκπροσωπώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού για την Περιοχή της Μεσογείου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλη την εθνική ομάδα διαχείρισης του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία για την κατάταξη, την οποία έχει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ειδικά το τρέχον έτος στη λίστα των Γαλάζιων Σημαιών ανά κράτος. Θα ήθελα να τονίσω ότι προγράμματα όπως η Γαλάζια Σημαία συμβάλλουν αποφασιστικά στο θέμα της αειφορίας του ελληνικού Τουρισμού, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού βρίσκεται στην Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση της αειφορίας στον Τουρισμό. Θεωρούμε ότι προγράμματα όπως η Γαλάζια Σημαία κι άλλα θα μπορούσανε και έχουνε ήδη συμβάλλει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό και στην κατεύθυνση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αειφορίας στον ελληνικό Τουρισμό

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αγ.Ιωάννης ο Ρώσος : Μεγαλοπρεπής εορτασμός στον Ναό του στην Εύβοια

Με πολυπληθή συμμετοχή χριστιανών, πανηγύρισε την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του,...

Close