Γενοκτονία κατά Χριστιανών όλων των δογμάτων στην Τουρκία

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στις ταραγμένες σχέσεις των Χριστιανών στην Τουρκία, αλλά αποτελεί ένα μόνο μέρος του πολέμου κατά των Χριστιανών όλων των δογμάτων.

Στην κάποτε “κοσμική” Τουρκία, το μίσος για τους Χριστιανούς έχει στην πραγματικότητα διαπεράσει κάθε τμήμα της κοινωνίας, από τον μέσο μουσουλμανικό πολίτη έως τα υψηλότερα επίπεδα της διακυβέρνησης οι Χριστιανοί αποτελούν το θήραμα της τουρκικής εξουσίας.

Οι ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν Χριστιανούς στην Τουρκία έχουν αυξηθεί αισθητά, αναφέρουν έγκυρα ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων το 2011 για παράδειγμα, εκτελέστηκε μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία της Αλ Κάιντα με βομβιστικές επιθέσεις κατά “όλων των χριστιανικών εκκλησιών στην Άγκυρα”.

Πριν από τα Χριστούγεννα του 2015, ο ISIS είχε εκδώσει απειλές θανάτου σε τουλάχιστον 20 προτεσταντικές εκκλησίες προειδοποιώντας ότι «οι εντολές του Κορανίου μας προτρέπουν να σκοτώσουμε τους άπιστους».

Το 2017, ένας ένοπλος ντυμένος Άγιος Βασίλης μπήκε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και σκότωσε 39 άτομα.

Αυτός ο “ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου” (ISIS) ισχυρίστηκε αργότερα μέσω διαδικτύου ότι “επιτέθηκε στο πιο διάσημο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης όπου οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ειδωλολατρική γιορτή τους”.

Το μίσος εκφράζεται με πολλά παραδείγματα στην Τουρκία, αλλά δύο είναι τα πιο προφανή: “η σφαγή των χριστιανών και οι επιθέσεις στις εκκλησίες τους”:

Το 2009, μια ομάδα νεαρών Τούρκων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός δημάρχου μπήκε σε εκδοτικό οίκο της Βίβλου στη Μαλάτια. Συνέλαβαν τους τρεις χριστιανούς υπαλλήλους και αφού τους βασάνισαν για ώρες στην συνέχεια τους δολοφόνησαν.

“Δεν το κάναμε αυτό για τον εαυτό μας, αλλά για τη θρησκεία μας”, είπε ένας από τους Τούρκους κατηγορούμενους. “Αφήστε αυτό να είναι ένα μάθημα για τους εχθρούς της θρησκείας μας”, δήλωσε ο έτερος. Αργότερα, όλοι απελευθερώθηκαν από τη φυλακή λόγω διαφόρων απαλλαγών που έλαβαν.

Το 2012, μια 85χρονη Αρμένισα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη. Για να μην κάνει κάποιος λάθος για τα κίνητρα, ο δολοφόνος της χάραξε έναν σταυρό στο γυμνό πτώμα της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η επίθεση σηματοδοτούσε το έτος εκείνο την πέμπτη αιμοσταγή επίθεση εναντίον ηλικιωμένων γυναικών με καταγωγή από την Αρμενία”.

Το 2019, ένας «86χρονος Έλληνας βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του με τα χέρια και τα πόδια δεμένα», ενώ ο ίδιος φέρεται να είχε βασανιστεί άγρια.

Στα τέλη του 2019, ένας 16χρονος μουσουλμάνος μαχαίρωσε έναν Κορεάτη Χριστιανό ευαγγελιστή στην καρδιά αρκετές φορές. Ο 41χρονος σύζυγος, πατέρας και Ιερέας πέθανε λίγο μετά.

Πιο συχνές μετά τις δολοφονίες χριστιανών είναι και οι επιθέσεις που σχετίζονται με εκκλησίες

Το 2014 στην Κωνσταντινούπολη, μια συμμορία Τούρκων μουσουλμάνων διέκοψε την λειτουργία σε εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Έσπρωξαν το δρόμο τους πιστούς φωνάζοντας διάφορες βρισιές. Ένας από τα μέλη της συμμορίας κουνούσε απειλητικά ένα μαχαίρι στους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι “δεν θα είναι η πρώτη επίθεση ούτε η τελευταία”, δήλωσε ένας Τούρκος υπήκοος Χριστιανός στο Θρήσκευμα.

Το 2015, ένας μουσουλμάνος, φωνάζοντας “Allahu Akbar” (“Ο Αλλάχ είναι μεγάλος”) και “η εκδίκηση θα ληφθεί για το τζαμί Al-Aqsa”, έριξε ένα κοκτέιλ Μολότωφ στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Κωνσταντινούπολη και έβαλε φωτιά σε διάφορα μέρη της.

Σε ένα άλλο περιστατικό, τέσσερις Τούρκοι που φώναζαν “Allahu Akbar” επιτέθηκαν με κλοτσιές σε χριστιανική εκκλησία σε περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τον πάστορα της, ήθελαν «να μπουν μέσα και να χτυπήσουν κάποιον ή να επιτεθούν με άλλο τρόπο».

Το 2015, περίπου 15 εκκλησίες έλαβαν απειλές θανάτου για “άρνηση του Αλλάχ”.

«Διεστραμμένοι άπιστοι», ανέφερε μια απειλή, «ο χρόνος που θα κόψουμε τον λαιμό σας θα έρθει σύντομα. Είθε ο Αλλάχ να λάβει τη δόξα και τον έπαινο». “Οι απειλές δεν είναι κάτι νέο για την προτεσταντική κοινότητα που ζει σε αυτήν τη χώρα και θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά της εδώ”, ανέφεραν εκκλησιαστικοί οι ηγέτες της εκκλησίας.

Όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ εναντίον της Καθολικής Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στο Τραπεζούντα το 2018, ήταν ακριβώς μία από τις πολλές επιθέσεις σε αυτήν την εκκλησία.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε ριχθεί στον κήπο της. Το 2016 μουσουλμάνοι οι οποίοι φώναζαν “Αλλάχ Αμπάρ” βανδάλισαν επίσης μια χριστιανική εκκλησία με βαριοπούλα.

Από το 2011 η εκκλησία αυτή είχε γίνει στόχος λόγω του σταυρού της, ενώ το 2006 ο ιερέας που λειτουργούσε σε αυτήν με το όνομα Αντρέα Σαντόρο, λυντσαρίστηκε και πέθανε.

Οι απειλές κατά των χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκία είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο

Στις αρχές του 2019, γκράφιτι γεμάτα μίσος με εκφράσεις “Είστε τελειωμένοι!” βρέθηκαν στην Αρμενική Εκκλησία της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σχολιάζοντας το περιστατικό ένας Αρμένιος ακτιβιστής έγραψε στο Twitter, “Κάθε χρόνο, πολλές επιθέσεις μίσους γίνονται εναντίον εκκλησιών και συναγωγών”.

Στα τέλη του 2019, ένας φανατικός μουσουλμάνος που φώναζε κατάρες και βρισιές εναντίον των χριστιανών που είχαν συγκεντρωθεί στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αττάλεια, είπε ότι «θα είχε μεγάλη χαρά να καταστρέψει τους Χριστιανούς, καθώς τους θεωρούσε ως ένα είδος παρασιτισμού στην Τουρκία».

Πιο πρόσφατα, στις 8 Μαΐου 2020, στην Κωνσταντινούπολη, ένας άνδρας προσπάθησε να πυρπολήσει μια εκκλησία που είχε δεχθεί επανειλημμένα επίθεση με γκράφιτι γεμάτα μίσος, μεταξύ άλλων βεβηλώσεων.

Αντί να απειλούν ή να επιτίθενται σε εκκλησίες, οι τουρκικές αρχές από την δική τους πλευρά έχουν τη δύναμη να τις κατασχέσουν ή να τις κλείσουν.

Σε μια περίπτωση, η τουρκική αστυνομία, όπως και οι κακοποιοί που αναφέρθηκαν παραπάνω, διέκοψαν μια τελετή βαπτίσματος ενώ επιτέθηκαν και στην συνέχεια έκλεισαν μια μη εξουσιοδοτημένη εκκλησία.

Η Τουρκία δεν διαθέτει λύσεις για την νομιμοποίηση των εκκλησιών”, σημείωσε η έκθεση ειδικών επί του θέματος. Όταν δεν μπορούν να βρουν πρόσχημα, οι επιτιθέμενοι μερικές φορές καταφεύγουν σε άλλες τακτικές.

Σε μια προφανή προσπάθεια απόκρυψης της διαδικτυακής παρουσίας μιας εκκλησίας για παράδειγμα, οι τουρκικές αρχές χαρακτήρισαν τον ιστότοπό της ως «πορνογραφικό» και τον απέκλεισαν. Η απαγόρευση ήταν «φρικτή», απάντησε ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας.

“Είναι κρίμα. Πραγματικά μας πονάει να έχουμε τέτοιου είδους κατηγορίες όταν έχουμε υψηλά ηθικά πρότυπα”, τόνισε ο ίδιος.

Οι αρχαίες εκκλησίες οι οποίες προηγούνται του Ισλάμ εδώ και αιώνες, συμπεριλαμβανομένης της μονής Στουδίου, του παλαιότερου χριστιανικού τόπου λατρείας στη Μικρά Ασία, μιας και ιδρύθηκαν μια χιλιετία πριν από την ισλαμική εισβολή τον 14ο αιώνα, μετατρέπονται σε τζαμιά.

Η τουρκική κυβέρνηση έχτισε σχεδόν 9.000 τζαμιά σε μια δεκαετία, ενώ απαγόρευσε τη λειτουργία στη Μονή Σουμελά έναν άλλο ιστορικό Μοναστήρι που εγκαινιάστηκε το 386, περίπου 1.000 χρόνια πριν γίνει η Μικρά Ασία “τουρκική”, αναφέρει η έκθεση.

Αυτή η αυθαίρετη απαγόρευση φαίνεται να είναι μια ακόμη επίδειξη του «ανεπίσημου» καθεστώτος δεύτερης κατηγορίας που “απολαμβάνουν” οι Χριστιανοί στην Τουρκία. Οι επιθέσεις επίσης σε χριστιανικά νεκροταφεία αυξάνονται κατακόρυφα στην χώρα.

Το μίσος για τους χριστιανούς στην χώρα αυτή έχει φτάσει στο σημείο όπου οι «άπιστοι» να κυνηγιούνται ακόμη και πέρα ​​από τον τάφο. Οι επιθέσεις στα χριστιανικά νεκροταφεία αυξάνονται, ωθώντας έναν Χριστιανό να ρωτήσει: “Είναι τώρα η σειρά των νεκρών μας;”

Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου 2020, βρέθηκαν 20 από τις 72 ταφόπλακες σε ένα χριστιανικό νεκροταφείο στην Άγκυρα.

Σε ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό, Τούρκοι ισλαμιστές έσπασαν ένα σταυρό σε έναν τάφο Χριστιανής γυναίκας, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, διακόπηκε η εξώδειο ακολουθία μιας γυναίκας σε χριστιανική εκκλησία από τις κραυγές “Allahu Akbar!”

Τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις επιθέσεις κατά των Χριστιανών, των εκκλησιών, ακόμη και των τάφων;

Η πρόσφατη απάντηση ενός δημοσιογράφου στην Τουρκία μιλούσε για ένα «περιβάλλον μίσους» που έχει δημιουργήσει το ΑΚΡ τόσα χρόνια στην εξουσία. Αλλά αυτό το περιβάλλον αυτό δεν προέκυψε από το πουθενά.

Οι σπόροι αυτού του μίσους διαδίδονται από τα τουρκικά δημοτικά σχολεία, μέσω βιβλίων που τυπώθηκαν από το τουρκικό υπουργείο παιδείας και απεικονίζουν τους Χριστιανούς ως εχθρούς και προδότες.

Η κατεύθυνση συνεχίζεται μέσω τουρκικών εφημερίδων και των τηλεοπτικών καναλιών σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους. Ενώ φυσικά, τα κηρύγματα στα τζαμιά και οι συνομιλίες στα καφενεία προκαλούν και αυξάνουν περαιτέρω αυτό το μίσος.Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι, που κάποτε ήταν «κοσμικοί», τώρα εκπαιδεύονται τώρα να μισούν τους Χριστιανούς.

Νομίζουμε όμως ότι οι Τούρκοι Νεο-Οθωμανοί θα θερίσουν ότι έσπειραν πολύ σύντομα διότι το μίσος και η μισαλλοδοξία δεν οδηγούν πουθενά κανέναν.

p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οι Τούρκοι ελπίζουν σε Διάβαση ποταμού & σενάρια σύρραξης στον Έβρο…

Τούρκοι αξιωματικοί εξέτασαν ενδελεχώς σενάρια διέλευσης

Close