Του Άγγελου Ρούσσου
Για ένα κόλπο γκρόσο του Φαναρίου στην Ουκρανία με νομιμοποίηση των σχισματικών μιλάει σε νέα παρέμβασή του το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
Σύμφωνα με τον Ιεράρχη το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να έχει στείλει τους Έξαρχους του στην Ουκρανία προκειμένου να νομιμοποιήσει τους σχισματικούς μέσω της επανασύνδεσης και εξηγεί και τον τρόπο.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας επεσήμανε ότι ενός είδους επανεκτίμηση των σχισματικών ιεραρχών θα τους έδινε τουλάχιστον την εμφάνιση νομιμότητας και συμπλήρωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο επίσκοποι για να δοξολογήσουν επισκοπική διακονία.
«Συνήθως αποστέλλεται ένας Έξαρχος, οπότε τώρα που εστάλησαν δύο, οι αδελφοί μας στην Ουκρανία ρώτησαν αμέσως” Γιατί δύο; Τι θα κάνουν; «Και το γεγονός είναι ότι δύο Επίσκοποι μπορούν να χειροτονήσουν έναν τρίτο επίσκοπο,” εξήγησε ο Ιλαρίων.
«Εάν η σχισματική ιεραρχία δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτοκεφαλία επειδή είναι παράνομη, τότε, για να της προσδώσεουν την εμφάνιση της νομιμότητας, αυτοί οι ψεύτοεπισκόποι πρέπει να επανασυνδεθούν και μόνο δύο Επίσκοποι μπορούν να το κάνουν αυτό – ένας μόνο δεν μπορεί να το κάνει«, πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, υπάρχει η σκέψη ότι αυτό θα κάνουν οι Έξαρχοι, μυστικά, και ότι στην απαραίτητη στιγμή θα πουν: «Λοιπόν, δεν είναι πλέον σχισματικοί , έχουν λάβει τώρα κανονική χειροτονία”.
«Είναι ένα είδος ειδικής επιχείρησης» κατέληξε ο Ιεράρχης.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών της Ουκρανίας τον περασμένο Ιούνιο, μόνο το 31% υποστηρίζει ενεργά τη δημιουργία αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία, ενώ το υπόλοιπο 69% ενεργά αντιτάσσεται, δεν ενδιαφέρεται ή δεν έχει σαφή απάντηση.
Σύμφωνα με τον Ιλαρίωνα υπάρχουν τρία αγκάθια για την αυτοκεφαλία. Καταρχάς η πλειοψηφία των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία δεν θα την δεχτεί . Δεύτερον, ο Φιλάρετος δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα λιγότερο από τη θέση του Πατριάρχη, που σημαίνει πλήρη νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων του και τέλος, οι δύο υπάρχουσες σχισματικές ομάδες (η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που αναφέρεται ως “Πατριαρχείο Κιέβου” και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία) παραμένουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Οι δύο Έξαρχοι έχουν ειδικά διοριστεί για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με το σχισματικό «Πατριαρχείο Κίεβου» και τη σχισματική «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία». Δεν υπάρχει Έξαρχος για την συνεργασία με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο ένας εκ των Εξάρχων Επίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ είπε στον Πόροσενκο στη προχθεσινή τους συνάντηση ότι είναι διατεθειμένοι να συναντηθούν με εκπροσώπους διαφόρων θρησκευτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρόλο που ο Μητροπολίτης Ονούφριος είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα συναντηθούν με τους Έξαρχους καθώς εισήλθαν στην Ουκρανία χωρίς ευλογία από την κανονική Εκκλησία και τον προκαθήμενό της, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες της Εκκλησίας.
Στο μεταξύ τα πυρά από Ρώσους Ιεράρχες συνεχίζονται. “Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και εργάζονται για να διασπάσουν την Ορθόδοξη Ενότητα στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, ανέφερε ένας άλλος Μητροπολίτης Ιλαρίωνας , επικεφαλής της υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας.
“Η συνεχιζόμενη προσπάθεια να χορηγηθεί αυτοκεφαλία στους σχισματικούς στην Ουκρανία δεν είναι τίποτα περισσότερο από βρώμικη πολιτική. Πρόκειται για πολιτική επίθεση του εχθρού της σωτηρίας μας ενάντια στην ενότητα των ορθόδοξων λαών κοινής καταγωγής – Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, που πάντα ήταν ενωμένοι από την Εκκλησία”. Οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο θέλουν να χωρίσουν τις χώρες και να αποδυναμώσουν πρώτα απ ‘όλα την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους, όχι πνευματικούς », τόνισε
Αυτή η άποψη έχει προωθηθεί προηγουμένως από ιεράρχες από όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Για παράδειγμα, ο δικός μας Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ καταδίκασε πρόσφατα αυτό που ονόμασε γεωπολιτικό παιχνίδι της Ουκρανίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Αλλά και Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ροστόσλαβ κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς πολιτικούς να σταματήσουν να παρεμβαίνουν σε εκκλησιαστικές υποθέσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Σερβίας, η πολωνική εκκλησία και άλλοι….
ΠΗΓΗ
Τα σχόλια είναι κλειστά.