«Γκιακ» – Το αίμα

Greekpress-«Γκιακ»-Το-αίμα

Νικόλαος Λέων*

«Γκιακ» στην αρβανίτικη διάλεκτο είναι το αίμα, ο δεσμός που συνδέει τους ήρωες του βιβλίου του Δημοσθένη Παπαμάρκου, στις ιστορίες που αφηγούνται στα χρόνια της Μικρασιατικής εκστρατείας.
Οι ήρωες, του πολέμου έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινότητα του χωριού και προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή έχοντας όμως πλέον βιώσει τον πόλεμο.
Δεν είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έφυγαν όταν κάλεσαν την κλάση τους, μεταλλάχθηκαν από τα όσα είδαν και έκαναν. Είναι πλέον άγρια θηρία που καλούνται να μιμηθούν τους πολίτες ενός χωριού, που πρέπει να πάρουν αποφάσεις για την μετέπειτα ζωή τους. Αλίμονο, όμως τα χέρια τους κράτησαν το τουφέκι στον πόλεμο, τα μάτια τους είδαν πράγματα που δεν αρμόζουν σε μια ειρηνική κοινωνία, πως να δώσουν τόπο στην οργή όταν για παράδειγμα τους σκοτώνουν τον καλύτερο τους φίλο;
Με μια τραχιά γλώσσα που χρησιμοποιείται στο βιβλίο, αλλά πραγματική και ατόφια οι αφηγήσεις των ηρώων, βάζουν τον αναγνώστη στην καρέκλα του καφενείου, στην καρέκλα δίπλα από το τζάκι στο χωριό να ακούει τα όσα εξιστορούνται. Μπαίνει και αυτός στην θέση του ήρωα, τα συναισθήματα των πλημμυρίζουν θέλει να σκοτώσει και αυτός τον φονιά της Σύρμως, θέλει και αυτός εκδίκηση για όσα «κάρφωσε» ο Ανάργυρος. Θυμώνει, αγωνία και στο τέλος, ως να ήταν θεατής σε αρχαίο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά του έρχεται η κάθαρση, το τέλος της συναισθηματικής φόρτισης.
Το «Γκιακ» είναι ένα βιβλίο που δεν θα το βρείτε να διαφημίζετε, να «ψωνίζεται» ο τίτλος του. Είναι όμως , ένα βιβλίο που θα απολαύσετε να διαβάσετε, θα σας βγάλει από την καθημερινότητά σας και θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο που η συνείδηση δεν συμβαδίζει με τα συναισθήματα.

«Γκιακ» Διηγήματα – Δημοσθένης Παπαμάρκος – Εκδόσεις – Αντίποδες.

*Ο Νικόλαος Λέων είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

©2015-Greekpress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Οι βυζαντινοί ύμνοι στο εξωτερικό με τη Νεκταρία Καραντζή

Οι ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι ταξιδεύουν και δισκογραφούνται στο εξωτερικό με τη Νεκταρία Καραντζή

Close